VIDEO Cauciucuri de iarnă sau „All-Seasons”? Grosimea zăpezii și stilul de condus motivează alegerea

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 27.01.2023 - 21:08

Cum ”iarna nu e ca vara”, zăpada, gheața, zloata și, chiar, mocirla de pe drumuri schimbând total comportamentul mașinii, și legea e lege, a sosit momentul „încălțării” autovehicului cu „bocanci”. Cauciucuri de iarnă specializate, însă, sau anvelope „All Seasons”?

SHARE

Chiar dacă a generat și generează încă multe controverse, întrebarea nu este sau nu ar trebui să fie atât de complicată.

Gândiți-vă la anvelope ca la încălțăminte. Cauciucurile sunt singura legătură a autovehiculului cu drumul, indiferent de marcă, tip, putere, sistem de propulsie (benzină, motorină, hybrid, plug-in hybrid sau 100% electric) sau sistem de tracțiune (față, spate ori 4x4).

Prin urmare, așa cum vara nu vă încălțați în cizme până la genunchi, iarna, pentru a vă deplasa în deplină siguranță, mașina are nevoie de „bocanci”, de anvelope adecvate, special concepute pentru a oferi maximum de aderență în condiții de temperaturi joase.

Anvelope de iarnă specializate

Realizate din compuși chimici speciali, care își păstrează propritățile și la -25 de grade Celsius, de pildă, anvelopele de iarnă specializate sunt proiectate să ofere maximum de tracțiune pe zăpadă și gheață, aderență optimă pe zăpadă și gheață și rezistență la acvaplanare. Ele facilitează controlul autoturismului sub temperatura recomandată de 7 grade Celsius, pe drumuri acoperite cu gheaţă sau zăpadă, datorită blocurilor late şi tăieturilor suplimentare în banda de rulare, denumite „lamele”, care conferă aderenţă suplimentară și capacitatea de ”evacua” zăpada acumulată.

Construcția anvelopei de iarnă este dedicată pentru performanță pe zăpadă și gheață, prin urmare este gândită să funcționeze în parametri cât mai specifici, față de o anvelopă „All Seasons” care este gândită să funcționeze bine în parametri mai largi, inclusiv la +40 de grade Celsius.

Dacă aveți un stil de condus mai sportiv și/sau o mașină puternică, sfatul producătorilor de anvelope, dar și al piloților profesioniști, este să lăsați comoditatea la o parte și să optați pentru seturi de pneuri dedicate pentru vară și iarnă. Prin alegerea anvelopelor potrivite, vă puteți  bucura de numeroase beneficii, precum siguranță îmbunătațită, performanță de condus crescută și inclusiv de economie de carburant.

Cauciucurile „All Seasons”, un compromis asumat

Anvelopele „All Seasons”, care, așa cum le spune și numele, pot fi utilizate pe tot parcursul anului, nu se pot bate de la egal la egal cu anvelopele special concepute pentru vară sau pentru iarnă, spun specialiștii Michelin, dar oferă un compromis bun pentru șoferii care nu doresc să se complice din motive practice sau financiare.

Iar dacă mergeți preponderent în oraș și nu prea vă aventurați iarna pe drumuri de munte, cauciucurile „All Seasons” chiar pot fi alegerea optimă, având în vedere că, în țara noastră, în ultimii ani iernile au fost destul de blânde. Dacă ninge 30 de centimetri într-o noapte, se poate merge o zi, două, până la urmă, și cu transportul în comun.

Cert, iarna, pneurile „All Seasons” au performanțe superioare față de unele de vară, apropiate de unele special dezvoltate pentru sezonul rece, iar vara sunt net mai bune decât anvelopele de iarnă, care devin chiar pericolase din cauza supraîncălzirii.

Dar, așa cum toți specialiștii recomandă, trebuie să țineți cont și de performanțele mașinii, și de stilul dumneavoastră de condus. În cazul în care circulați mult iarna iar nivelul cerut de performanță este foarte ridicat, este recomandă schimbarea gumelor cu unele specifice la trecerea de la sezonul de vară la cel de iarnă și invers.

Anvelope de vară, iarna? Nu!

Așa cum, probabil, nu plecați de acasă în sandale când afară ninge și e frig, așa nu vă forțați norocul iarna la volan cu mașina încălțată cu pneuri de vară. Orice anvelope de iarnă sau „All Seasons”, chiar și cele uzate până la martorii de siguranță, sunt mult mai sigure decât cele de vară pe carosabilul înghețat.

Iarna, pneurile de vară se întăresc și nu au nici profil sculptat care să „muște” din zăpadă sau să elimine zloata, zăpada apoasă. Mașina poate deveni incontrolabilă atât la manevrele clasice de frânare ori evitare, cât și pe viraje. Sistemele elecronice de control al tracțiunii și al stabilității nu pot compensa.

Cum identificați anvelopele omologate pentru iarnă

Puteţi recunoaşte o anvelopă omologată pentru iarnă după simbolul „3PMSF”, de tip fulg de zăpadă şi munte, precum și după simbolul „M+S” (Mud = noroi, Snow = zăpadă), de pe flanc. Atât pneurile specializate de iarnă, cât și cele „All-Seasons” ce pot fi utilizate cu succes în anotimpul rece, dispun de aceste marcaje.

Producătorii de anvelope de top la nivel mondial consideră că marcajul pentru o anvelopă de iarnă de ultra-înaltă performanță este muntele cu trei piscuri și fulgul de nea, aspect ce nu apare în prevederea legislativă de la noi din țară.

Specialiștii Michelin, de exemplu, spun că un pneu de iarnă bun trebuie să răspundă la peste 50 de criterii de performanță. Criteriile prioritare sunt tracțiunea pe zăpadă și gheață, aderența pe zăpadă și gheață și rezistența la acvaplanare.

Ce spune legea despre cauciucurile de iarnă

Ordonanța de Guvern 5/2011, care se referă la obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, este destul de vagă și nu impune un interval clar de timp.

Conform legii, șoferii trebuie aibă cauciucuri de iarnă când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică. Adică, teoretic, și vara dacă sunteți surprinși de puțină zăpadă pe Transfăgărășan, de  exemplu, riscați o amendă cuprinsă între nouă și 20 de puncte, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei. Sigur, se poate plăti jumătate din sumă în termen de 15 zile.

Codul Rutier prevede această sancţiune la art.102, alin. 1, punctul 28, şi are următorul text: “Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarna pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate”.

Dar, lăsând la o parte cazurile extreme, specialiștii recomandă trecerea la ”bocanci” când temperaturile scad sub 7 grade Celsius, când gumele de vară se întăresc și nu mai oferă aderență optima atât pe uscat, cât mai ales pe carosabil umed, chiar dacă nu avem zăpadă sau gheață.

Anvelopele „All Seasons” sunt acceptate dacă poartă marcajele ”M+S”, ”M/S”, ”M-S” sau ”M&S”, marcaje care sunt considerate însemnul clar pentru anvelope de iarnă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te