SUA avertizează că Rusia ar putea folosi un clip de propagandă ca pretext pentru a invada Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.02.2022 - 13:43
SUA avertizează că Rusia ar putea pune în scenă un videoclip ca pretext pentru a invada Ucraina/FOTO: taskandpurpose

Rusia a formulat mai multe opțiuni ca pretext pentru a invada Ucraina, inclusiv potențiala utilizare a unui videoclip de propagandă care prezintă un atac înscenat, au declarat joi Statele Unite.

SHARE

Serviciile secrete americane consideră că Rusia ar putea folosi o înregistrare video fabricată, care arată grafic urmările unei explozii, inclusiv echipamente care par să aparțină Ucrainei sau națiunilor aliate, pentru a justifica o incursiune.

Acesta „ar implica actori care ar juca rolul unor persoane în doliu pentru oameni care sunt uciși într-un eveniment pe care ei (Rusia n.r) l-ar fi creat singuri... și desfășurarea de cadavre pentru a reprezenta corpuri care ar fi fost ucise", a declarat consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, Jonathan Finer, pentru MSNBC.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins aceste informații, potrivit agenției de presă TASS, spunând că lucruri similare au fost spuse anterior, dar nu au însemnat nimic.

Moscova a negat în trecut acuzațiile potrivit cărora ar încerca să fabrice un conflict și afirmă că nu plănuiește o invazie, dar că ar putea lua măsuri militare nespecificate dacă cererile sale de securitate nu sunt îndeplinite.

Citește și: Valentine’s Day: 5 destinații romantice de city-break, pentru posesorii de certificat verde

Kremlinul a acuzat joi Washingtonul că a ignorat apelurile sale de a atenua conflictul, la o zi după ce Statele Unite au anunțat că vor trimite aproape 3.000 de soldați suplimentari în Polonia și România.

„Este evident că acestea nu sunt măsuri menite să detensioneze tensiunile, ci, dimpotrivă, sunt acțiuni care duc la creșterea tensiunii", a declarat Peskov joi, în cadrul unei conferințe telefonice.

„Facem apel constant la omologii noștri americani să nu mai agraveze tensiunile pe continentul european. Din păcate, americanii continuă să facă acest lucru", a spus el.

Citește și: Canada, pregătită să trimită soldaţi suplimentari în Polonia şi ţările baltice, din cauza Rusiei

Parașutiști din cadrul armatei americane s-au îmbarcat joi la bordul unor avioane pentru a pleca spre Europa de Est „în sprijinul asigurării aliaților noștri din NATO și a partenerilor noștri în descurajarea Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei americane, Matthew Visser.

Soldații plecau de la Fort Bragg, în Carolina de Nord. Aproximativ 1.700 de militari, în principal din Divizia 82 aeropurtată, urmau să fie desfășurați în Polonia, în timp ce alți 300 se vor deplasa în Germania, a precizat el.

Washingtonul și NATO și-au exprimat disponibilitatea de a discuta despre controlul armelor și măsurile de consolidare a încrederii. Președintele rus Vladimir Putin a declarat la începutul săptămânii că Moscova este în continuare interesată de dialog.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te