VIDEO Ce Tesla, ce Porsche? Un supercar făcut în Croația e cea mai rapidă mașină electrică: 412 km/h

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.11.2022 - 12:32

Hypercar-ul Nevera de aproape 2.000 de cai putere și 2,1 milioane de dolari, dezvoltat de constructorul croat Rimac, a spulberat recordul de viteză pentru mașini electrice de serie înregistrat de Tesla Model S Plaid (344 km/h) atingând 412 km/h pe circuitul ATP din Germania.

SHARE

Miro Zrnčević, pilotul de teste Rimac, a reușit să atingă o viteză maximă de 412 km/h cu hypercar-ul electric Rimac Nevera pe circuitul Automotive Testing Papenburg (ATP) din Germania, depășind astfel cu 146 km/h recordul oficial de viteză pentru mașini electrice de serie revendicat de Tesla Model S Plaid pe celebrul circuit de la Nurburgring, în 2021. 

Noul record de viteză pentru mașinile electrice de serie setat de Rimac Nevera a fost atestat cu un dispozitiv de măsurare, bazat pe GPS, Racelogic V-Box. 

Citește și: Constructorii auto, despre normele Euro 7: Beneficiul, marginal. Prețurile mașinilor vor „bubui”

De asemenea, hypercar-ul cu două locuri Rimac Nevera, care are un preț de circa 2,1 milioane de dolari, deține și recordul de accelerație pentru mașini electrice, parcurgând sfertul de milă (400 de metri) cu start de pe loc în de 8,582 secunde. 

Citește și: VIDEO Test Mazda CX-5 - Japonezii câștigă pariul termic al motorului cu cilindree mare

Hypercarul 100% electric Rimac Nevera, a cărui producție este limitată la 150 de unități, este animat de 4 motoare electrice, care dezvoltă o putere totală de  1.914 de cai putere și un cuplu de 2.360 Nm. Mașina accelerează de la 0 la 100 km/h în 1,97 secunde și poate ajunge la 300 km/h în 9,3 secunde. Pentru a putea să pună puterea la sol, mașina a fost încălțată cu anvelope de tip semislick Mihelin Pilot Sport Cup 2 R.
 
„A rula cu 412 km/h, sau 258 mph, înseamnă a merge cu o treime din viteza sunetului”, a declarat Miro Zrnčević, pilotul de teste și șeful dezvoltării Rimac.
 
„Pur și simplu să reușești asta singur într-o mașină de șosea este incredibil de complex. Nevera poate parcurge distanțe lungi cu o singură încărcare, poate aborda piste de curse strâmte și întortocheate și poate să doboare recorduri de viteză în linie dreaptă , atât pentru accelerație, cât și pentru viteza maximă.
 
Am condus Nevera de când a învârtit prima roată și să văd mașina perfectă care este astăzi este un moment cu adevărat emoționant. Cel mai important lucru pe care l-am învățat în timpul testării la viteză maximă este cât de stabilă a fost mașina, confirmând că echipele noastre de aerodinamică și dinamică a vehiculelor au făcut o treabă uimitoare”, a mai spus Miro Zrnčević.

Top 5 cele mai rapide mașini de serie 

1. SSC Tuatara - 509 km/h

2. Hennessey Venom F5 – 500+ km/h

3. Bugatti Chiron Super Sport 300+ – 490 km/h

4. Koenigsegg Jesko – 480 km/h

5. Bugatti Chiron - 420 km/h
 
 
 
 
 
 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te