5 metode să dezgheți parbrizul mașinii fără racletă și să eviți o amendă de până la 1.160 lei

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 04.12.2023 - 14:09
5 metode să dezgheți parbrizul mașinii fără racletă și să eviți o amendă de până la 1.160 lei - Foto: Profimedia Images
5 metode să dezgheți parbrizul mașinii fără racletă și să eviți o amendă de până la 1.160 lei - Foto: Profimedia Images

Vizibilitatea la volan e esențială pentru siguranța în trafic, mai ales pe ploaie sau ninsoare. Iar dacă ai geamurile mașinii murdare sau pline de zăpadă, riști și o amendă de până la 1.160 lei. Iată 5 metode să dezgheți parbrizul mașinii fără racletă.

SHARE

Dezghețarea geamurilor mașinii cu apă caldă e o prostie. Riscați să se crape din cauza șocului termic. Nici „leacul băbesc” care spune că dacă frecați geamurile cu felii de cartof acestea nu mai îngheață și nu se mai aburesc nu este o soluție. Nu faceți decât să le mânjiți. 

5 metode să dezgheți parbrizul mașinii fără racletă și să eviți o amendă de până la 1.160 lei

1. Cea mai eficientă metodă pentru a vă menține geamurile mașinii fără gheață este foarte simplu: puneți o bucată de carton sau un parasolar în fața geamurilor din față și din spate. Așezați-l sub ștergătoarele de parbriz, astfel încât acestea să nu înghețe și nici să nu-l umfle vântul. 

Citește și: Un „accesoriu” și un lichid, esențiale în trafic, de care orice șofer e responsabil. Recomandări RAR

2. Amestecați două părți alcool de 90 de grade cu ​​o parte apă și turnați amestecul într-o sticlă cu pulverizator. Apoi, pulverizați amestecul de alcool peste parbriz/geamuri și stratul de gheață se topește ca zăpada la soare.
 
3. Nu doar exteriorul parbrizului sau al geamurilor laterale poate îngheța și limitând vizibilitatea, ci și interiorul se poate aburi complet și chiar îngheța. Puteți freca geamurile cu puțin detergent lichid sau șampon pus pe o cârpă.

4. Dacă nu aveți un parbriz încălzit electric, puteți accelera dezaburirea și dezghețarea coborând parasolarele mașinii. În spatele acestora, aerul călduț și apoi cald suflat aerotermă rămâne mai bine și, prin urmare, este mai eficient în a face parbrizul uscat și cald.

5. Nu lăsați motorul să se încălzească la ralanti tot timpul cât îndepărtați gheața de pe geamurile mașinii. Urcați-vă din când în când la volan și țineți motorul termic puțin mai turat, la circa 1.100-1.200 rpm pentru cel puțin 10-15 secunde. Se va încălzi mai repede și se va și unge mai eficient. 

Citește și: Iarna nu e ca vara. Ce trebuie să verifice șoferii la orice mașină pentru a nu rămâne în pană

Amendă și 1.160 lei, pentru geamuri murdare sau pline de gheață/zăpadă

Vremea rea aduce „riscuri” pentru buzunarele șoferilor. Plouă, ninge, e mizerie pe drum, riști amendă între 870 și 1.160 de lei , dacă ai geamurile mașinii murdare și ești surprins pe drum de un polițist de la rutieră, potrivit Codului Rutier.

Potrivit Codului Rutier 2023, amenda pentru geamuri murdare este între 870 de lei și 1.160 de lei amendă, dacă mizeria obstrucționează vizibilitatea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te