De câte ori poți fi amendat într-o zi pentru că nu ai rovinietă? Poți plăti și 11.000 de lei

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 15.03.2024 - 18:40
Ești șofer și ai uitat să plătești rovinieta? Contravenția e continuă. Câte amenzi poți primi - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ești șofer și ai uitat să plătești rovinieta? Contravenția e continuă, adică se face proces-verbal ori de câte ori te prinde o cameră. Iar amenzile sunt mari, între 275 lei și 11.900 lei. Totuși, conform Codului Rutier, nu poți primi amenzi „fără număr”.

SHARE

Toate vehiculele care circulă pe drumurile naționale din România trebuie să plătească taxa de drum, cunoscută drept rovinietă. Lipsa acesteia este constatată de sute de camere speciale, iar menzile sunt mari între 275 lei și 11.900 lei, în funcție de tipul vehiculului.

Mai mult, contravenția este considerată drept continuă. Adică, agenţii constatatori din cadrul CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică), organism al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), întocmesc un proces-verbal ori de câte ori sistemul „prinde” o mașină fără rovinietă plătită. Concret, dacă de la București la Ploiești sunt, să spunem, 5 camere de rovinietă, pe numele proprietarului vehiculului fără taxa de drum achitată vor fi scrise 5 procese-verbale. Dar, există un „dar”. 

Citește și: Noi tarife pentru taxa de drum, în România. Cât costă în Bulgaria, Austria. În Germania, gratis

Ești șofer și ai uitat să plătești rovinieta? Contravenția e continuă. Câte amenzi poți primi

Neachitarea taxei de drum e contravenție continuă, dar prin contravenție continuă, potrivit legii, se înțelege că „procesul ilicit se opreşte în momentul când acţiunea sau inacţiunea ce constituie elementul material a încetat şi ultima evoluţie a rezultatului s-a finalizat".

Concret, vehiculul sancţionat nu poate fi amendat iar decât din în momentul în care proprietarul a fost înştiinţat cu privire la prima contravenţie comisă, a primit amenda acasă. 

"În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, potrivit Codului Rutier.

Citește și: Șoferii vor plăti rovinietă în funcție de kilometri parcurși și poluarea mașinii. Cât costă? De când

Amenda pentru lipsa rovinietei se comunică în 2 luni și se prescrie în 4

Conform deciziei ÎCCJ nr. 43/2016 s-a stabilit că amenda pentru lipsa rovinietei trebuie comunicată în maximum două luni de la data la care este încheiat procesul-verbal de contravenție. Atenție, nu de la data la care este săvârșită fapta.

Și tot legea spune că în cazul în care un şofer circulă fără rovinietă, autorităţile îl pot sancţiona în termen de cel mult patru luni. După depăşirea acestui termen, fapta se prescrie.

Citește și: Nouă sursă de bani, pentru Guvern. Proprietarii de mașini istorice, obligați să plătească Rovinietă

Cât e amenda pentru neplata taxei de drum în România

Din a doua jumătate a lunii august 2023, amenzile pentru lipsa rovinietei au crescut exponențial, putând ajunge și la 11.900 de lei (2.400 euro) în cazul camioanelor cu minimum 4 axe de peste 12 tone.

Cuantumul amenzii pentru lipsa rovinietei în cazul autoturismelor este de minimum 275 de lei şi de maximum 550 de lei (limite majorate de la 250 lei, respectiv 500 lei)

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA (Masa Totală Maximă Admisă) mai mică sau egală cu 3,5 tone, amenda este de minimum 950 de lei şi de maximum 1.900 de lei (limite majorate de la 750 lei, respectiv 1.250 lei)

Pentru vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone, amenda este de minimum 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei (limite majorate de la 1.250 lei, respectiv 1.750 lei)

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică de 12 tone, amenda este de minimum 2.750 de lei şi de maximum 5.500 de lei (limite majorate de la 1.750 lei, respectiv 2.250 lei)
 
Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv), amenda este de minimum 3.550 de lei şi de maximum 7.100 de lei (limite majorate de la 2.750 lei, respectiv 3.000 lei)

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv), amenda este de minimum 5.950 de lei şi de maximum 11.900 de lei (limite majorate de la 3.000 lei, respectiv 4.500 lei)

Pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv șoferul) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul), amenda este de minimum 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei.

Pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul), amenda este de minimum 2.750 de lei şi de maximum 5.500 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te