Germania a tăiat total „Rabla Plus”, subvențiile pentru mașini electrice. Erau de până la 4.500 €

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.12.2023 - 15:35
Germania a tăiat total „Rabla Plus”, subvențiile pentru mașini electrice. Erau de până la 4.500 € - Foto: Profimedia Images

Șoc pe cea mai mare piață auto din Europa și în curtea țării cu cea mai mare producție de autovehicule de pe „Bătrânul continent”! Germania a tăiat total, „Rabla Plus”, subvențiile pentru mașini electrice. Decizia a fost luată peste noapte, cu începere din 17 decembrie.

SHARE

Guvernul de coaliție al Germaniei, care se confruntă cu o criză bugetară, a pus capăt programului „Umweltbonus" pentru achiziționarea de mașini electrice noi (echivalentul Rabla Plus din România) brusc, începând de duminică, 17 decembrie, și nu de la 31 decembrie, așa cum era teoretic prevăzut, relatează electrive.com.

Apoi, de la 1 ianuarie 2024, nu vor mai exista subvenții pentru mașini electrice noi în Germania. Inițial, guvernul de la Berlin anunțase o scădere a ecobonusului „Rabla Plus” de la 4.500 de euro la 3.000 de euro, nu eliminarea totală a acestuia.

Citește și: Rabla 2024: Cea mai ieftină mașină electrică, de la 15.700 €. TOP 5 mașini electrice „accesibile”

Germania a tăiat total „Rabla Plus”, subvențiile pentru mașini electrice

În Germania, programul pentru stimularea achiziției de mașini electrice noi, „Umweltbonus" a debutat în 2016. Iar în 7 ani au fost investiți aproximativ 10 miliarde de euro. 

În 2022, de exemplu, existau două praguri - bonus de 9.000 € pentru mașinile electrice cu preț de până la 40.000 € și bonus de 7.500 € pentru toate mașinile electrice de peste 40.000 €.

Iar în 2023 ecobonusul a fost tăiat la 4.500 €. Începând din 2024, însă, va fi zero, „Umweltbonus" nu va mai exista.

Cetățenii germani care au solicitat deja subvenţia pentru a-și cumpăra o mașină electrică nouă vor primi înapoi cei 4.500 €, și începând de luni, 18 decembrie, înscrierile în program au fost sistate.

Anularea bonusului de mediu (Umweltbonus), confirmată de Biroul Federal pentru Economie și Controlul Exporturilor (BAFA), nu a fost "o decizie ușoară", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Economiei și Protecției Climei (BMWK), condus de Partidul Verzilor.

Citește și: Mașinile electrice făcute în China pierd eco-bonusul. Cine va mai lua Dacia Spring la preț întreg?

El a explicat că a fost "o consecință directă a hotărârii Curții Constituționale Federale și a consolidării bugetare care a rezultat".

La jumătatea lunii noiembrie 2023, în urma unui proces intentat de partidul conservator de opoziție CDU, instanța supremă din Germania a declarat ilegală alocarea de fonduri - inițial rezervate pentru combaterea pandemiei de Covid - pentru proiecte de protecție a climei.

Coaliția guvernamentală formată din SPD, Verzi și liberalii de la FDP a fost astfel nevoită să reducă cheltuielile, iar Fondul pentru climă și transformare (KTF) s-a aflat în centrul acestor reduceri.

Potrivit guvernului de la Berlin, KTF va fi în continuare "instrumentul central pentru o transformare prietenoasă cu clima".

Cu toate acestea, bugetul va fi redus semnificativ - cu 12 miliarde de euro în 2024 și cu 45 de miliarde de euro până în 2027. Volumul total al fondului va fi atunci de aproximativ 160 de miliarde de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te