VIDEO Camion militar românesc, gata de luptă. Duce 16 soldați, trece prin râuri și drumuri de munte

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.08.2022 - 21:23
Roman 22.290 DFAEG / Foto: Roman
Roman 22.290 DFAEG / Foto: Roman

Dacă în perioada de glorie avea peste 20.000 de angajați, acum în fabrica de camioane „Steagul Roșu” din Brașov, rebotezată Roman după Revoluție, mai lucrează vreo 300. Încearcă să revină, însă, în prim plan cu un camion militar extrem, 6x6 - Roman 22.290 DFAEG.

SHARE

Pe piața comercială extrem de concurențială, ce a mai rămas din „Steagul Roșu” nu prea ar avea mari șanse de izbândă. Dar în domeniul militar, în care camioanele făcute la Brașov erau destul de apreciate acum 30-40 de ani, mai ales în Orientul Mijlociu, Africa și Asia, ar putea da lovitura cu o infuzie de tehnologie modernă.

Bazându-se pe expertiza vastă acumulată și folosind ce aveau prin curte, specialiștii de la Roman Brașov au dezvoltat Roman 22.290 DFAEG 6x6 și l-au prezentat la expoziţia de armament Black Sea Defense & Aerospace 2022.

Citește și: O familie din Timișoara a făcut 19 ore până în Lefkada cu mașina electrică. Încărcarea a fost 3 ore

Cabină „retro” modernizată, de MAN F7, și motor Euro 5, la standard NATO

Camionul militar cu tracțiune pe toate cele șase roți este bazat pe șasiul și punțile utilizate de fabrică de mai bine de 40 de ani și are o cabină cu un design extrem de familiar, derivată din cea a camioanelor MAN F7, pentru care „Steagul Roșu” are licență încă din anii 1970. Acum, însă, are post de conducere avansat și aer condiționat.

Roman 22.290 DFAEG 6x6 este animat de un motor MAN cu o cilindree de 6,87 litri, care dezvoltă 290 de cai putere și un cuplu maxim de 1.150 Nm, conform standardelor de poluare Euro 5 și care funcționează inclusiv cu combustibilul standard NATO. Transmisia este asigurată de o cutie de viteze manuală, ZF, cu 9 trepte.

Citește și: VIDEO Coloană imensă de HIMARS la Focșani. România, protejată de arma cea mai eficientă în Ucraina

Punțile motoare spate beneficiază de diferențial blocabil longitudinal și transversal, iar camionul oferă unghiuri de atac și degajare de 30 de grade, fiind cotat cu capacități foarte bune în teren accidentat. De asemenea, este dotat cu trolii hidraulice față/spate, iar roțile pot fi umflate și dezumflate în mers, grație sistemului Syegon.

Conform producătorului, Roman 22.290 DFAEG 6x6 este un „ autocamion militar, 6x6, montaj roţi single faţă şi spate, proiectat pentru transport trupe şi materiale cu capacitate mare de progresiune în teren accidentat. Poate transporta 2+1 persoane în cabină şi 24 persoane sau 10 tone în suprastructură. Acces uşor pe părţile laterale şi spate. COMPATIBILITATE NATO : sistem de iluminare camuflat , interfaţă electrică, pneumatică , remorcare şi recovery, vopsire. Funcţionează cu combustibil unic NATO”.

Roman 22.290 DFAEG 6x6 are o masă totală admisă de 22,3 tone și poate atinge o viteză maximă de 90 km/h.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te