Louis de Funes, succes la 50 ani și după 80 de roluri ca figurant. Tatăl și-a înscenat sinuciderea

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.01.2023 - 20:51
Janadarmul se însoare - Foto: Captură video

Se împlinesc 40 de ani de la moartea lui Louis de Funes unul dintre cei mai mari comici ai ecranului. Filmele sale s-au bucurat de un succes extraordinar în România. Dar, succesul său a venit târziu, după mult încercări.

SHARE

De Funès a interpretat peste 130 de roluri în filme şi 100 de roluri în teatru. Deosebit de iubit în Franţa, Louis de Funes a fost votat cel mai popular actor francez într-un sondaj de opinie din 1968. 

Louis de Funès de Galarza s-a născut la 31 iulie 1914, la Courbevoie (periferia Parisului). Tatăl său, Carlos Luis de Funès de Galarza, a fost avocat în Sevilia (Spania) şi apoi a devenit bijutier, iar mama, Leonor Soto Reguera, fată a unui notar de origine portugheză, era casnică. A fost pasionat de desen şi pian. Şi-a făcut studiile la Liceul Condorcet din capitala franceză.

 La 16 ani, când familia deja o ducea greu, s-a înscris la o şcoală de blănari din Paris şi s-a angajat cojocar. La 18 ani, părinţii îl înscriau la şcoala tehnică de fotografie şi cinematogra­fie. După ce s-a angajat ca ajutor de fotograf, patronul l-a concediat pentru că a provocat un incendiu. Louis a fost vânzător la un magazin, lustragiu şi liftier.

L-a salvat pianul

Pe Germaine Louise Elo­die Carroyer a luat-o de soţie în aprilie 1936. I s-a născut pe 12 iulie 1937 un băiat, Daniel Charles Louis. Au avut o relație dificilă. Daniel nu a fost chemat la înmormântarea tatălui său și nu a primit nimic din moștenire.

Pe atunci, familia lor avea lipsuri mari. Se întreţineau din banii pe care-i primea Louis cântând ca pianist de jazz.

Pianul a fost una dintre cele mai mari pasiuni ale marelui actor (nu avea studii de pian, însa avea o ureche muzicală foarte bună). Acesta a fost  și motivul pentru care a renunțat la școală.

A renunţat la studii în timpul liceului şi a început să lucreze, mai ales ca pianist de jazz în cartierul Pigalle, făcând clienţii să râdă de fiecare dată când făcea o grimasă. 

A divorțat Germaine în noiembrie 1942. Louis se recăsătorește cu Jeanne, care avea să-l încurajeze să se apuce de actorie. Îi va dărui, la rândul ei, doi băieţi.

A debutat în film 1945, la vârsta de 31 de ani, pentru ca apoi să joace în peste 130 de roluri în film şi peste 100 de roluri pe scenă.

A avut 80 de roluri mărunte: a făcut figuraţie sau a interpretat personaje de mică importanţă. Primul său rol în filmul La Tentation de Barbizon (1946), unde era paznicul Porţii Raiului. 

 

Debut târziu

A reuşit să se facă remarcat abia în 1956, în filmul ''La traversee de Paris'', unde i-a avut alături pe Jean Gabin şi Bourvil. Succesul a fost confirmat apoi, cu ''Pouis-Pouic'' al regizorului Jean Girault (1963) și ''Fantomas'' cu Jean Marais, în 1964, scrie RFI care îi face un portret.

''Marea hoinăreală (1966), filmul în care formează un duet comic redutabil cu Bourvil, a fost mulţi ani de zile cea mai vizionată peliculă franceză.

Louis de Funès a fost, totodată, un actor care ''face legătura între generaţii. La filmele lui se adună adesea întreaga familie în faţa televizorului'', declara Sophie Adriansen, autoare a cărţii ''Louis de Funès - Regardez-moi la, vous!''.

Tatăl și-a înscenat moartea


Unul din fiii săi, Olivier de Funès, a apărut în mai multe filme alături de el (câteodată în rolul fiului personajului interpretat de Louis), dar a renunţat la cariera de actor şi a devenit pilot de avion la compania Air France.

Skinner, personajul negativ din filmul animat Ratatouille, a fost inspirat de Louis de Funès.

Întreaga sa viață a fost o comedie, spun francezii. Părinţii lui s-au au­toexilat din Sevilla în Franţa , după ce familiile bogate din care proveneau s-au opus căsătoriei lor. Tatăl său era avocat la rândul său, dar şi-a atras animozitatea socrului. Ajuns în Franţa, s-a făcut bijutier, numai că diamantele pe care le şlefuia nu mai erau o marfă căutată în vreme de război, iar criza economică l-a băgat în faliment

Tatăl său, Carlos Luis de Funès de Galarza, și-a înscenat moartea, aruncându-se in Sena, pentru a scăpa de ruină, scrie ziarulmetropolis

Probleme cardiace

În pofida unei crize cardiace prin care a trecut în 1975, Louis de Funès a continuat să joace în filme, confirmându-şi popularitatea în 1976 cu ''Aripioară sau picioruș'' şi în 1978 cu ''Zâzania''. A mai jucat în pelicule precum: ''Ispita de la Barbizon'' (1945), ''Milionari pentru o zi'' (1949), ''Nevastă-mea e formidabilă'' (1951), ''Necunoscuta din taxi'' (1952), ''Corsarii din Bois de Boulogne'' (1953), ''Nevăzut, necunoscut'' (1958), ''Căpitanul Fracasse'' (1961), ''Frumoasa americană'' (1961), ''Diavolul şi cele zece porunci'' (1962), ''Marile vacanţe'' (1967), ''Micul scăldător'' (1968), ''Aventurile rabinului Jacob'' (1973), ''Avarul'' (1980).

Me­dicii spuneau că problemele cardiace au fost cauzate complexitatea de rolurilor sale. Nu a făcut pauză nici după infarctul miocardic din 1975. În 1982, după ultimul film din seria Jandarmii, a făcut un atac de cord urmat de o comoţie cerebrală. A murit pe 27 ianu­arie 1983.

A primit un premiu César pentru întreaga activitate artistică în 1980.

A murit la 27 ianuarie 1983 şi a fost înmormântat la Cimetiere du Cellier, în apropiere de Nantes. Louis de Funès rămâne unul dintre marii campioni ai box-office-ului francez.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te