Kia EV6: Primele detalii ale primului model Kia gândit electric de la zero. Este „frate” cu Ioniq 5

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 09.03.2021 - 17:23
Kia EV6 are forma unui crossover și întruchipează, într-o oarecare măsură prototipul Imagine By Kia. / Foto: Kia
Kia EV6 are forma unui crossover și întruchipează, într-o oarecare măsură prototipul Imagine By Kia. / Foto: Kia
Kia EV6 are forma unui crossover și întruchipează, într-o oarecare măsură prototipul Imagine By Kia. / Foto: Kia

Coreenii de la Kia au prezentat primul automobil electric Kia care folosește platforma EV dedicată E-GMP (Electric-Global Modular Platform) a grupului și noul system de denumiri Kia pentru modelele sale 100% electrice (BEV).

SHARE

Hyundai a inaugurat acum câteva săptămâni platforma EV dedicată E-GMP, odată cu dezvăluirea modelului Ioniq 5, iar acum Kia a prezentat „fratele” său EV6, primul model cu zero emisii al brand-ului care adoptă un nou limbaj de design și o nouă nomenclatură.

Nu vă speriați, nu e vorba despre nicio nomenclatură comunistă, ci despre numele automobilelor noii game electrice Kia, cu modele de la EV1 la EV9, cam cum a făcut și Volkswagen cu ID.-urile.

Citește și:

Women's World Car of the Year: Ce mașini preferă femeile în 2021

Kia EV6, întruchiparea prototipului Imagine By Kia din 2019

La fel ca Ioniq 5, Kia EV6 are forma unui crossover și întruchipează, într-o oarecare măsură prototipul Imagine By Kia prezentat de constructorul coreean la ultimul Salon Auto de la Geneva. Cel din 2019, că în 2020 evenimentul nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19, iar în 2021 este, din păcate, aceeași poveste.

„EV6 este întruchiparea scopului mărcii noastre, <Mișcarea care inspiră>, dar și a noii noastre filozofii de design. EV6 a fost conceput pentru a oferi inspirație în fiecare călătorie, oferind o experiență instinctuală și naturală, care îmbunătățește viața de zi cu zi a clienților noștri. Noul model oferă utilizatorilor o experiență simplă, intuitivă și integrată pe toată perioada deținerii automobilului”, a declarat Karim Habib, Senior Vice President and Head of Kia Global Design Center.

„Scopul nostru este de a proiecta experiența fizică a mărcii noastre și de a crea automobile electrice îndrăznețe, originale și inventive”, a adăugat acesta.

Citește și:

Pandemia semiconductorilor. De ce nu se mai pot construi autoturisme

Linii fără vreo legătură cu gama actuală Kia

Din imaginile-teaser se observă că design-ul lui EV6 nu are nicio legătură cu gama actuală Kia și nici nu se înfrățește prea mult cu Hyundai Ioniq 5, chiar dacă are la bază aceeași platformă. Și nici prea multe alte detalii nu se cunosc deocamdată.

Se spune, însă, că EV6 va oferi o autonomie 100% electrică de peste 480 de kilometri, iar încărcarea bateriei de la 10% la 80% nu va dura decât 18 minute. Mai mult, coreeanii afirmă că EV6 ar putea încărca în patru minute suficientă energie pentru 100 de kilometri. Dar, atenție, nu se știe la ce fel de stație de încărcare, de ce putere! De 100 kW, 150 kW sau 350 kW?

În ceea ce privește performanțele „on road”, Kia EV6 este cotată cu o accelerație 0-100 km/h în 3,5 secunde, ceea ce este interesant, având în vedere că cel mai potent Ioniq 5 ajunge la 100 km/h în 5,2 secunde, și are o viteză maximă limitată electronic la 185 km/h.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te