Anual, cel puțin în ultima perioadă, în România, sunt înmatriculate peste 300.000 de mașini second-hand, unele „bătrâne” și uzate, dar și multe aproape noi, de 2-3 ani vechime, aduse preponderent din diferite țări europene.
Citește și: Românii nu au bani de mașini noi. Piața second-hand a bubuit. 84.000 SH, 33.000 noi, în 2025
De unde își cumpără românii mașini second? „Bătrânica” din Germania, tot pe locul 1. Urmează Franța
În topul țărilor de proveniență a mașinilor second cumpărate de români, Germania ocupă locul 1 de mulți ani.
În 2024, dintre toate vehiculele importate verificate de carVertical, 32,3% au provenit din Germania, 17% din Franța, 11,7% din Belgia, 11,2% din Italia și 7% din Olanda.
„Cumpărătorii români au o preferință puternică pentru mărcile germane precum BMW, Audi și Volkswagen, așa că nu este surprinzător faptul că majoritatea vehiculelor sunt importate din Germania.
Multe mașini din Germania revin la dealeri după 3-5 ani de când au fost cumpărate de noi, creând un stoc mare de mașini relativ noi și bine întreținute, care sunt apoi vândute în țările din Europa de Est”, explică carVertical.
Citește și: TOP-ul celor mai proaste mașini de 6-11 ani vechime, realizat de TÜV. Modelele Dacia conduc detașat
„Motivele principale sunt legate de gradul mai mic de uzură având în vedere că vehiculele din țări precum Germania, Suedia sau Olanda tind să fie mai bine întreținute datorită infrastructurii rutiere mai bune și a efectuării reviziilor la timp.
Mașinile din Olanda și Germania, în special, se remarcă adesea în ceea ce privește starea tehnică, istoricul complet de service și un kilometraj anual redus”, afirmă și directorul comercial pentru mașini rulate din cadrul Țiriac Auto, una dintre cele mai mari rețele de dealeri auto din România.
Citește și: „Șmecheria” făcută de samsarii de mașini care nu se vede la ITP, dar te poate costa scump. Soluția
Atenție la mașinile „mânărite” de samsari sau neîntreținute
Potrivit studiului carVertical realizat pe importurile realizate în 2024 și verificate cu ajutorul platformei, mașinile aduse din Polonia au avut cel mai des kilometrajul manipulat, 14,3% dintre vehiculele verificate prezentând discrepanțe. Urmează îndeaproape SUA (13,9%), Spania (10,5%), Italia (10,3%) și Danemarca (8,5%).
„Am observat că astfel de probleme tind să fie mai frecvente când vine vorba despre importurile din anumite țări.
De exemplu, Italia și Polonia tind să aibă o incidență mai mare de mașini cu kilometraje date înapoi.
Pe de altă parte, Franța este cunoscută pentru vehiculele cu interioare excesiv de uzate, chiar și atunci când au un kilometraj relativ scăzut", explică și directorul comercial pentru mașini rulate din cadrul Țiriac Auto.