VIDEO Am văzut și pipăit Ford Puma, cea mai avansată și verde mașină făcută în România

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 26.06.2019 - 11:20

Am fost sub embargo, nu am putut spune nimic până acum. Ieri, Newsweek România a fost la Craiova pentru a vedea în avanpremieră mondială Ford Puma, CUV-ul (Coupe Utility Vehicle) de segment B ce va fi produs exclusiv în România din toamnă.

SHARE

Între anii 1997 și 2002, Ford Puma a fost un coupe seducător, dezvoltat pe baza celei de-a patra generații Ford Fiesta. Acum, în contextul în care, în ultimii ani piața SUV-urilor, a mașinilor polivalente cu o poziție înaltă la volan, o gardă la sol mai generoasă și spațiu pentru bagaje, a explodat, Ford a decis să reînvie Puma sub forma unui crossover, a unui CUV de segment B, cu un design sportiv seducător și multă tehnologie de ultimă oră sub capotă, care să meargă umăr la umăr în clasă cu SUV-ul urban EcoSport.

 

Dezvoltarea Ford Puma a început în secret, în 2017. Iar pentru a începe producția la Craiova, Ford a investit 200 de milioane de euro. Deocamdată, nu există decât câteva mașini făcute în variantă de preserie, cele două pe care le-am văzut, ieri, și încă câteva care participă la testele finale. Dacă Ian Pearson, președintele Ford România, a catalogat Puma drept ”o mașină cu un design seducător, sexy și stilat, care nu este un simplu SUV, ci un CUV cu o dinamică superioară” și a subliniat că modelul este primul despre care mai marii Ford Europe nu au avut nimic de comentat, angajații Ford Craiova au botezat Puma ”Felina din inima Olteniei”. Mă rog, nu se știe cât a fost ideea acestora sau a celor de la marketing, dar sună bine.

De ce e Puma cea mai avansată și verde mașină făcută în România

-        Sistem de propulsie ”Mild-Hybrid”, pe versiunile 1.0 GTDI Upgrade mHEV

-        Instrumentar de bord complet digital

-        Pilot automat adaptiv inteligent cu Start & Stop

-        Plafon panoramic cu trapă mobilă

-        Hayon acționat electric

-        Faruri LED

-        Scaune față cu masaj lombar

-        Sistem de Asistență Activă la Parcare

-        Proiectată să obțină 5* de siguranță la testele Euro NCAP (vom vedea!)

Design seducător

Elegant, sportiv și seducător, noul Ford Puma îmbină arhitectura Ford de segment B cu un ampatament si un ecartament optimizate pentru a oferi proporții de SUV.

Puma prezintă o linie a plafonului înclinată, pentru o siluetă individualizată, ușor de recunoscut, și urmează trendul SUV-urilor cu plafon plonjat, oferind însă un design armonios, cu o linie mediană orizontală ce permite proporții echilibrate. Echipa de design Ford a dezvoltat suprafețe care apelează la emoția privitorului și care sunt încadrate în postura echilibrată a vehiculului.

Liniile sculptate continuă de-a lungul părților laterale ale lui Puma, bosajele pronunțate ale aripilor amplificând caracterul sportiv. Partea frontală expresivă oferă blocuri optice în formă de "canoe", acestea ieșind în evidență printr-un design interior complex și fiind așezate în partea superioară a aripilor. Luminile LED de ceață sunt așezate imediat dedesubt, fiind integrate în difuzoarele de aer frontale care conduc fluxul de aer în zona roților față, pentru a reduce turbulențele și pentru a îmbunătăți aerodinamica. Blocurile optice se extind spre grila frontală, oferindu-i lui Puma un design îndrăzneț, aerodinamic și o zonă frontală “prietenoasă”.

Proporțiile amplificate ale lui Puma sunt îmbunătățite și de design-ul “plutitor” al montanților față. Conexiunea aparent neîntreruptă între linia mediană a mașinii și baza parbrizului poziționează masa virtuală a cabinei spre spatele mașinii, oferind astfel o siluetă puternică, distinctă și elegantă.

“Acest nou design reprezintă un nou capitol în identitatea vizuală Ford, conceptul integrând de asemenea soluții de inginerie ingenioase și elegante care – în combinație cu interiorul foarte expresiv – îi va suprinde și îi va încânta pe clienți, ridicându-se la nivelul cerințelor și nevoilor acestora”, a explicat George Saridakis, director al biroului de Design Interior și Exterior în cadrul Ford Europa.

Noul Puma este oferit cu mai multe personalități distincte, incluzând sportivul Puma ST-Line și elegantul Puma Titanium, echipări ce reflectă preferințele clienților.

Puma Titanium prezintă jante unice Pearl Grey din aliaj de 18 inch și elemente cromate pentru grilă, praguri și lămpi de ceață. Difuzorul de aer și parașocul spate au o nuanță gri metalic, iar marginile geamurilor laterale sunt finisate negru lucios. În interior, Puma Titanium este oferit cu un volan din piele ecologică, cu inserții care imită lemnul pe bord și cu materiale textile de top aplicate pe fețele portierelor.

Inspirat de divizia Ford Performance, Puma ST-Line este oferit cu jante din aliaj de 18 inch (opțional 19 inch) negru perlat, precum și cu o suspensie sport cu arcuri și amortizoare special reglate. În partea frontală, grila ST-Line prezintă elemente în nuanță negru mat, rame negru grossy pentru grilă, lumini de ceață și un eleron opțional cu rol funcțional amplasat pe plafon.

În interior, Puma ST-Line dispune de un volan cu baza teșită și cusături roșii – disponibile inclusiv pe scaunele mixte piele-textil, disponibile opțional. Pedalierul din aliaj, schimbătorul de viteze din aluminiu și căptușeala neagră tipică ST Line sporesc caracterul sportiv.

O paletă de 11 culori exterioare vibrante include nuanțele Blazer Blue, Frozen White, Race Red, Solar Silver, Agate Black, Luxe Yellow, Lucid Red, Grey Matter, Desert Island Blue, Magnetic și Metropolis White.

Portbagaj care poate înghiți obiecte de până la 115 cm înălțime

Puma oferă cel mai bun spațiu de încărcare pentru bagaje din segment: 456 de litri. Iar compartimentul flexibil de încărcare poate găzdui fără probleme o cutie de 112 cm lungime, 97 cm lățime și 43 cm înălțime, cu bancheta din spate rabatată.

Mai mult, dezvoltat pentru a se ridica la nivelul cerințelor și pentru a depăși așteptările celor care își doresc un spațiu flexibil pentru bagaje, Puma vine cu o soluție inovatoare de depozitare pentru a putea găzdui inclusiv un geamantan mare sau două genți de golf așezate în poziție verticală în portbagaj.

În podeaua portbagajului, în locul roții de rezervă, a fost creat un compartiment cu o capacitate de 80 de litri într-un spațiu de 763 mm lățime, 752 mm lungime și 305 mm adâncime, cu ajutorul căruia pot fi transportate bagaje de până la aproximativ 115 cm înălțime într-o poziție verticală. De asemenea, compartimentul poate fi folosit pentru a depozita echipamentul sportiv murdar sau, chiar, pești vii, după cum a sugerat Ian Pearsen în prezentare. Căptușeala sintetică a compartimentului de încărcare și bușonul de scurgere din partea inferioară facilitează curățarea cu apă.

Benzină, motorină și ”Mild-Hybrid”

Ford Puma va fi disponibil cu o motorizare pe benzină, 1.0 EcoBoost, în două versiuni de putere (95 CP și 125 CP), cu un sistem ”Mild-Hybrid” de 155 CP bazat pe același 1.0 EcoBoost sau cu un diesel de 1.5 litri și 120 CP.

Tehnologia Ford EcoBoost Hybrid va optimiza eficiența lui Puma la nivelul consumului de combustibil, oferind în același timp un răspuns mai incisive la accelerație și performanțe ridicate. Un starter/generator integrat antrenat prin curea (BISG) înlocuiește clasicul alternator, permițând recuperarea și stocarea energiei care de obicei se pierde în timpul frânării și rulării libere (coasting) într-o baterie Litiu-Ion răcită cu aer.

Oferit în variante de 125 CP și 155 CP, sistemul inteligent de auto-reglare mild-hybrid pe 48V monitorizează continuu modul în care vehiculul este utilizat pentru a determina când și în ce măsură să încarce bateria și când să utilizeze energia stocată de acumulator. Mașina nu poate rula full-electric, dar motorul-generator BISG poate furniza un cuplu de până la 50 Nm, reducând nivelul de utilizare al unității convenționale și, prin urmare, consumul de benzină.

Ford anunță emisii anticipate de 122 - 136 g/km de CO2 și un consum de 5,3 l/100 km pentru varianta de 125 CP și emisii anticipate de 123 - 137 g/km de CO2 și un consum de 5,3 l/100 km pentru varianta de 155 CP.

Motoarele vor putea fi cuplate la o cutie de viteze manuală, cu șase rapoarte, sau la o transmisie  automată, DCT, cu dublu ambreiaj și șapte trepte (doar versiunea 1.0 GTDI de 125 CP). Din păcate, cel puțin deocamdată, nu s-a luat în calcul dezvoltarea unui Ford Puma 4x4.

Sisteme și opțiuni de ultimă generație

Puma utilizează 12 senzori ultrasonici, trei radare și două camere amplasate în jurul mașinii, pentru a oferi o gamă de tehnologii prezentate sub umbrela Ford Co-Pilot360. Acestea îmbunătățesc nivelul de protecție, șofatul și parcarea, fiind proiectate pentru a face experiența de condus mai sigură și confortabilă.

Disponibil în varianta de cutie automată de viteze cu șapte trepte, sistemul Adaptive Cruise Control cu funcția Stop & Go, Sistemul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere (Speed Sign Recognition) și Sistemul de centrare pe mijlocul benzii ajută vehicului să mențină o distanță confortabilă de condus față de vehiculele din față. Sistemul ajută, de asemenea, la reducerea stresului în timpul călătoriilor lungi, menținând vehiculul centrat pe banda sa de rulare și poate ajusta viteza vehiculului în limitele legale, monitorizând semnele rutiere. Acest lucru este în plus față de informațiile disponibile prin sistemul de navigație de la bord.

Funcția de Oprire-Pornire (Stop&Go) îi permite Tempomatului adaptiv (ACC) să oprească complet vehiculul în condiții de trafic aglomerat, utilizând până la 50% din forța totală de frânare necesară acestei manevre. De asemenea, sistemul îi permite mașinii să plece automat de pe loc dacă timpul de oprire este de sub 3 secunde.

Noua funcție de avertizare privind pericolele locale (Local Hazard Warning functionality) - activată de modemul FordPass Connect de la bord - poate informa șoferii despre situațiile periculoase de pe drum, chiar dacă incidentul nu este vizibil din cauza unor curbe sau din cauza altor vehicule.

Notificările venite prin intermediul funcției Local Hazard Warning sunt furnizate independent de sistemul sat-nav, bazându-se pe datele oferite de tehnologiile HERE, provenite de la autoritățile locale, de la serviciile de urgență și de la alte vehicule conectate la acest “cloud” (deocamdată, nu poate funcționa în România).

Notificări privind pericolele, inclusiv drumurile în lucru; accidentele; animalele, pietonii și obiectele de pe șosea; chiar și condițiile de conducere nefavorabile sunt livrate vehiculului pe calea undelor, oferind șoferilor un sistem de avertizare avansat, ce poate prezice situațiile în curs de dezvoltare prezente dincolo de câmpul vizual.

Pentru prima dată pe Ford din segmentul B, o cameră de marșarier cu unghi vizual larg captează imaginea la 180 de grade, afișând-o pe ecranul tactil din interiorul mașinii - astfel încât pietonii, bicicliștii și alte vehicule pot fi mai ușor de observat atunci când ieșiți din parcare.

Ajutând și el șoferii să poată ieși cu spatele din parcare în siguranță, Sistemul de monitorizare și avertizare pentru unghiul mort (Blind Spot Information System) cu Alertă la intersecția cu traficul perpendicular (Cross Traffic Alert) poate oferi un avertisment atunci când trec vehicule prin spatele lui. Sistemul poate aplica frânele pentru a evita sau atenua efectele coliziunilor dacă șoferii nu răspund la avertismente.

Sistemul Ford de Asistență activă cu parcare perpendiculară (Active Park Assist with Perpendicular Parking) ajută șoferii să găsească spații potrivite pentru parcare și permite parcări complet automate în spații paralele sau perpendiculare. Faza lungă automată cu funcție anti-orbire (Auto high beam technology) poate să scadă în mod automat luminozitatea farurilor noului Puma pentru a împiedica orbirea șoferilor care vin din sens opus.

Sistemul de asistență pre-coliziune cu detectarea pietonilor (Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection) poate detecta persoanele care se află pe sau în apropierea drumului din față sau care pot traversa în calea vehiculului. Sistemul este conceput pentru a reduce severitatea unor coliziuni frontale care implică vehicule și pietoni sau pentru a ajuta șoferii să evite în totalitate impactul. Puma beneficiază de o versiune îmbunătățită a tehnologiei, cu un unghi mai mare al camerei, care ajută la o mai bună urmărire a mișcărilor pietonilor.

În cazul producerii unui accident, tehnologia de frânare post-coliziune (Post-Collision Braking technology) ajută la reducerea impactului unei coliziuni secundare potențiale prin aplicarea automată a unei frâne moderate atunci când se detectează un eveniment inițial de coliziune; încetinirea autovehiculului poate reduce potențialul de vătămare a pasagerilor și potențialul de deteriorare a vehicului.

Tehnologia integrată FordPass Connect transformă Puma într-un hotspot WiFi mobil la care se pot conecta în același timp până la 10 dispozitive. Sistemul are o serie de caracteristici disponibile prin aplicația mobilă FordPass, inclusiv Localizarea mașinii (Vehicle Locator); Statusul mașinii (Vehicle Status), ce permite oricând verificarea nivelului de combustibil, a stării sistemului de alarmă, a duratei de viață a uleiului de motor, etc.; Încuiere/Descuiere uși (Door Lock Unlock) pentru acces de la distanță în mașină și sistemul Start de la distanță (Remote Start), facilitate dedicată versiunilor echipate cu transmisia automată cu 7 trepte.

Disponibil pe Puma, pachetul audio B&O Sound System a fost gândit pentru a asigura o experiență audio premium, indiferent de condițiile de condus. Sistemul – cu 10 incinte acustice, include un subwoofer cuplat extern, de 150 mm și 200 mm, integrat în portbagaj, fără a compromite spațiul destinat bagajelor și care oferă un bas rafinat. În același timp, poziționarea la nivelul bordului a difuzoarelor de frecvențe înalte a fost optimizată pentru a produce o gamă mai largă de sunete la nivelul scaunelor, rezultatul fiind o experiență audio captivantă pentru toți pasagerii. Sistemul este alimentat de un amplificator de procesare a semnalului digital de 575 wați, care controlează egalizarea și mixarea audio, inclusiv sunetul de fond selectabil.

În plus, un cluster digital complet configurabil de 12,3 inch permite șoferilor să personalizeze și să prioritizeze afișarea informațiilor, inclusiv tehnologia de asistență a șoferului și notificările prin satelit. Cluster-ul utilizează tehnologia free-form pentru a permite margini superioare curbate, rezultatul fiind un design interior unitar. Soluția free-form integrează circuitele în ecran, permițându-le designerilor să modeleze display-ul în forme atipice care ies din tiparul tradiționalului design dreptunghiular.

De asemenea, instrumentarul digital “true colour” pe 24 de biți generează imagini mai intuitive și pictograme detaliate la înaltă rezoluție, afișate prin utilizarea întregului spectru de culori, lucru care le face mai strălucitoare, mai lizibile și mai puțin obositoare pentru ochi.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.