Rareș Bogdan, după o dezvăluire Newsweek: Protestez public împotriva unui atentat ticălos la cultură

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 19.11.2020 - 14:35
Foto: INQUAM Photos/ Raul Stef

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a reacționat la o dezvăluire făcută de Newsweek România privind intenția unei societăți de drept privat, non- profit, de a monopoliza colectarea drepturilor de autor pentru operele de artă.

SHARE
"Protestez public împotriva unui atentat ticălos la cultură
Sper din suflet că bunii mei colegi vor interveni pentru a opri ceva care pare o tentativă de asasinat cultural. Unora le miroase a încercare de legalizare a mafiei, dar vă întreb și pe voi ce credeți.
Am primit informația ca VISARTA, societate de drept privat, vrea monopol pe colectarea drepturilor de autor din domeniul artelor vizuale și (fiți atenți aici) taxe între 70 și 100 de lei orice comunicare publică privind pentru expunerea operelor de artă. Adică: dacă eu conduc un muzeu public, sau am o uniune de creație, și fac un afiș prin care anunț că organizez o expoziție, un târg, un festival de artă, proiecții de artă digitală, spectacole de lumini, trebuie să achit acestei societăți o taxă pentru fiecare obiect expus, în funcție de numărul de zile. Sau: dacă doresc să particip la un showroom cu schițele unui pictor, arhitect, artist digital, nu pot fără autorizație de la aceeași VISARTA. Poftim?? Dacă primarul general anunță că vrea să facă o expoziție cu schițele arhitecților interbelici, să zicem, nu poate decât dacă obține această autorizație și achită taxe.
Încă o cireașă: se propun penalități dacă taxele nu sunt plătite la timp.
Înțeleg că ORDA a emis o Decizie de constituire a unei comisii de negociere, dar nu este parte din această procedură. Să vedem ce iese de aici… Eu mă opun cu vehemență taxării artei și voi reacționa prin toate mijloacele", a scris Rareș Bogdan pe pagina lui de Facebook.
 
Politicianul a preluat din Newsweek România și poziția lui Pavel Șușară, președintele Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România:
“Nu a știut nimeni, niciun operator cultural sau de pe piața de artă despre o astfel de inițiativă, iar dacă ar fi fost distribuită măcar în presă, ca posibil document legal, cu siguranță nu ar fi luat-o nimeni în seamă, pentru că este un document demn de Ilf și Petrov, o construcție absurdă, o formă de abuz instituțional de factură totalitară, fără nicio legătură cu fenomenul artistic real. Evident că nu ne-a consultat nimeni, iar când am văzut prima oară acest text, reacția a fost de fake, de întâlnire cu o logică degradată”.
 

Citește și

Taxă de 70-100 de lei pentru orice operă de artă expusă în România. Inițiativa care va închide muzee

Artiștii se revoltă împotriva inițiativei Visarta care suprataxează arta: Nu sună a Mafie?Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.