VIDEO Românii au imaginea de abuzatori de copii. S-a schimbat imaginea în 30 de ani?

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 15.02.2021 - 19:46
Tessa Dunlop, la un orfelinat din Suceava. Foto: arhiva personală Tessa Dunlop

Imaginile cu copiii din orfelinate, distribuite de presa din Marea Britanie imediat după Revoluția din 1989, au fost atât de puternice încât România a rămas cu această imagine și după 30 de ani.

SHARE

România a evoluat incredibil în ultimii 30 de ani, crede Tessa Dunlop, scriitoare și istoric britanic, care a venit pentru prima dată în țară în 1992. 

A fost atunci la un orfelinat din Siret, unde s-a ocupat de copii. A revenit de multe ori în România, până în prezent. Promovează țara în presa din Marea Britanie, într-o bătălie pentru a schimba imaginea românilor printre britanici. 

„România a trecut printr-o mare tranziție în ultimii 30 de ani. Îmi aduc aminte când am venit prima oară la orfelinatul din Siret, în Moldova. Totul era întunecat, o mare tragedie.

Dar România s-a schimbat incredibil în ultimii 30 de ani. Este o minune”, a declarat Tessa Dunlop, în cadrul Newsweek LIVE. 

Citește și: Istoric britanic: România era considerată acum 100 de ani cea mai antisemită țară din lume

Istoricul britanic ne amintește că 30 de ani este o perioadă scurtă pentru tranziția de la comunism la democrație. 

„Perioada de tranziție durează, nu se poate ca acum să fii în comunism, și după aia să fii bogat. Istoric, 30 de ani e o perioadă scurtă, dar ce s-a întâmplat în perioada asta este incredibil. Iubesc România”, a menționat Tessa Dunlop.

Dovada că lucrurile s-au schimbat vine tocmai din comparația cu orfelinatele din anii 1990. 

„Imediat după Revoluție, la televiziunile din Marea Britanie apăreau în fiiecare seară știri despre orfelinate. Iar asta a fost o problemă, pentru că a părut că România a abuzat de copiii lor.

Asta a fost grav, o imagine gravă. A marcat, impresia a rămas.

Tinerii nu mai știu acum asta, dar oamenii mai în vârstă dacă spun România, spun orfani. Impresia a fost așa de extraordinar de gravă.

Bebeluși în pătuțuri, cu ochi mari, în Europa, lângă noi.

Eu știu de ce s-a întâmplat așa, dar majoritatea nu au cunoștințe despre istoria României. Oamenii citesc doar titlurile”, a declarat Tessa Dunlop, în cadrul Newsweek LIVE.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.