Măsuri extreme pentru criza energetică: Folosirea mașinilor electrice, doar pentru deplasări vitale

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 08.12.2022 - 08:03
Încărcare mașină electrică / Foto: Profimedia

Majoritatea țărilor din Europa se pregătesc pentru o criză energetică profundă, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. În Elveția, de pildă, un proiect de ordonanță prevede 4 niveluri de restricții. La nivelul 3, utilizarea mașinilor electrice va fi limitată.

SHARE

Consiliul Federal Elvețian, ca și autoritățile din alte țări europene, se pregătește pentru o posibilă penurie de energie electrică în timpul iernii, chiar dacă, la prima vedere, Elveția nu este foarte expusă.

Țara își asigură mai mult de 60% din electricitate cu propriile hidrocentrale, aproape 10% din energia solară și circa 20% cu centrale nucleare. Dar, Elveția face parte din rețeaua electrică europeană și importă energie electrică din țările vecine. Iar o penurie de energie în Franța sau Germania ar putea afecta direct și „țara cantoanelor”, conform romandie-guide.ch.

Citește și: O camionetă electrică Ford F-150 Lightning a făcut „Boom!” și a „murit” când a fost băgată în priză

Prin urmare, Consiliul Federal Elvețian a realizat un proiect de plan de răspuns în caz de criză energetică profundă, structurat pe 4 niveluri, pe care l-a lansat în dezbatere. 

În caz de urgență de „Nivel 1”, potrivit proiectului, consumul de energie este redus drastic pentru companiile industriale și comerciale, precum și pentru gospodăriile private. De exemplu, autoritățile recomandă ca mașinile de spălat să nu funcționeze decât cu apă de cel mult 40 de grade Celsius, ca răcitoarele pentru băuturi să nu mențină o temperatura sub 9 grade Celsius, iar frigiderele să nu fie setat sub 6 grade Celsius (în afară de compartimentul congelator).

Citește și: Frigul, coșmarul șoferilor de mașini electrice. Dacia Spring, autonomie de doar 100 km. Mai merită?

La „Nivel 2”, serviciile de streaming trebuie să limiteze rezoluția la Standard Definition (SD), deci nu HD sau 4K, este interzisă funcționarea încălzitoarelor mobile, la fel ca și utilizarea încălzitoarelor de terasă sau a scaunelor instalațiilor pe cablu de pe pârtiile de schi. De asemenea, este interzisă utilizarea suflatelor electrice de frunze și nu va exista apă caldă în toaletele publice, relatează t-online.de.

Utilizarea mașinilor electrice, limitată la deplasări absolut necesare (medic, serviciu, etc.) și cu viteză de maximum de 100 km/h. Se restricționează minarea de criptomonede și streaming-ul

„Lovitura” pentru proprietarii de mașini electrice apare la „Nivel 3” în planul de răspuns în caz de criză energetică profundă realizat de autoritățile elvețiene.

„Utilizarea privată a mașinilor electrice este permisă numai pentru călătorii absolut necesare (de exemplu, practică profesională, cumpărături, vizita la medic, participarea la evenimente religioase, participarea la întâlniri în instanță)”, conform documentului. 

În plus, se are în vedere o limită de viteză pentru mașinile electrice. "O altă măsură de economisire este reducerea vitezei pe autostrăzi. Aceasta se dorește să aibă un efect indirect asupra consumului de energie al vehiculelor electrice", se arată în proiectul de ordonanță al elvețienilor.

În aceeași categorie, „Nivel 3”, sunt restricționate și utilizarea DVD-urilor, Blu Ray-urilor, a consolelor de jocuri, a streaming-ului video în scopuri de divertisment, precum și minarea de criptomonede.

Desigur, această listă nu se limitează la tehnologie. De pildă, se restricționează iluminatul stadioanelor sau utilizarea spălătoriilor auto.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te