Istoric britanic: România era considerată acum 100 de ani cea mai antisemită țară din lume

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 15.02.2021 - 23:58
Tessa Dunlop, scriitoare, istoric și prezentator tv britanic

România era considerată în anii de dinaintea Primului Război Mondial cea mai antisemită țară din lume de către politicienii din Marea Britanie și SUA, potrivit istoricului britanic Tessa Dunlop.

SHARE

Aceasta a studiat arhivele din cele două țări.

Tessa Dunlop, scriitoare și istoric, este pasionată de România. A venit aici în urmă cu 30 de ani și de atunci revine de câte ori are ocazia. În plus, promovează țara noastră în presa britanică, documentarele despre România fiind difuzate inclusiv la BBC. 

Acum lucrează la o serie de documentare despre personalitățile din istoria României, precum Regina Maria, Ștefan cel Mare sau Mihail Sebastian, sub genericul „Who is Romania”. 

Teza sa de doctorat în istorie a vizat tot țara noastră, mai precis relațiile româno-britanice în perioada 1907-1919, premergătoare și după Marea Unire. 

„Nu mai știu cum am descoperit-o pe Regina Maria, dar ea a fost legătura dintre România și Marea Britanie.

Între țările noastre nu sunt multe legături de-a lungul istoriei. Doar în primul război mondial au fost mai consistente. Dar nu este prea cercetată perioada, căci în Marea Britanie se vorbește mai mult despre al doilea război mondial.

Am vrut să înțeleg cum am fost când noi am făcut aceeași echipă, care a fost opinia britanicilor, cum s-au comportat politicienii de la Londra cu românii”, a explicat Tessa Dunlop, într-un interviu pentru Newsweek LIVE, de ce a ales această temă. 

Istoricul a constatat că nu s-au schimbat prea multe în ultimul secol în relația dintre Marea Britanie și România. 

„Britanicii au fost aroganți cu românii, noi am crezut că suntem superiori, mai dezvoltați. 100 de ani mai târziu, continuăm să credem că suntem mai dezvoltați decât restul lumii, că suntem o excepție. Dar e o greșeală”, a menționat Tessa Dunlop. 

Totuși, România avea la acel moment o imagine foarte proastă în lume, și din cauza „stilului balcanic de politician”. 

„Ion I.C. Brătianu a fost șiret și necinstit, dar a luptat pentru România. Un personaj foarte interesant.

Regina Maria a fost fața României. Un istoric renumit din Marea Britanie mi-a spus că la acea vreme ea era cea mai cunoscută femeie din lume.

Dar Brătianu a fost de fapt la volan și a intrat sub pielea politicienilor occidentali și a câștigat”, a precizat scriitoarea, la Newsweek LIVE.

Tessa Dunlop crede că românii nu au fost pregătiți să aibă o țară atât de mare și cu atât de diverse minorități. 

„Au fost probleme cu antisemitismul. Trebuie să înțelegem istoria ca să înțelegem ce se întâmplă azi.

Românii nu își asumă istoria lor reală, nu acceptă că țara a fost antisemită.

Dar e de înțeles. Fiecare populație are nevoie de eroi, de legende. Și dacă distrugem toate legendele nu mai avem nimic. Modificarea trebuie să se facă subtil, de la școală.

Fiecare țară are probleme. Cum învățăm istoria e în funcție de regimul politic. 

Am studiat perioada 1907-1919 și am fost șocată când am citit în arhivele din Marea Britanie și din SUA documentele acelor vremuri. România, înainte de Primul Război Mondial, avea reputația de cea mai antisemită țară din lume.

Asta se scria în fiecare ziar, asta era opinia politicienilor occidentali. Cea mai mare tragedie este că România avea cei mai mulți evrei din lume, comparativ cu populația țării, circa 5%”, a explicat Tessa Dunlop la Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.