VIDEO & FOTO BMW M5 & M5 Competition, ultima reprezentație convențională?

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 17.06.2020 - 12:35

0-100 km/h, în 3,3-3,4 secunde. Faruri laser, grile și tehnologii noi. Amortizoare de M8 Gran Coupé. Facelift-ul operat celei de-a 6-a generații BMW M5 (F90) aduce un plus de stil și versatilitate sedan-ului business super-sport, dar nu face pasul electrificat.

SHARE

Dacă a 7-a generație BMW Seria 5 a primit cu ocazia facelift-ului recent haine noi, mai agresive și stilate, și sistem mild-hybrid pe 48V, forța M5-ului a rămas nealterată electric în urma aceleiași operații. Având în vedere însă lupta din ce în ce mai acerbă cu emisiile de noxe, care, de la un anumit punct, nu va mai putea fi câștigată decât printr-o formă de electrificare, M5-ul F90 facelift s-ar putea să fie ultimul cu ”inimă” convențională.

Bavarezii nu au umblat la V8-ul de sub capota lui M5 și M5 Competition cu ocazia facelift-ului. Au considerat că cei 600 de cai și, respectiv, 625 de cai sunt încă suficienți. Motorul supraalimentat cu două turbine este unul de turație, inspirat din lumea curselor. Pe M5 livrează 600 de cai la 6.000 rpm, iar pe M5 Competition, 625 de cai, tot la 6.000 rpm. Cuplul maxim al celor două versiuni este identic, 750 Nm, este atins încă de la 1.800 rpm, dar este menținut deferit: până la 5.600 rpm în cazul M5 și până la 5.860 rpm la M5 Competition.

Caracteristicile motorului pot fi modificate, prin simpla apăsare a unui buton, din modul ”EFFICIENT”, de bază, în ”SPORT” şi ”SPORT +”, pentru a ascuți simțurile mașinii. BMW M5 sprintează de la 0 la 100 km/h în 3,4 secunde, ceea ce îi garantează un loc printre automobilele supersport, și are nevoie de numai de 11,1 secunde pentru a ajunge de la 0 la 200 km/h. BMW M5 Competition realizează ambele misiuni ceva mai rapid: 0-100 km/h în 3,3 secunde și 0-200 km/h în numai 10,8 secunde. Viteza maximă pentru BMW M5 şi BMW M5 Competition este limitată la 250 km/h. Dar se poate ajunge la 305 km/h când este comandat pachetul opţional ”M Driver”.

Transmisia M Steptronic cu opt trepte, disponibilă standard, permite timpi de schimbare foarte scurţi şi răspunsuri rapide şi precise la fiecare acţionare a accelerației. Iar sistemul de tracțiune integrală xDrive dezvoltat special de inginerii diviziei ”M” pentru M5-ul fără facelift a rămas pe loc, cu tot cu cele trei moduri de rulare: T4R (integrală nromală, varibilă), T4R Sport (mai multă putere pe  spate) și T2R (doar propulsie!).

Mod ”TRACK” suplimetar, M5 Competition

La M5 Competition facelift, menţinerea apăsată a butonului M Mode și confirmarea solicitării pe display-ul central activează modul ”TRACK”. Acest mod care nu există pe M5 este conceput exclusiv pentru utilizarea pe circuit şi dezactivează toate funcţiile de confort şi siguranţă ale sistemelor de asistare a condusului. Pentru a concentra atenţia conducătorului şi mai intens pe drumul care urmează, sistemul audio este dezactivat şi el, iar display-ul central este oprit.

Rezultatul este o experienţă pură de pilotaj. Panoul de instrumente trece în modul M View, activarea automată a luminilor de avarie ca răspuns la frânarea de urgenţă este suprimată, iar sistemul de avertizare la coliziune este dezactivat şi el.

Stil mai rafinat și manevrabilitate îmbunătățită

Asemenea Seriei 5 normale, la M5 și M5 Competition facelift grila actualizată coboară mai mult în spoilerul faţă, iar conturul său cromat are un design dintr-o singură piesă, care încadrează ambele elemente ale grilei. Spoilerul faţă are un contur mai dinamic şi prize de aer mai mari în părţile laterale, în timp ce priza de aer centrală extinsă are o formă hexagonală şi încorporează răcitorul de ulei şi senzorul radar pentru sistemul de tempomat activ.

Noile tuburi de lumină în formă ”L”, dispuse în benzi înguste spre grila radiatorului, adaugă un detaliu dinamic farurilor LED nou proiectate. Noua opţiune de lumini BMW Individual Shadowline adaugă un accent cu nuanţe închise farurilor LED adaptive şi BMW Laserlight.

Capota din aluminiu, aripile faţă cu branhii ”M” caracteristice, oglinzile exterioare ”M” simplificate şi acoperişul din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP) se alătură barelor duble ale grilei BMW ca particularităţi de design ale modelelor de performanţă din gama BMW Seria 5. Difuzorul puternic a fost revizuit şi el, la fel ca şi stopurile LED tridimensionale, a căror grafică luminoasă precisă oferă o nouă abordare a formei ”L” familiară pentru BMW.

În habitaclu, datorită introducerii unui nou concept de operare şi a unui display central mai mare, cu diagonala de 12,3 inch, cockpit-ul noilor BMW M5 şi BMW M5 Competition este mai orientat ca niciodată către șofer. Iar două butoane noi de pe consola centrală (la fal ca cele de la BMW M8) oferă acces mai rapid la o serie de funcţii specifice ”M”.

Scaunele opţionale ”M”, multifuncţionale, cu tetiere integrale, logo-ul M5 iluminat şi funcţiile extinse, sunt disponibile ca alternativă la scaunele M Sport standard, cu tapiţerie cu piele Merino şi reglaj electric multiplu. Tapiţeria integrală cu piele Merino, în combinaţia Black/Midrand Beige, este disponibilă acum ca o opţiune exclusivă pentru BMW M5 Competition.

Ambele variante M5 sunt echipate standard cu frâne M Compund, care dispun de discuri de frână perforate şi etriere fixe, cu şase pistoane şi logo M pe puntea faţă, şi etriere flotante cu un singur piston, cu frână de parcare integrată, pe puntea spate. Acum, pe lângă finisarea standard în albastru, etrierele pot fi vopsite opţional şi în negru lucios sau roşu lucios.

Disponibile opţional, frânele M din carbon ceramic pot fi recunoscute după etrierele aurii cu logo M (etriere fixe cu şase pistoane pe puntea faţă, etriere flotante cu un singur piston pe puntea spate). Rezistă la uzură excepţional de bine, sunt mai uşoare cu 23 de kilograme, asigură o performanţă de frânare şi o stabilitate termică şi mai bune şi se bucură de rezistenţă mai mare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te