VIDEO Regina Elisabeta, șofer de ambulanță în Război. Îi plăcea să i să se spună „Prințesa Mecanic”

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 09.09.2022 - 16:55

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, a fost, printre altele, o mare iubitoare de mașini. Puțină lume știe că, la 18 ani, în cel de-al doilea Război Mondial, a fost șofer de ambulanță și mecanic, fiind poreclită „Prințesa Mecanic” din UK.

SHARE

Regina Elisabeta a fost o „mașinistă” convinsă. La 18 ani, Prințesa Elisabeta, la acea vreme, a fost primul membru al familiei regale britanice care s-a înrolat în armată. A condus ambulanțe și a învâțat tainele mecanicii în cadrul Serviciului Auxiliar Teritorial rezervat femeilor al Royal Army. 

În ciuda reticenței inițiale a tatălui ei, Regele George al VI-lea, serviciul militar al Prințesei Elisabeta a fost foarte bine primit de publicul britanic. Iar ziarele au numit-o „Prințesa Mecanic”.

Elisabeta a învățat cum să schimbe roți și chiar să dezasambleze și să reconstruiască motoare. Nu îi păsa de unghiile murdare sau de salopeta pătată de ulei. Chiar se mândrea cu aceste lucruri în fața prietenelor aristocrate și a surorii sale Margareta.

Regina Elisabeta, pasionată de mașini, a condus toată viața fără permis

Regina Elisabeta, pasionată de mașini, a învătat să conducă la 18 ani, în cadrul Serviciului Auxiliar Teritorial rezervat femeilor al Royal Army. Iar ultima dată a fost surprinsă de paparazii la volan în 2021, la 95 de ani, într-un Jaguar verde, pe aleile Castelului Windsor, deși medicii îi recomandaseră repaus. 

Cu toate acestea, Regina Elisabeta a II-a nu a avut niciodată permis de conducere. Explicația? Toți șoferii din Marea Britanie au permisele eliberate „În numele Majestății Sale”, prin urmare, aceasta ar fi trebuit să-și dea singură permisul. Din același motiv, Regina Elisabeta a II-a nu a avut niciodată pașaport. 

Land Rover-ul Defender, cu ambreiaj și cutie de viteze manuală, cea mai îndrăgită mașină a Reginei Elisabeta

De-a lungul domniei sale de 70 de ani, una dintre cele mai îndrăgite mașini de către Regina Elisabeta a fost un Land Rover Defender, cu transmisie manuală.

Îi plăcea să-l conducă în jurul proprietății sale de aproximativ 8.000 de hectare, speriind ocazional angajații care, probabil, nu se așteptau niciodată ca adevărata regină a Angliei să apară scrâșnind din roți într-o curbă, relatează jalopnik.com.

Cum l-a speriat Regina Elisabeta pe Abdullah bin Abdulaziz, regele Arabiei Saudite 

Sir Sherard Cowper-Coles, fost ambasador britanic în Arabia Saudită, a povestit că, în cadrul unei vizite în Marea Britanie, regele saudit Abdullah bin Abdulaziz a fost invitat la o plimbare cu mașina de Regina Elisabeta și a avut parte de experiența vieții sale.

În septembrie 1998, Abdullah bin Abdulaziz a fost invitat la Balmoral să ia prânzul cu Regina. După accidentul vascular cerebral al fratelui său, regele Fahd, în 1995, Abdullah era deja conducătorul de facto al Arabiei Saudite, a spus Sir Sherard Cowper-Coles.

După prânz, Regina l-a întrebat pe oaspetele său dacă ar dori un tur al moșiei. Și, îndemnat de ministrul său de Externe, prințul Saud, Abdullah, inițial ezitant, a fost de acord. Land Rover-urile regale au fost trasate în fața castelului. Conform instrucțiunilor, prințul moștenitor s-a urcat pe scaunul din față al Land Rover-ului, cu interpretul pe scaunul din spate.

Spre surprinderea lui, Regina Elisabeta s-a urcat pe scaunul șoferului, a pus contactul și a pornit.

Femeilor nu li se permitea încă să conducă în Arabia Saudită, iar Abdullah nu era obișnuit să fie condus de o femeie, darămite de o regină. Nervozitatea lui a crescut și mai mult pe măsură ce Regina, un șofer al armatei în timp de război, a accelerat Land Rover-ul de-a lungul drumurilor înguste ale proprietății scoțiene, vorbind tot timpul.

Prin interpretul său, Abdullah bin Abdulaziz a implorat-o pe Regina Elisabeta să încetinească și să se concentreze pe drumul de urmat, a dezvăluit Sir Sherard Cowper-Coles, fost ambasador britanic în Arabia Saudită. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te