VIDEO Igor Grosu, premier propus la Chișinău: Moldovenii vor lupta anticorupție după model românesc

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 09.04.2021 - 21:47
Proprietățile oligarhului Plahotniuc, sechestrate în România. Foto: Agora.md

Corupția este cea mai mare problemă a Republicii Moldova și moldovenii își doresc să înceapă lupta anticorupție după model românesc, a declarat Igor Grosu, președintele Partidului Alianță și Solidaritate (PAS) la Newsweek LIVE.

SHARE

 

Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, a ajuns în SUA, apoi a fugit în Turcia. Acum s-ar afla în Cipru, potrivit ultimelor indicii. Plahotniuc s-ar fi plimbat, în 2020, și prin România, unde deține mai multe proprietăți. 

Citește și: Oligarhul moldovean Plahotniuc a fugit din SUA și s-a refugiat în Turcia

Igor Grosu, premierul propus de noul președinte al Republicii Moldova Maia Sandu, a declarat într-un interviu acordat Newsweek LIVE că speră ca dosarele care-l vizează pe oligarh să fie duse până la capăt, într-un proces de reformare a justiției.

Corupția este cea mai mare problemă a Republicii Moldova în acest moment, iar economia țării nu poate evolua fără o „luptă cu hoția”. 

„Mediul de afacere vrea stabilitate, vrea certitudine, vrea să fie sigur că nu-i preia cineva afacerea, nu o să-l poarte prin judecăți și să rămână fără afaceri.

Eu cunosc oameni de afaceri din Moldova care-și mută afacerile în România, care se simt mai în siguranță peste Prut. 

Ceea ce e un semnal foarte prost pentru noi. Poliția vine mereu peste ei, Fiscul, tot felul de șpăgari, iar asta îl determină să își mute afacerea în România”, a menționat Igor Grosu, în cadrul Newsweek LIVE.

Modelul românesc al DNA

Președintele PAS a precizat că pentru a crea un mediu stabil, e nevoie de lupta anticorupție. 

„O să facem ce ați început aici în România și sper să reporniți iar. În Republica Moldova, tot timpul este adusă România ca exemplu, să avem și noi un DNA care să se apuce de hoțiile mari. 

Reforma justiție presupune o evaluare externă a magistraților, anchetele pe hoțiile mari să continue. 

De curând, autoritățile române au pus sechestru pe niște proprietăți ale lui Plahotniuc. Foarte bine. Aceste dosare trebuie duse la o finalitate, pentru recuperarea banilor.

Vrem și noi să extindem posibilitatea de a sechestra bunurile. Cel care a făcut avere trebuie să demonstreze cum a făcut. Acum judecătorul  trebuie să demonstreze că s-a îmbogățit ilicit.

Noi vrem să schimbăm rolurile. Un procuror care e milion trebuie să demonstreze el cum a obținut averea.

Există rezistență în sistemul judecătoresc, dar va trebui să facem reforma”, a menționat Igor Grosu în cadrul Newsweek LIVE.

Citește și: VIDEO Transnistria a ascuns că vaccinurile distribuite medicilor sunt donate de România

Proprietățile lui Plahotniuc, sechestrate în mai multe țări

Proprietățile din străinătate ale fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, estimate la peste 160 de milioane de lei, urmează a fi puse sub sechestru de către autoritățile din România, Franța și Elveția.

Este vorba despre vilele lui Plahotniuc din Elveția Franța și România, 5 autoturisme și o barcă (înregistrate în Elveția).

Potrivit celor constatate, bunurile mobile și imobile ar fi fost cumpărate din banii sustrași din sistemul bancar, iar pentru a asigura recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiuni, procurorii au insistat pe instituirea sechestrului pe proprietățile acestuia din țară și de peste hotare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te