Peste tot în lume, profitând de gabaritul mult mai mic al autovehiculelor lor față cel al mașinilor sau al camioanelor, motocicliștii și scuteriștii se strecoară prin trafic pentru a fi mult mai rapizi, făcând ceea ce se cheamă „traffic filtering” ori „lane splitting”.
Dar, „croșetarea” mașinilor oprite la semafor se poate termina și prost, cu accident, dacă motociclistul se crede prea „pilot”, și e și ilegală în România, dacă motociclistul încalcă marcajul continuu dintre benzi.
Un motociclist „croșetează” mașinile la semafor și se înfige într-una. Ce sancțiuni riscă
Un motociclist și-a filmat propria prostie. A „croșetat” mașinile oprite la semafor, luându-se după altul, și, la ultima „ghidușie”, n-a mai apreciat bine viteza și distanța și s-a înfipt direct în spatele unui automobil oprit în fața sa.
Citește și: Veste bună, pentru motocicliști și scuteriști! Scapă de o amendă aberantă, de până la 835 lei
Imaginile cu accidentul au devent virale pe rețelele de socializare și dacă ar fi analizate de poliție în contextul noii modificări a Codului Rutier ce permite sancționarea șoferilor pe baza imaginilor filmate de terți, ar putea rămâne și pieton două luni, după ce și-a avariat motorul.
În România, manevra de „traffic filtering” sau „lane splitting”, este permisă și nu prea
Potrivit Art. 45 din OUG 195/2002 republicată, alin.1-6:
(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.
Citește și: Șoferii, „polițiști de ocazie” în România. Amenzile, date și în baza imaginilor făcute cu telefonul
Prin urmare, motociclistul sau scuteristul poate „filtra traficul” dacă s-a asigurat că autovehiculul din față sau cel din spate nu efectuează o astfel de manevră, iar dacă trece de axul drumului ce separă sensul de circulație să se asigure că din sens opus nu se apropie un alt autovehicul, după care este obligat să reintre pe banda sa de circulație după ce s-a asigurat, a semnalizat și efectuat manevra în siguranță (art.118 din Reg. de aplicare a OUG 195/2002-rep.). Caz în care, însă, „filtrarea traficului” se consideră depășire.
Totodată, manevra nu trebuie să contravină Art.120 din Reg. de aplicare a OUG 195/2002-rep., adică depășirea nu se poate efectua:
a) în intersecții cu circulatia nedirijata;
b) în apropierea vârfurilor de rampă, cand vizibilitatea este redusa sub 50 m;
c) în curbe si in orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri si in tuneluri. Prin exceptie, pot fi depasite in aceste locuri vehiculele cu tractiune animala, motocicletele fara atas, mopedele si bicicletele, daca vizibilitatea asupra drumului este asigurata pe o distanta mai mare de 20 m, iar latimea drumului este de cel putin 7 m;
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare si marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea ferata curenta si la mai putin de 50 m înainte de acestea;
g) in dreptul statiei pentru tramvai, atunci cand acesta este oprit, iar statia nu este prevazuta cu refugiu pentru pietoni;
h) in zona de actiune a indicatorului "Depasire interzisa";
i) cand pentru efectuarea manevrei se incalca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar si partial, pe sensul opus, ori se incalca- marcajul care delimiteaza spatiul de interzicere;
j) cand din sens opus se apropie un alt vehicul; iar conducatorul acestuia este obligat sa efectueze manevre de evitare a fcoliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule in asteptare, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie.
Citește și: „Legea Big Brother” pentru șoferi: Drumurile din România, împânzite de radare. Unde le veți găsi?
Concret, în România, motociclistul și scuteristul poate face legal „traffic filtering” sau „lane splitting” dacă nu calcă marcajul dintre benzi și nu trece succesiv de pe o bandă pe alta, manevră ce se consideră „condus agresiv”.
Noțiunea de „filtrare a traficulului” nu este prevăzută în legislația rutieră din România, însă, „în conformitate cu prevederile art. 45 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers şi ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial”, potrivit Poliției Române.
„Conducerea unui vehicul cu două roți pe drumurile publice într-un șir de vehicule, astfel încât să nu fie efectuată în acest mod manevra de depășire, este permisă de legislația rutieră națională”, mai spune Poliția Română.
Altfel, dacă se calcă marcajul dintre benzi, „traffic filtering” sau „lane splitting” e considerat depășire. Iar conform Codului Rutier depășirea unei coloane de autovehicule în așteptare la semafor, de exemplu, e interzisă.
Fapta se sancționează cu amendă contravențională prevăzută în clasa a III a de sancțiuni, și se aplică și sancțiunea complementară de reținere a permisului de conducere, în vederea suspendării dreptului de a conduce pe drumuri publice pe o perioadă de 60 de zile.