Subvarianta Omicron dominantă în Danemarca pare mai contagioasă, dar mai puțin gravă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.01.2022 - 08:29
Subvarianta Omicron dominantă în Danemarca pare mai contagioasă, dar mai puțin gravă/FOTO: Pixabay

Subvarianta BA.2 a variantei de coronavirus Omicron, care este dominantă în Danemarca, pare mai contagioasă decât sublinia BA.1, mai frecventă, a declarat miercuri ministrul danez al sănătății, Magnus Heunicke, într-un discurs național.

SHARE

„Nu există nicio dovadă că varianta BA.2 provoacă mai multe boli, dar trebuie să fie mai contagioasă”, a declarat Heunicke în cadrul unei conferințe de presă.

Linia BA.1 reprezintă în prezent 98% din toate cazurile la nivel mondial, dar în Danemarca a fost dată la o parte de BA.2, care a devenit tulpina dominantă în a doua săptămână din ianuarie.

Agenția britanică de securitate sanitară a desemnat BA.2 drept o variantă în curs de investigare, afirmând că aceasta ar putea avea un avantaj de creștere. 

Calculele preliminare sugerează că BA.2 ar putea fi de 1,5 ori mai infecțioasă decât BA.1, a declarat miercuri, într-o notă, principala autoritate daneză pentru boli infecțioase, Statens Serum Institut (SSI).

Citește și: Președintele CE: O ameninţare împotriva Ucrainei este o ameninţare împotriva Europei

Cu toate acestea, o analiză inițială a institutului nu a arătat nicio diferență în ceea ce privește riscul de spitalizare pentru BA.2 în comparație cu BA.1.

„Există unele indicii că este mai contagioasă, în special pentru cei nevaccinați, dar că poate infecta într-o măsură mai mare și persoanele care au fost vaccinate”, a declarat directorul tehnic al SSI, Tyra Grove Krause, în cadrul notei.

Acest lucru ar putea însemna că vârful epidemiei din Danemarca se va prelungi puțin mai mult în februarie decât s-a prognozat anterior, a spus Krause.

Citește și: VIDEO Iohannis, după ședința CSAT: România este gata să găzduiască o prezență aliată crescută

Cazuri BA.2 au fost înregistrate și în Marea Britanie, Suedia și Norvegia, dar într-o măsură mult mai mică decât în Danemarca.

Danemarca a anunțat miercuri că intenționează să elimine ultimele restricții COVID-19 până la 1 februarie, fiind cea mai recentă țară din Europa care a făcut acest lucru, în ciuda numărului record de infecții zilnice. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.