Depășirile periculoase, nepăstrarea distanței corespunzătoare, acțiunile neașteptate ale participanților la trafic și viteza excesivă se numără printre principalele riscuri de pe drumurile din întrega lume.
La acestea se adaugă, însă, acvaplanarea, pelicula de apă care, în funcție de combinarea mai multor factori, precum ploaia, lapovița, viteza și gumele uzate, apare între amprentele pneurilor pe asfalt și suprafața de rulare și poate duce la pierderea controlului volanului.
Citește și: Cauciucuri de iarnă, vara? Nu! Ce riscă șoferii care nu își încalță mașinile adecvat
Acvaplanarea, cel mai periculos fenomen la drum. Ce îi sfătuiește Titi Aur pe șoferi
„Acvaplanarea. Temperaturile scăzute, ploile abundente sau carosabilul acoperit de <<mâzgă>> pot face orice șofer să piardă aderența.
Aceste situații pot fi anticipate dacă suntem proactivi și învățăm să <<citim>> carosabilul și intrăm treptat în ritmul noilor condiții de aderență”, explică Titi Aur.
Adaptarea vitezei de deplasare la condițiile de drum este importantă, indiferent de condițiile meteo. Pe ploaie, lapoviță sau când pe drum se formează zloată este, însă, esențială. Anvelopele de calitate și presiunea corectă în pneuri pot reduce riscul acvaplanării, dar nu îl elimină.
Citește și: VIDEO Cauciucuri de iarnă sau „All-Seasons”? Grosimea zăpezii și stilul de condus motivează alegerea
Prin urmare, este important ca şoferii să reducă viteza pentru a putea permite canelurilor anvelopei să elimine apa dintre carosabil și pneu, să îşi păstreze calmul şi să reacţioneze în mod corespunzător.
Cum să reacționați în caz de acvaplanare
· Păstrați-vă calmul și nu ciupiți frâna! Dacă frânați, amplificați derapajul
· Ridicați piciorul de pe pedala de accelerație pentru a reduce viteza
· Nu bruscați volanul și încercați să păstrați direcția de deplasarea până la recăpătarea aderenței
· Nu accelerați pe parcursul derapajului, pentru că riscați să reduceți și mai mult aderența