Un „accesoriu” și un lichid, esențiale în trafic, de care orice șofer e responsabil. Recomandări RAR

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.11.2023 - 15:49
Un „accesoriu” și un lichid, esențiale în trafic, de care orice șofer e responsabil. Recomandări RAR - Foto: Facebook/Safe market by RAR
Un „accesoriu” și un lichid, esențiale în trafic, de care orice șofer e responsabil. Recomandări RAR - Foto: Facebook/Safe market by RAR

Ploaie, burniță, ninsoare, mizerie pe drum. De un „accesoriu” și un lichid, esențiale în orice moment pentru siguranța în trafic, orice șofer e responsabil. Specialiștii RAR dau și câteva sfaturi extrem de utile.

SHARE

Dacă despre anvelope și importanța acestora se tot vorbește, un alt subiect important pentru siguranța la volan, mai ales în condiții meteo nefavorabile, este menținerea câmpului de vizibilitate, respectiv despre ștergătoarele de parbriz/lunetă (și faruri, dacă este cazul) și despre lichidul de spălare a parbrizului.

Folosite atât vara, pentru curățarea și degresarea parbrizului de praf, insecte și reziduuri vâscoase, cât și toamna sau iarna pentru înlăturarea apei care reduce câmpul de vizibilitate, ștergătoarele (fie ele pentru parbriz, lunetă sau faruri) sunt produse consumabile, dar indispensabile unui autovehicul.

Acestea, împreună cu lichidul de spălare, fac echipă bună și ajută conducătorul auto la păstrarea câmpului de vizibilitate.

Citește și: Cât costă încălțarea mașinii cu anvelope de iarnă? Pentru un Duster cu pneuri de top dai 2.800 lei

Un „accesoriu” și un lichid, esențiale în trafic, de care orice șofer e responsabil: ștergătoarele și lichidul de parbriz

Pentru obținerea acestor efecte, ștergătoarele trebuie menținute într-o condiție optimă sau înlocuite, iar lichidul de spălare completat când este necesar. Totodată, se impune respectarea câtorva mici recomandări pentru o utilizare corectă, afirmă specialiștii Registrului Auto Român (RAR), într-o postare pe Facebook.

Trebuie să știți că, în conformitate cu prevederile OG 80/2000 cu modificările, completările și aprobările ulterioare, precum și cu lista de la Cap. V din Reglementările privind certificarea produselor şi a materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere în vederea introducerii pe piaţă sau a punerii la dispoziţie pe piaţă în România - RNTR 4, ștergătoarele pentru parbriz/lunetă/faruri și lichidul de spălare a parbrizului fac parte din lista produselor și materialelor de exploatare care necesită certificare RAR pentru a fi puse la dispoziție pe piață.

Așadar, când achiziționați aceste produse, pentru a fi sigur că respectă prevederile menționate anterior, trebuie să regăsiți inscripționat pe ambalajul acestora numărul certificatului de conformitate RAR.

Citește și: Iarna nu e ca vara. Ce trebuie să verifice șoferii la orice mașină pentru a nu rămâne în pană

Recomandările specialiștilor RAR în ceea ce privește ștergătoarele și lichidul de parbriz

Odată cu scăderea temperaturilor și venirea iernii, vă recomandăm să utilizați un lichid de spălare care să fie conceput special pentru astfel de condiții și care să treacă cu brio „testul” gradelor negative din termometru.

Ștergătoarele, pe de altă parte, necesită mai multă atenție, deoarece uzura lor poate crea neplăceri cum ar fi zgârierea parbrizului sau a lunetei, zgomote și vibrații din cauza alunecării neuniforme pe sticlă sau urme cauzate de ștergerea incompletă.

Citește și: Plouă, ninge, e mizerie pe drum, riști amendă și de 1.160 lei dacă ai geamurile mașinii murdare

Pentru ca ștergătoarele să ofere o curățare cât mai bună și să se păstreze cât mai bine în timp, vă oferim următoarele recomandări:
- curățați frecvent lamelele ștergătoarelor pentru a îndepărta mizeria și gheața;
- evitați utilizarea ștergătoarelor pe parbrizul uscat, fără lichid de spălare sau până când dezghețarea parbrizului nu este totală;
- înlocuiți ștergătoarele atunci când constatați că acestea lasă urme sau dungi, efectuează o ștergere cețoasă, produc zgomot sau lasă zone neatinse pe parbriz. Aceste efecte au ca și cauză principală pierderea elasticității cauciucului din lamele.

Utilizarea unor ștergătoare uzate sau a unui lichid de parbriz neconform cauzează o ștergere neuniformă a parbrizului, lăsând urme sau dâre cețoase, care pot afecta grav vizibilitatea în special pe timp de noapte, precipitații sau averse și pot pune astfel în pericol siguranța circulației!

Completarea lichidului de curățare, cât și înlocuirea ștergătoarelor, sunt acțiuni simple ce pot fi efectuate de oricare conducător auto, fără a necesita intervenția unui specialist sau prezentarea vehiculului într-o unitate de întreținere și reparații.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te