VIDEO + FOTO BMW iX3: Toate informațiile și detaliile primului SUV bavarez 100% electric

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 14.07.2020 - 11:54

Primul SUV 100% electric BMW sau SAV (Sport Activity Vehicle), cum îi spun bavarezii, BMW iX3 este gata să cucerească șoselele, cu o autonomie de până la 460 km, și vadurile, cu o adâncime de maximum 50 de centimetri. Informațiile au fost sub embargo până astăzi, la ora 11.15.

SHARE

Urmând strategia ”Power of Choise” (Puterea de a Alege) a BMW Group, BMW X3 devine, prin lansarea versiunii iX3, primul model bavarez ce poate satisface orice dorință a clienților în materie de energie. Cei care vor 100% eco au versiunea electrică, cei care vor să împace și capra, și varza, au versiunea plug-in hybrid, iar tradiționaliștii, unități eficiente diesel sau pe benzină, inclusiv versiuni M Performance și M.

În același timp, iX3-ul, a cărui comercializare va începe în China în următoarele luni, este primul model BMW construit în China, la uzina din Shenyang, pe care bavarezii utilizează în joint venture cu Brilliance Automotive, pentru export. Prețul bază al lui iX3 este, în Germania, de 58.655 €, fără TVA.

A 5-a generație BMW eDrive

SUV-ul de clasă medie premium iX3 este primul BMW care înglobează cea de-a cincea generație a tehnologiei BMW eDrive, tehnologie ce se va regăsi în curând și pe modelele BMW iNEXT și BMW i4 din 2021. Motorul electric sincron, fără magneți, cu acționare prin inducție, transmisia și creierul electronic se află, acum, sub același acoperiș. Iar ”inima” lui iX3 are o densitate cu 30% mai mare decât cele de pe alte BMW-uri electrice, ceea ce îi conferă o eficiență de până la 93% (în comparație, randamentul motoarelor cu combustie este sub 40%).

iX3 este animat de 286 de cai electrici și un cuplu de 400 Nm care, spre deosebire de multe alte motoare electrice, este susținut și la turații înalte (motorul poate ajunge până la 17.000 rpm). Energia vine de la baterie de înaltă densitate, cu o capacitate netă de 74 kWh (232 Ah), care, la o stație DC de 150 kW, se încarcă până la 80% în 34 de minute. Iar sistemul electric este de 400 de volți.

Mașina cu o lungime de 4.734 mm, o lățime de 1.891 mm, o înălțime de 1.668 mm și o greutate de 2.260 de kilograme sprintează de la 0 la 60 km/h în 3,7 secunde și ajunge la 100 km/h în 6,8 secunde. Repriza 80-120 km/h este realizată în 2,5 secunde, iar viteza maximă este limitată electronic la 180 km/h.

Bavarezii afirmă că plăcerea condusului clasică BMW este asigurată prin setarea sistemului de transmisie integrală astfel încât roțile spate să beneficieze de mai multă putere. Dar, atenție pe viraje, iX3 este și mai greu pe spate, cu un raport de distribuție a maselor față/spate de 43:57.

Un alt element al tehnologiei BMW eDrive de a cincea generaţie este bateria de înaltă tensiune cu tehnologie a celulelor dezvoltată suplimentar. Densitatea energetică a sistemului de stocare a energiei a crescut cu încă 20% raportat la masă faţă de celulele de baterie utilizate până acum la modelele BMW cu propulsie electrică.

Poziţionată în podeaua noului BMW iX3, bateria are un conţinut energetic brut de 80 kWh/ 74 kWh utili. Împreună cu eficienţa ridicată a motorului electric, noua generaţie de tehnologie a celulelor de baterie permite o autonomie de operare foarte mare, având în vedere dimensiunea şi masa bateriei de înaltă tensiune.

BMW iX3 oferă o autonomie de până la 460 de kilometri în ciclul de testare WLTP. Acest lucru înseamnă o autonomie de până la 520 de kilometri atunci când este echivalată în valorile vechiului ciclu de testare NEDC sau, în trafic real, probabil, o autonomie de circa 350 de kilometri, ceea ce nu e rău pentru un SUV de peste 2,2 tone.

BMW iX3 iese în evidenţă prin combinaţia unică dintre un sistem de propulsie foarte eficient, regenerarea de energie adaptivă, încărcări cu pierderi reduse la puteri de până la 150 kW şi măsuri ample pentru reducerea rezistenţei aerodinamice, inclusiv roţi aerodinamice inovatoare cu masă redusă. Toate aceste aspecte îmbunătăţesc caracterul practic al modelului SAV electric, cu un impact important în flexibilitatea de condus pe distanţe lungi.

Principiul de design al motorului sincron cu acţionare electrică oferă posibilitatea de a varia nivelul de excitare electrică a rotorului. Prin urmare, conducătorii vor observa diferenţe clare în profilurile de performanţă ale diferitelor moduri de condus. Cel mai înalt grad de inducţie electrică poate fi apelat prin setarea comutatorului Driving Experience Control în modul SPORT. Aici, livrarea rapidă a puterii motorului încurajează un stil de condus sportiv prin acceleraţia rapidă pe care o oferă. O inducţie redusa creşte eficienta sistemului de propulsie în modurile COMFORT şi ECO PRO. Suplimentar, pentru prima dată la un motor BMW, este permis un mod coasting foarte eficient, cu rotirea liberă a motorului, cu rulare liberă, fără frână de motor.

Sistem adaptiv de recuperare a energiei

Recuperarea de energie adaptivă îmbunătăţeşte eficienţa noului BMW iX3. Această funcţie inovatoare foloseşte conectivitate inteligentă pentru a optimiza atât autonomia maşinii, cât şi confortul acesteia. Intensitatea regenerării energiei la frânare (Funcţia Brake Energy Regeneration) este adaptată situaţiei rutiere detectate de datele din sistemul de navigaţie şi senzorii sistemelor de asistare a condusului. De exemplu, atunci când se apropie de o intersecţie, o zonă cu restricţie de viteză sau un vehicul pe drumul din faţă, regenerarea este activată la putere maximă, amplificând efectul de frânare şi asigurând un nivel ridicat de energie electrică recuperată. Aceste reglări ale situaţiei de condus se realizează şi atunci când nu este activată funcţia de orientare pe traseu a sistemului de navigaţie.

Pe drum deschis, funcţia coasting este activată pentru a spori eficienţa şi confortul ori de câte ori conducătorul ridică piciorul de pe acceleraţie. De asemenea, controlul precis al recuperării adaptive permite reacţii instantanee la schimbările din situaţia de condus. De exemplu, activarea semnalizatorului în faza de coasting porneşte imediat regenerarea. Suplimentar, atunci când automobilul se apropie de intersecţii cu semafoare, recuperarea energiei la frânare este anulată dacă semaforul se schimbă din roşu în verde.

Generarea adaptivă este una dintre setările activate implicit atunci când poziţia de condus D este cuplată cu ajutorul selectorului de pe consola centrală. Suplimentar, din meniul iDrive, conducătorul poate alege un nivel ridicat, mediu sau redus al generării energiei la frânare care să se aplice în toate situaţiile de condus. În poziţia de condus D, noul BMW iX3 porneşte cu viteză minimă de îndată ce frâna este eliberată, sporind confortul la manevră şi în traficul aglomerat. Activarea poziţiei de condus B cu maneta selectorului generează aşa-numitul control cu o pedală (one-pedal feeling) caracteristic automobilelor electrice ale BMW Group, oferind o forţă de recuperare foarte puternică.

Încărcare rapidă până la 150 kW

Unitatea de încărcare combinată (Combined Charging Unit / CCU) utilizată în noul BMW iX3 permite un grad de flexibilitate foarte ridicat atunci când vine vorba de conectarea maşinii la staţii de încărcare de diferite tipuri, ceea ce înseamnă că alimentarea cu energie electrică se poate face uşor şi rapid în ţările de pe mapamond. Atunci când se utilizează terminale cu curent alternativ (AC), CCU permite încărcarea monofazică până la 7,4 kW şi încărcare trifazică până la 11 kW. Conectarea automobilului într-o staţie de încărcare rapidă cu curent continuu (DC) permite puteri de încărcare mult mai mari. Iar la staţiile de încărcare de mare putere - care asigură încărcare ultrarapidă pe principalele trasee de tranzit -, modelele electrificate din BMW Group pot beneficia acum de puteri de încărcare de până la 150 kW.

Unitatea de încărcare combinată (CCU)  cu un transformator de tensiune 4 kW integral conectat la sursa de alimentare 12 V de la bord - pentru iluminare, sisteme de asistare a condusului, sistem audio şi încălzire a scaunelor - furnizează consumatorilor şi energie electrică din bateria de înaltă tensiune a maşinii.

Bateria de înaltă tensiune a noului BMW iX3 poate fi încărcată de la prize convenţionale casnice sau industriale, de la un wallbox sau de la staţiile de încărcare publice. Cu maşina conectată la wallbox, bateria poate fi încărcată cu putere de până la 11 kW de la 0 la 100% în 7,5 ore. Totodată, o staţie de încărcare rapidă cu curent continuu (DC) poate reîncărca bateria de la 0 la 80% din capacitate în 34 de minute. O încărcare de 10 minute la una dintre aceste staţii oferă suficientă energie pentru a adăuga 100 de kilometri de autonomie în ciclul WLTP.

Noul BMW iX3 are o priză de încărcare CCS AC/DC, poziţionată deasupra pasajului roţii spate dreapta.

Sunet de condus, simulat în boxe

O caracteristică unică a noului BMW iX3 este sunetul de condus simulat, care îşi face debutul în producţie sub marca BMW IconicSounds Electric. Emisă prin difuzoare în interiorul şi exteriorul maşinii şi compusă special pentru modelele BMW cu sisteme de propulsie electrificată, acustica oferă profunzime emoţională suplimentară experienţei de condus electric. Tonul se modifică pentru a reflecta stilul de condus, oferind răspuns acustic care consolidează şi mai mult legătura dintre conducător şi automobil. Când este apăsat butonul Start/Stop, o compoziţie scurtă stabileşte decorul pentru experienţa de condus electric. Această caracteristică specială este disponibilă standard la noul BMW iX3, în timp ce sunetul de condus ("BMW Iconic Sounds Electric") poate fi adăugat prin alegerea liniei de echipare "Impressive".

Sunetul de condus este o dezvoltare originală a designerilor şi inginerilor de sunet şi de la BMW. Compoziţia Start/Stop din BMW iX3 este prima lucrare sonoră pentru un automobil de serie ca urmare a colaborării dintre Hans Zimmer şi designerul de sunet Renzo Vitale. Zimmer şi Vitale au colaborat deja la sunetele de condus distincte pentru BMW Vision M NEXT şi BMW Concept i4. Într-o fază ulterioară, sunetele sistemului de propulsie produse ca parte a colaborării cu Hans Zimmer vor fi disponibile pentru automobilele electrificate (electrice şi plug-in hybrid) BMW.

Sunetul face parte din identitatea unică a noului BMW iX3 în acelaşi mod ca şi designul şi calităţile de condus ale maşinii. Apăsarea butonului Start/Stop porneşte o scurtă compoziţie care confirmă faptul că sistemul de propulsie electrică este gata să acţioneze. Secvenţa a fost creată cu Hans Zimmer ca uvertură pentru o experienţă a condusului nouă şi plină de emoţie. Compoziţia sonoră complexă creşte senzaţia de entuziasm în perspectiva mobilităţii revoluţionare zero emisii locale. Conducătorul primeşte şi răspuns acustic la apăsarea acceleratorului; maşina prinde viteză pentru susţinerea unui sunet puternic, care se combină discret cu zgomotul anvelopei la viteze mai mari. La fel ca viteza maşinii, dezvoltarea sunetului este liniară. Modificările de sarcină sunt semnalate printr-un sunet modulat cursiv, iar generarea energiei la frână de motor sau frânare este însoţită de un răspuns acustic filtrat uşor, ceea ce înseamnă că fiecare stare de condus este reprodusă de un model sonor adecvat.

Ieşirea sunetului prin difuzoarele exterioare este armonizată perfect cu protecţia acustică pentru pietoni obligatorie şi disponibilă standard.

Dacă comutatorul Driving Experience Control este în modul SPORT, sunetul pentru interior şi exterior capătă un timbru foarte distinct, cu frecvenţă joasă, în timp ce frecvenţele mai înalte modelează experienţa fonică din modul COMFORT. Activarea modului ECO Pro dezactivează sunetul de condus. Prin folosirea controlerului iDrive, conducătorul poate să selecteze varianta de sunet preferată ca model implicit sau chiar să dezactiveze complet răspunsul acustic la apăsarea pedalei de acceleraţie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te