VIDEO Milano, prima mașină electrică semnată Alfa Romeo. Are și versiune Veloce, și 1.2 pe benzină

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 12.04.2024 - 10:51
Milano, prima mașină electrică semnată Alfa Romeo. Are și versiune Veloce, și 1.2 pe benzină - Foto: Alfa Romeo
Milano, prima mașină electrică semnată Alfa Romeo. Are și versiune Veloce, și 1.2 pe benzină - Foto: Alfa Romeo
Milano, prima mașină electrică semnată Alfa Romeo. Are și versiune Veloce, și 1.2 pe benzină - Foto: Alfa Romeo
Milano, prima mașină electrică semnată Alfa Romeo. Are și versiune Veloce, și 1.2 pe benzină - Foto: Alfa Romeo

Prima mașină electrică semnată Alfa Romeo poartă numele Milano și este un SUV-uleț urban ce vrea să umple golul lăsat de dispariția modelelor MiTo și Giulietta. Are și versiune sport, electrică, Veloce, de 240 de cai, dar și versiune cu motor termic de 1.2 litri în trei cilindri.

SHARE

Italienii de la Alfa Romeo s-au ținut tari cât au putut, dar, având în vedere trend-ul general, nu au putut evita electrificarea. Odată cu lansarea celui de-al treilea SUV din gamă, Milano, au prezentat și prima lor mașină 100% electrică.

Design-ul emoționant și spectaculos conține toate elementele din ADN-ul Alfa, iar platforma tehnică e împărțită cu frații din Grupul Stellantis, precum Jeep Avenger, Citroën C4, Fiat 600, Peugeot 2008, Opel Mokka sau DS 3 Crossback. 

Milano, prima mașină electrică semnată Alfa Romeo. Are și versiune Veloce, și 1.2 pe benzină

Proiectat de Alfa Romeo Centro Stile din Torino, Alfa Milano redefinește canoanele frumuseții în acest segment, creând o conexiune emoțională la prima vedere prin reinterpretarea trăsăturilor stilistice ale mărcii.

Cu o lungime de 4,17 metri, o lățime de 1,78 metri și o înălțime de 1,500 metri, Milano, primul SUV de clasă B al italienilor, adoptă mai multe elemente de design noi și îndrăznețe, dar amintește cu emoție și de vechile Alfa, cu caracteristici precum pasajele umflate ale roților, partea din spate în stil „coda tronca” și farurile inspirate, parcă, de modelul Alfa Romeo SZ (Sprint Zagato), de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990.

Cea mai distinctivă trăsătură este noua interpretare a grilei frontale tradiționale Alfa, care pe versiunile electrice afișează elemente stilizate din logo-ul Alfa.

Citește și: Rabla Plus, tăiat la jumătate. Piața mașinilor electrice s-a prăbușit în România cu 36%

Milano Elettrica, de 156 CP sau 240 CP cu integrală, sau Milano Ibrida, cu motor pe benzină de 1.2 litri și electrificare pe 48V

Afla Milano, ca și frații săi de platformă, e oferit în versiune 100% electrică sau în versiune mild-hybrid pe 48V. 

Prima mașină electrică Alfa Romeo, Milano Elettrica, dispune de o baterie de 54 kWh și este oferită în două variante de putere: 156 CP, și vârful de gamă, Veloce, de 240 CP. Modelul „cuminte” are punte motoare față, iar Veloce e „4x4”. 

Bazându-se pe cea mai mică greutate din segment și pe distribuția optimă a masei, Milano Elettrica intră în lumea vehiculelor electrice ca o adevărată Alfa.

Echipa care a coordonat dezvoltarea dinamicii de conducere este aceeași care a dezvoltat Giulia GTA la centrul de testare Balocco din provincia Vercelli, cu obiectivul clar ca SUV-ulețul Milano să obțină cea mai bună ținută de drum din clasa sa. Acest lucru a fost posibil datorită unor soluții tehnice specifice în cazul versiunii Veloce, care dispune de direcția cea mai directă din segment (14:6:1), calibrată special pentru a fi extrem de precisă și pentru a spori calitățile sale excepționale de ținută de drum.

Citește și: VIDEO Prima mașină electrică cu 1.000 km autonomie vine din China. E cât un Model 3, costă 45.000 $

Suspensia sport a fost coborâtă cu 25 mm, barele antiruliu față și spate sunt extra sportive pentru a garanta viraje rapide cu un nivel ridicat de aderență, sistemul de frânare dispune de discuri față de peste 380 mm cu etrier monobloc cu patru pistoane, în timp ce diferențialul Torsen oferă cea mai bună tracțiune posibilă în orice condiții.

Anvelopele de înaltă performanță de 20 de inch sunt, de asemenea, specifice vehiculelor electrice și oferă niveluri extinse de aderență. 

Bateria de 54 kWh oferă o densitate energetică ridicată și un raport foarte bun între energia nominală și cea utilizabilă.

Concret, în versiunea de 156 CP, pachetul de baterii litiu-ion asigură o autonomie de până la 410 km în ciclul WLTP, sau 590 km în ciclul urban. Încărcarea este rapidă și simplă, cu o încărcare de la 10 la 80% la o stație de încărcare rapidă de 100 kW în mai puțin de 30 de minute.

Alfa Romeo Milano Ibrida, adică mild-hybrid, combină un motor pe benzină cu trei cilindri, de 1.2 litri, cu un generator de pornire de 48V, un motor electric de 28 CP și o cutie de viteze automată cu șase trepte. În total, dispune de 134 CP și posibilitatea de a rula pe distanțe scurte în regim 100% electric EV.

Citește și: Punct de cotitură? Două mașini electrice premium, mai „ieftine” decât modelele pe benzină și diesel

Standard este cu tracțiune față, dar o versiune cu tracțiune integrală va sosi mai târziu, „o premieră în segmentul premium", spune Alfa.

După cum se observă, Milano nu e doar prima Alfa electrică, ci și prima Alfa care nu are în ofertă o cutie de viteze manuală. 

Cel mai încăpător portbagaj din segment și tablou de bord „Cannocchiale”, cu multimedia cu asistent virtual și ChatGPT

Sportivitatea design-ului exterior se regăsește și în interiorul automobilului, unde se remarcă grija acordată de italieni fiecărui detaliu și amplasarea tuturor comenzilor la îndemâna conducătorului auto.

Tabloul de bord și designul său istoric ”Cannocchiale” creează acea conexiune vizuală directă și vă convinge să vă puneți mâinile în jurul volanului, să porniți motorul, și să profitați din plin de o experiență de condus unică. 

Pentru a atrage și mai mult privirile și a întâmpina șoferul, sunt disponibile opțional scaunele sport Sabelt, cu un spătar învăluitor care combină rezistența mecanică ridicată, ergonomia perfectă și lejeritatea structurală.

În ciuda dimensiunilor sale compacte, Milano se mândrește cu cel mai mare portbagaj din clasa sa pentru un vehicul 100% electric, cu o capacitate de încărcare de până la 400 de litri.

Alfa Milano vine, de asemenea, cu dotări exclusive, cum ar fi compartimentul practic de depozitare a cablurilor, situat sub capotă.

Pentru a spori și mai mult nivelul de confort, SUV-ulețul oferă o serie de funcții de asistență la conducere, inclusiv opțiunea de conducere autonomă de nivel 2. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te