10.000 lei amendă dacă asiguratorul vă înșală când vă evaluează mașina avariată. Cum îi prindeți?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.05.2024 - 09:14
10.000 lei amendă pentru asiguratorii care scad valoarea daunei la RCA - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Foto: Freepik.com

Sunt multe cazuri în care șoferii care s-au ales cu mașina grav avariată în urma unui accident se văd nevoiți să plătească o sumă consistentă din fonduri proprii pentru reparația acesteia. Și asta se întâmplă deoarece unii asiguratori scad valoarea daunei acoperite de RCA.

SHARE

În urma accidentelor care se soldează cu avarierea gravă a mașinilor, șoferii nevinovați pot să-și repare autovehiculele sau chiar să primească banii pe acestea, dacă se constată daună totală. 

Sunt însă situații în care sumele primite sunt mai mici față de costurile reale ale reparațiilor sau valoarea mașinii. 

În prezent, un proiect de lege care va fi dezbătut în Parlament îi vizează pe asiguratorii care diminuează valoarea daunei acoperite de RCA.  Dacă va fi adoptat, aceștia vor fi amendați cu 10.000 de lei. 

10.000 lei amendă pentru asiguratorii care scad valoarea daunei la RCA. Cine îi apără pe șoferi?

Pe rețelele de socializare sunt foarte mulți români, împlicați în accidente, care se plâng de atitudinea asiguratorilor. Ei spun că valoarile mașinilor, în cazul în care se constată daună totată, sunt prea mici față de cele reale.

Citește și: Poliţele RCA pot fi cumpărate în avans. Se confirmă că ASF stabileşte prelungirea poliţelor Euroins

Am avut un accident cu un Volkswagen Polo din care a rezultat daună totală la mașina mea. Vinovatul are asigurare la Grawe. Ei mi-au oferit 4.500 lei fară mașină 6.000 lei cu mașină, dar mașina mea pe piață valorează cam 10.000lei.

Am refuzat oferta.  Ei au evaluat epava la 5800 lei ,cu banii ăștia nu poți să iți iei mașină la fel”, a scris un utilizator al grupului păgubiților RCA de pe Facebook.

”Și eu am pățit la fel, în noiembrie am dat 11.500 euro pe mașină iar ei au evaluat acum la 8.600. Am trimis zilele trecute mail cu 3 oferte de pe Olx și copie contract vâzare - cumpărare, aștept răspunsul......”, a scris altcineva. 

Și exemplele continuă. 

Conform unui proiect legislativ aflat acum în dezbatere, Entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul financiar non bancar (SAL-FIN) va căpăta puteri de „instanță supremă” în ceea ce privește daunele acoperite de RCA, scrie economica.net.

Propunerile vin din zona Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), după ce au fost discutate inclusiv cu reprezentanții pieței, unele amendamente fiind analizate și de conducerea anterioară a ASF. Modificările au în vedere o echilibrare și modernizare a sistemului, pe un fond favorabil generat de ieșirea din piață a asigurătorilor care aveau mari probleme cu plata daunei (ultimele două nume City Insurance și Euroins).

Citește și: Prețurile polițelor RCA, plafonate pentru 6 luni. Ce tarife vor fi practicate

De altfel, chiar SAL-Fin este o structură în cadrul ASF, iar folosirea acestei entități în echlibrarea pieței vine ca un lucru firesc, având în vedere că rolul ASF este unul dublu, adică asigurarea stabilității pieței(dependentă de RCA) și protecția asiguraților. Poziționarea instituției este, deci, una neutră, singurul interes fiind, în final, existența unei piețe funcționale.

„Se propune scurtarea timpului de soluționare a litigiilor prin impunerea soluției SAL-FIN. Se are în vedere și stabilirea unei sancțiuni aplicabile asigurătorilor RCA în situația în care soluția SAL-FIN este contrară deciziei adoptate de către aceștia.

Foto: Freepik.com

În același timp ca urmare a definirii diminuării nejustificate introduse prin intermediul art. 21 alin. (51) în forma adoptată de Senat s-a introdus în prezentul proiect și sancțiunea pentru această acțiune.”, explică autorii amendamentului.

 Această sancțiune ajunge la 10.000 de lei pentru fiecare întârziere în parte și ea se adaugă doar celorlalte amenzi și sancțiuni administrative prevăzute deja de lege.

Prin diminuare nejustificată a despăgubirii se înțelege inclusiv situația în care instanța de judecată sau SAL-FIN obligă asigurătorul la plata unor sume suplimentare față de cele achitate de asigurător pe cale amiabilă.

În cazurile în care despăgubirile se stabilesc de către SAL-FIN sau prin hotărâre judecătorească, asigurătorul RCA acordă despăgubiri în baza soluţiei impuse de SAL-FIN sau în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te