VIDEO Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă. Golf a împlinit 50 de ani

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 01.04.2024 - 11:11
Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă. Golf a împlinit 50 de ani - Foto: Volkswagen
Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă. Golf a împlinit 50 de ani - Foto: Volkswagen
Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă. Golf a împlinit 50 de ani - Foto: Volkswagen
Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă. Golf a împlinit 50 de ani - Foto: Volkswagen
Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă. Golf a împlinit 50 de ani - Foto: Volkswagen
Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă. Golf a împlinit 50 de ani - Foto: Volkswagen
Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă. Golf a împlinit 50 de ani - Foto: Volkswagen
Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă. Golf a împlinit 50 de ani - Foto: Volkswagen
Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă. Golf a împlinit 50 de ani - Foto: Volkswagen
Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă. Golf a împlinit 50 de ani - Foto: Volkswagen

Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă a început acum 50 de ani. Pe 29 martie 1974, primul Volkswagen Golf a ieșit pe poarta uzinei din Wolfsburg. Peste 37 de milioane au fost produse de atunci, Golf fiind cel mai vândut automobil european din istorie.

SHARE

Inițial o mașina mică, în trei uși, de oraș, Golf-ul s-a emancipat, ușor, ușor, a impus standarde peste standarde și, de pe la mijlocul anilor ’80, a devenit singura mașină din lume care denumește o clasă. Oricât s-a străduit concurența, cel puțin la nivel psihologic, și astăzi este pus semnul egal între segmentul compactelor și Volkswagen Golf. 

Ce va urma, însă, în „epoca electrificării”, deocamdată, este dificil de prevăzut. Pentru moment, VW a prezentat un facelift optic și tehnic pentru cea de-a 8-a generație Golf. 

Citește și: VIDEO Povestea celui mai puternic campionat al mașinilor cu modificări „minime”. DTM face 40 de ani

Povestea singurei mașini care a ajuns să denumească o clasă. Golf a împlinit 50 de ani

Pe 29 martie 1974, Volkswagen a început producția de serie a modelului Golf la Wolfsburg. Nimeni nu bănuia în acea zi că mașina compactă, succesorul legendarului Beetle, va deveni cel mai de succes Volkswagen și cel mai bine vândut automobil european din toate timpurile.

De-a lungul celor 8 generații, Volkswagen Golf a reflectat spiritul vremurilor, a dat numele propriei sale clase de vehicule și a însoțit generații de oameni din întreaga lume. Până în prezent, peste 37 de milioane de unități au urmat primului Golf de serie din 1974.

În termeni pur matematici, acest lucru înseamnă că peste 2.000 de persoane din întreaga lume au ales să cumpere un Golf nou în fiecare zi din ultimii 50 de ani.

Citește și: Primul centru IT BMW din Europa Centrală și de Est, deschis în România. Ce vor dezvolta specialiștii

Volkswagen Golf I (1974 - 1983)

În 1974, Volkswagen a spus următoarele despre noul său model cu hayon mare, desenat de Giorgio Giugiaro: "Golf oferă spațiu și siguranță maxime. Este orientat fără compromisuri către caracterul practic. Linia mediană joasă a caroseriei oferă șoferilor o imagine de ansamblu clară, iar capota înclinată asigură vizibilitatea drumului chiar în fața vehiculului. Geamul din spate se extinde mult în jos, ceea ce face ca mersul înapoi să fie mult mai ușor." Și toate acestea sunt valabile până în prezent, pentru fiecare Golf construit vreodată.

Prima generație Golf a fost o reflecție a tehnologiilor de vârf și a tendințelor din domeniul auto de la acea vreme. Și acest lucru nu era valabil doar pentru utilizarea ingenioasă a spațiului pentru acea vreme și pentru tracțiunea față a vehiculului.

Cu primul Golf GTI (1976), Volkswagen a inițiat dezvoltarea dinamică a clasei compacte. Iar Golf D (1976) și mai târziu Golf GTD (1982) au asigurat pătrunderea dieselului în segmentul compact.

În 1979, Volkswagen a lansat Golf Cabriolet, pentru o perioadă cel mai bine vândut automobil decapotabil din lume.

În total, până în 1983, au fost vândute pe toate continentele 6,9 milioane de unități din prima generație a modelului Golf, iar Golf I s-a dovedit astfel a fi un succesor demn al lui Beetle.

Citește și: FOTO Mașinile Miliției pe vremea lui Ceaușescu: De la Volga, Beetle și Dacia, la BMW E3 și Jaguar

Volkswagen Golf II (1983 - 1991)

Designerul șef al Volkswagen de astăzi, Andreas Mindt, a afirmar că cel mai important moment din istoria modelului Golf  "a fost trecerea de la Golf I la Golf II. Designerul șef de atunci al Volkswagen, Herbert Schäfer, a făcut totul bine acolo. A modernizat al doilea Golf, dar a păstrat ADN-ul primei generații. Această punte este extrem de importantă pentru istoria Golfului. Golf a rămas întotdeauna o dezvoltare ulterioară a acestui model original. Acesta este lucrul special la Golf, iar meritul pentru acest lucru îi aparține lui Herbert Schäfer".

Pe Volkswagen Golf II și-au făcut debutul tehnologii precum convertizorul catalitic controlat, ABS și tracțiunea integrală. Un total de 6,3 milioane de automobile Golf II au fost construite între 1983 și 1991.

Volkswagen Golf III (1991 - 1997)

Din august 1991, Volkswagen a dat startul unei noi ere de siguranță cu Golf III. Acesta a fost primul model al gamei disponibil cu airbaguri frontale, începând cu 1992, iar progresele mari în domeniul designului caroseriei au dus, de asemenea, la îmbunătățiri semnificative ale proprietăților sale în caz de accident.

O serie de alte repere ale liniei de produse sunt asociate cu Golf III, care a fost construit de 4,8 milioane de ori până în 1997: de exemplu, primul motor cu șase cilindri (VR6), sistemul de control al vitezei de croazieră și primele airbaguri laterale. Pentru prima dată, Golf a fost disponibil și ca model break.

Volkswagen Golf IV (1997 - 2003)

Golf IV, prezentat în 1997, este considerat o emblemă de stil, probabil și datorită faptului că a făcut legătura cu Golf I din 1974, cu trăsăturile sale clare și cu designul marcant al montantului C al caroseriei.

Cu Golf IV, Volkswagen a atins un nou standard de calitate în cadrul segmentului. În paralel, debutul ESP a adus o nouă contribuție la punerea siguranței la dispoziția maselor.

În 2002, Volkswagen a prezentat, de asemenea, cel mai sportiv Golf de până atunci, pe baza celei de-a patra generații: R32, cu o viteză maximă de 250 km/h. În 2003, acesta a fost primul model Volkswagen care a primit o cutie de viteze automată cu dublu ambreiaj (DSG). Golf IV a fost înlocuit în același an, după 4,9 milioane de unități construite.

Volkswagen Golf V (2003 - 2008)

Cel de-al cincilea Golf, lansat în 2003, a fost cu mult înaintea multor concurenți din clasă și, chiar, față de mașini din clase superioare. Caroseria sudată cu laser a crescut cu 35 de procente rigiditatea torsională, de exemplu. Iar, pentru prima dată, până la 8 airbaguri de protecție se aflau la bord.

De asemenea, Golf V a impresionat cu suspendia spate independentă, cu patru brațe, faruri bi-xenon și primul DSG cu 7 trepte.

Volkswagen Golf VI (2008 - 2012)

Până la sfârșitul lunii iulie 2012, în numai patru ani au fost produse alte 3,6 milioane de exemplare Golf, pe baza celei de-a șasea generații introduse în 2008. Iar siguranța a făcut din nou un mare pas înainte: caroseria sudată cu laser a fost atât de stabilă încât a obținut cu brio punctajul maxim de 5 stele la testul de impact Euro NCAP.

Noile tehnologii, precum Light Assist (control avansat al luminilor de întâlnire), Park Assist, Hill Start Assist și controlul adaptiv al șasiului (DCC) au făcut din "Mașina anului 2009" una dintre cele mai avansate mașini compacte ale timpului său.

Volkswagen Golf VII (2012 - 2019)

În septembrie 2012, Volkswagen a sărbătorit premiera mondială a celui de-al șaptelea Golf. Greutatea modelului a fost redusă cu până la 100 kg în comparație cu predecesorul său, ceea ce a însemnat că și consumul de combustibil a fost redus cu până la 23 de procente.

Noile tehnologii, cum ar fi sistemul automat de frânare post-coliziune, sistemul adaptiv de control al vitezei de croazieră și sistemul Front Assist, inclusiv sistemul de frânare de urgență în oraș, au completat gama de sisteme de asistență.

În 2014, Volkswagen și-a stabilit cursul pentru era mobilității electrice cu noul e-Golf. Până în 2019 au fost produse în total 6,3 milioane de automobile Golf VII.

Volkswagen Golf VIII (2019 - prezent)

Volkswagen a prezentat Golf VIII în octombrie 2019. Cu noile sale motorizări mild și plug-in hybrid, a electrificat clasa compactă. De asemenea, Golf VIII a permis conducerea asistată prin intermediul sistemului Travel Assist. Chiar și versiunea entry-level de astăzi are la bord, ca dotare standard, caracteristici precum Lane Assist, Front Assist, faruri cu LED, blocuri optice spate cu LED și aer condiționat automat.

Acum, în 2024, la 50 de ani de la apariția primului Golf, Volkswagen a prezentat noua etapă evolutivă a celei de-a opta generații.

Golf VIII facelift se laudă cu un sistem de infotainment de ultimă generație, un sistem de operare mai intuitiv, un design frontal și posterior mai ascuțit, precum și sisteme de propulsie eficiente. Printre acestea se numără propulsoarele hibride plug-in cu o autonomie crescută în regim complet electric, cu mult peste 100 de kilometri.

Totodată, un logo Volkswagen iluminat împodobește partea frontală pentru prima dată la un Golf.

Iar noul Golf cu control vocal și chatbotul ChatGPT bazat pe inteligență artificială pune din nou inovațiile tehnice la dispoziția maselor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te