Opel Grandland X face pasul hibrid plug-in și devine un SUV desăvârșit: 4x4 și 300 CP

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 14.05.2019 - 14:19

Cum un SUV nu e un SUV desăvârșit dacă nu dispune de integrală, constructorul din Rüsselsheim a dotat, în sfârșit, modelul Opel Grandland X cu tracțiune 4x4. Dar, nu oricum, ci cu ajutorul unui sistem hibrid plug-in cu o putere de 300 de cai putere.

SHARE

Povestea familiei Opel X a început cu lansarea lui Mokka, în 2012, un mini-SUV disponibil inclusiv cu tracțiune integrală pentru care, în șapte ani, au fost primite aproape un milion de comenzi. În 2017, micuțul crossover Crossland X a marcat, într-un fel, trecerea constructorului german sub umbrela grupului PSA Peugeot-Citroen și dezvoltarea de modele pe platforme comune, fiind ”frate” cu Peugeot 2008 și Citroen C3 Aircross. Iar în același an,  familia Opel X a primit și cel de-al treilea membru - Grandland X, un SUV compact ”full-size” făcut pe  aceeași platformă cu Peugeot 3008 și Citroen C5 Aircross.

Pentru a compensa lipsa integralei, Grandland X a fost dotat cu IntelliGrip, un sistemul adaptiv de tracțiune cu cinci moduri, ”Normal”, ”Snow” (zăpadă), ”Mud” (noroi), ”Sand” (nisip) și ”ESP Off” (decuplează complet electronica până la o viteză de 50 km/h), care modulează distribuția cuplului între roțile punții motoare față și intervenția ESP-ului pentru a conferi maximum de aderență. Așa cum am constatat în testele efectuate cu Grandland X 2.0 Turbo D AT8 și Grandland X 1.5 Turbo D Ultimate AT8, IntelliGrip-ul își face bine treaba, inclusiv pe zăpadă. Dar, nu se poate pune cu un 4x4, așa că introducerea integralei transformă Grandland X într-un SUV 100%.

Tehnologie hibrid plug-in de ultimă generație

Opel Grandland X Hybrid4 dispune de cea mai modernă tehnologie hibrid plug-in, combinând un motor turbo pe benzină de 1.6 litri și 200 de cai putere, care respectă prevederile standardului de emisii Euro 6d-TEMP, cu un sistem de propulsie cu două motoare electrice de 109 cai putere și o baterie litiu-ion cu o capacitate de 13,2 kWh. Motorul electric frontal este cuplat la o transmisie automată electrificată, cu 8 trepte. Iar cel de-al doilea motor electric, invertorul și diferențialul sunt integrate în puntea spate pentru a furniza tracțiune integrală la cerere. Puterea totală furnizată de sistemul hibrid plug-in este de 300 de cai putere, nivel ce duce Grandland-ul X într-o zonă de performanță în care nu prea are mulți adversari.

Autonomie 100% electrică

Opel Grandland X Hybrid4 poate parcurge până la 50 de kilometri în modul complet electric conform WLTP (60 km conform ciclului NEDC). Suficient, în principiu, pentru deplasările urbane cotidiene. Studiile au arătat că, în Germania, de exemplu, 80% din călătoriile zilnice implică parcurgerea unor distanțe mai mici de 50 de kilometri.

Citește și... 120 de ani Opel - Pionierul european al SUV-urilor compacte

Grandland X Hybrid4 oferă patru moduri de conducere – electric, hibrid, tracțiune integrală și sport – permițând șoferilor să adapteze caracteristicile autovehiculului la preferințele personale sau condițiile de trafic specifice. De exemplu, modul ”hibrid” comută automat autovehiculul în cea mai eficientă metodă de propulsie, cu posibilitatea de a trece în modul electric pentru o deplasare cu zero emisii în centrul orașului. Iar selectarea modului de ”tracțiune integrală” activează puntea spate electrificată pentru o forță maximă de tracțiune pe toate tipurile de drumuri.

Priza pentru încărcarea bateriei prin intermediul încărcătorului de 3,3 kW integrat (o versiune de 6,6 kW este disponibilă opțional) este amplasată pe partea opusă celei în care se află bușonul rezervorului de carburant, în timp ce bateria este instalată sub scaunele din spate pentru optimizarea spațiului în habitaclu și portbagaj.

Timpul de încărcare depinde, evident, de tipul de încărcător utilizat. Pe lângă cablul furnizat împreună cu autovehiculul pentru încărcarea de la o priză de uz casnic, Opel va oferi dispozitive pentru încărcarea rapidă la stațiile publice și stațiile de încărcare la domiciliu. De exemplu, o încărcare completă a bateriei cu ajutorul unei stații de încărcare de 7,4 kW durează aproximativ 1 oră și 50 de minute.

Navigația conectată oferită de sistemul infotainment Navi 5.0 IntelliLink îl ajută pe șofer să găsească traseul și îl ghidează către stația de încărcare selectată.

Grandland X Hybrid4 va fi disponibil, de asemenea, cu noul serviciu telematic, Opel Connect. Funcții utile, precum navigația live cu informații în timp real din trafic, verificarea datelor principale ale autovehiculului prin intermediul unei aplicații, legătură directă cu serviciul de asistență rutieră și apel de urgență, le oferă șoferului și pasagerilor mai mult confort, eficiență și siguranță sporită. Puteți beneficia de asistență în doar câteva secunde apăsând butonul roșu. În cazul în care dispozitivele de tensionare a centurilor de siguranță sau airbagurile sunt declanșate, apelul de urgență este inițiat automat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te