VIDEO Nebunie pe 4 roți: Ford Pro Electric SuperVan de 2.000 CP ajunge la 100 km/h în sub 2 secunde

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 25.06.2022 - 14:37
Ford Pro Electric SuperVan de 2.000 CP ajunge la 100 km/h în sub 2 secunde. / Foto: Ford
Ford Pro Electric SuperVan de 2.000 CP ajunge la 100 km/h în sub 2 secunde. / Foto: Ford
Ford Pro Electric SuperVan de 2.000 CP ajunge la 100 km/h în sub 2 secunde. / Foto: Ford

Ford a prezentat un vehicul utilitar de ultra-înaltă performanță la Goodwood Festival of Speed. Conceptul Ford Pro Electric SuperVan are 2.000 de cai putere și accelerează 0-100 km/h în sub două secunde. Evident, nu va ajunge în producția de serie, dar arată că se poate.

SHARE

Ford a deschis primul capitol electrificat din istoria seriei Supervan, cu dezvăluirea globală a supervanului electric de performanță ultra-înaltă Ford Pro Electric SuperVan, la Festivalul Vitezei de la Goodwood 2022. „Nebunia pe 4 roți” a fost pusă la încercare pe celebrul circuit britanic de pilotul de curse Romain Dumas, specialist în sporturile cu motor electric.

Patru motoare electrice, o baterie de 50 kWh răcită cu lichid și un sistem de control personalizat produc aproximativ 2.000 CP, pentru o accelerație 0-100 km/h în sub două secunde.

Citește și: Plafonarea prețului benzinei și motorinei în Ungaria aduce raționalizarea: Maximum 50 de litri

Performanța trenului de rulare special construit, pregătit pentru circuit, care include componente de la recent dezvăluitul E-Transit Custom 1 – prima versiune complet electrică a celui mai vândut van – este completată la interior de tehnologia Ford SYNC cu ecran tactil 4, precum și de funcționalități suplimentare pentru a controla capabilitățile unice ale Electric SuperVan.

Uimitorul concept, complet electric, a fost dezvoltat în secret de Ford Performance și de specialiștii în curse și raliuri electrificate STARD din Austria, designul exterior fiind creat de către echipa Ford Design din Köln, Germania.

„Aducem SuperVan în secolul 21, cu 2.000 CP complet electrici pentru o emoție de neegalat și un stil inconfundabil inspirat de noul E-Transit Custom. Dar performanța nu ține doar de cai putere – puterea de procesare a lui Electric SuperVan înseamnă că inginerii pot folosi datele vehiculului în timp real pentru a optimiza performanța, la fel ca la o mașină de curse de nivel superior ”, a declarat Mark Rushbrook, director global, Ford Performance Motorsports.

Citește și: Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2022 - Parada celor mai spectaculoase mașini clasice din lume

Primul SuperVan al Ford a fost dezvăluit în 1971 și a propus un motor montat central preluat de la Ford GT40, câștigătorul de la Le Mans, pentru a crea un Transit Mk.1 diferit de oricare altul. Formula a fost dusă mai departe pentru SuperVan 2; o versiune cu o caroserie din fibră de sticlă a Transit Mk.2, cu un motor V8 Cosworth de 590 CP, preluat de la Ford C100. Acest vehicul a renăscut ulterior sub forma SuperVan 3, asemănătoare cu Transit Mk.3, propulsat de un motor Cosworth HB de 650 CP, preluat de la mașinile de Formula 1 ale epocii.

Dotări speciale pentru Ford Pro Electric SuperVan

Ford Pro Electric SuperVan integrează un roll-cage și scaune de curse conform standardelor FIA pentru siguranță, precum și un ecran tactil SYNC de mari dimensiuni, preluat direct de la vehiculele de serie Ford, cum ar fi Mustang Mach-E, care controlează conectivitatea avansată și sistemele multimedia.

Ecranul tactil permite, de asemenea, controlul modurilor de conducere selectabile care adaptează hărțile de cuplu ale Electric SuperVan, frânarea regenerativă și răspunsul anumitor sisteme pentru a se potrivi diferitelor scenarii de conducere:

  • Road – pentru cazuri rare de conducere „normală”.
  • Track – pentru echilibrarea dinamicii pentru circuit, cu anvelope de curse slick
  • Drag – pentru accelerație maximă în timp ce se utilizează anvelope radiale de curse
  • Drift – pentru drifting spectaculos, demonstrații de agilitate și conducere pe zăpadă
  • Rally – pentru performanțe optime pe probele de raliu pe asfalt și pietriș cu anvelope speciale

Reglarea fină a performanței este oferită de un pachet electronic care include controlul tracțiunii, controlul sistemului de pornire controlată, un limitator de viteză pentru linia boxelor și frânare regenerativă în trei trepte pentru a recupera energia bateriei - similar cu funcția L Mode de pe E-Transit. La viteză mică, modul ECO menține motoarele la o eficiență optimă, setează frânarea regenerativă pentru maximum și reduce cuplul transmis spre puntea spate. Pentru performanțe maxime, un buton E‑Boost pune la îndemâna șoferului o creștere temporară a puterii și a cuplului.

Modul denumit Tyre Cleaning Mode poate frâna complet o punte, în timp ce antrenează roțile celeilalte punți, astfel încât ajută la încălzirea anvelopelor înainte de ieșirea pe circuit.

La fel ca o mașină de curse modernă – și vehiculele comerciale Ford – Electric SuperVan poate trimite date în timp real pentru gestionarea de la distanță. Companiile pot folosi Ford Pro E‑Telematics sau FordPass Pro pentru a urmări starea de funcționare și de securitatea a flotei lor; în mod similar, inginerii Ford Performance pot monitoriza Electric SuperVan prin intermediul unui software de management dedicat, care traduce datele în timp real în informații despre viteză, timpii pe tur și sistemele vehiculului.

Dincolo de a demonstra cunoștințele avansate ale Ford privind vehiculele electrice și conectivitatea, conceptul Electric SuperVan este, de asemenea, un experiment științific de mare viteză. Mediul său de exploatare solicitant și conceptul de design fără restricții îi permit lui Ford să depășească limitele ingineriei și conectivității vehiculelor electrice pentru a-și îmbunătăți viitoarele mașini de curse și vehicule, software și servicii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te