Valentine’s Day: 5 destinații romantice de city-break, pentru posesorii de certificat verde

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.02.2022 - 11:09
Valentine’s Day la Paris. / Foto: discoverwalks.com
Valentine’s Day la Paris. / Foto: weheartit.com
Valentine’s Day la Budapesta. / Foto: budapestrivercruise.com
Valentine’s Day la Viena. / Foto: tfninternational.com
Valentine’s Day la Roma. / Foto: travelworldnews.com
Valentine’s Day la Barcelona. / Foto: interra.ro

Cum de la 1 februarie posesorii de certificat verde pot călători aproape normal în UE, iar la întoarcere nu se mai cere test PCR decât nevaccinaților, Cupidon poate face planuri pentru o mini-vacanță romantică.

SHARE

Viena, Roma, Paris, Barcelona și Budapesta au fost unele dintre cele mai căutate și apreciate destinații de tip city-break de Valentine’s Day de către români înainte de pandemie. Și rămân, COVID-ul nu le-a afectat în niciun fel romantismul.

Anul acesta, data de 14  februarie, cunoscută drept Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților, pică lunea. Prin urmare, o escapadă de trei zile într-o destinație romantică poate fi, fără doar și poate, un cadou perfect pentru jumătatea iubită.

Citește și: Guvernul a modificat formularul digital de intrare în România

Valentine’s Day la Budapesta

Capitala Ungariei este cea mai apropiată destinație romantică, din București, de exemplu, fiind doar 800 de kilometri pe șosea, distanță ce se poate  parcurge în circa  10 ore. Printre principalele atracții turistice se numără Clădirea Parlamentului, un imobil în stil neogotic cu interioare spectaculoase, Palatul Regal, Bastionul Pescarilor sau biserica Matyas. Programul poate continua cu o sesiune de cumpărături pe celebra stradă pietonală Vaci Utca și cu relaxare totală într-una dintre faimoasele băi termale. Băile Szecheny, de exemplu, sunt printre cele mai mari și mai vechi din Europa, fiind utilizate în scop balneo-terapeutic încă din anul 1881. Apele termale ies din inima Pământului cu o temperatură de 74-75 grade Celsius, iar pe lista de tratamente figurează și împachetări cu nămol și ședinte de masaj. Ziua se poate încheia romantic, cu o cină la lumina lumânărilor pe Dunare, la bordul unui restaurant plutitor.

Citește și: „Big brother” reîncărcat: satelitul Capella 2 „vede” zi și noapte prin pereți, indiferent de vreme

Condiții de intrare în Ungaria

1. Condiţii de călătorie pe cale rutieră, feroviară și fluvială pentru cetăţenii români:

Pot călători în Ungaria sau tranzita acest stat fără restricții privind situația epidemiologică persoanele care intră pe teritoriul statului ungar din România, Croația, Austria, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ucraina.

Restricțiile de intrare în Ungaria au fost ridicate şi pentru minorii nevaccinaţi cu vârsta de până la 18 ani, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei formalităţi, dacă sunt însoţiţi de persoane adulte, conform legii, la trecerea frontierei.

Recomandăm folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei dintre România şi Ungaria în scopul evitării aglomerării, întrucât se înregistrează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport. Informaţii privind timpul de aşteptare la punctele de trecere a frontierei româno-ungare pot fi consultate pe pagina Poliţiei de Frontieră Române: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/.

2. Condiţii de călătorie pe cale aeriană pentru cetăţenii români:

În cadrul călătoriilor cu avionul (zboruri comerciale), inclusiv în tranzit, cetăţenii români trebuie să prezinte adeverința de vaccinare împotriva COVID-19 sau Certificatul digital al UE privind COVID-19, indiferent de statul din care sosesc.

Restricţiile de intrare în Ungaria au fost ridicate şi pentru minorii nevaccinaţi cu vârsta de până la 18 ani, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei formalităţi, dacă sunt însoţiţi la trecerea frontierei de părintele/părinții/persoane adulte împuternicite care deţine/dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autoritățile competente din România, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare sau Certificatul digital al UE privind COVID-19.

a) Cetățenii români care dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID–19 eliberat de autoritățile competente din România, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare, respectiv a celor două doze (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică), pot intra pe teritoriul Ungariei, fiind exceptați de la măsura carantinei.

Citește și: „HyperSport Responder”, cea mai scumpă și mai rapidă ambulanță din lume: 400 km/h și 3,2 mil. €

Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba română și în limba engleză (document bilingv), să fie eliberat de centrul de vaccinare din România, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei formalităţi.

b) Potrivit autorităţilor ungare, este echivalent cu prezentarea unui certificat de imunitate în cazul în care persoana certifică prin intermediul unui Certificat digital privind COVID-19 faptul că:

A fost vaccinată împotriva COVID-19 cel puțin o dată și nu a trecut un an de la prima vaccinare:

- cu un vaccin aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente sau

- cu un vaccin validat de Organizația Mondială a Sănătății pentru uz de urgență sau

- cu un vaccin permis în Ungaria și utilizat pentru vaccinarea populației sau

- a avut COVID-19 și s-a vindecat;

- a efectuat un test PCR, al cărui rezultat este negativ, iar valabilitatea acestuia nu depășește 72 de ore.

Citește și: De la „Face ID”, la „Butt ID”: WC-ul inteligent, care recunoaște amprenta anală a utilizatorului

Valentine’s Day la Viena

Ringstraße, celebrul “Inel” vienez, care, în numai 5,3 kilometri, reușește să treacă în revistă istoria Austriei din perioada imperiala și până în zilele de astazi, este locul în care puteți începe escapada în pași de vals. Renumitele cafenele, în care au fost cuprinși de inspiratie Mozart, Beethoven sau Klimt, vă vor ajuta să puneți ordine în istoria întâlnită la fiecare mișcare, preparatele gastronomice fine, regăsite în unele dintre cele mai bune restaurante, vă vor purta papilele gustative într-o călătorie atemporala, în timp ce magazinele exclusiviste, expozițiile și concertele vă vor augmenta mini-vacanța. Pentru cei interesati de shopping, la circa jumătate de oră cu mașina de Viena se află deja celebrul outlet Parndorf.

Condiții de intrare Austria

Persoanele care călătoresc în Austria, pot intra pe teritoriul federal fără înregistrare prealabilă și fără să intre în carantină, cu prezentarea uneia dintre următoarele dovezi:

1. Un certificat de vaccinare cu un ser autorizat* și rezultatul negativ al unui test pentru virusul SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor) sau dovada efectuării dozei a 3a/booster

* Certificat de vaccinare cu un ser autorizat, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții la data intrării în Austria:

- imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă, cu condiția ca între administrarea primei și celei de a 2-a doze să fi trecut cel puțin 14 zile;

- în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai puțin de 21 de zile în urmă, dar nu mai mult de 270 de zile;

- vaccinarea, cu condiția ca înainte de aceasta să fi existat un test biologic molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau o dovadă de anticorpi neutralizanți cu cel puțin 21 de zile înainte. Vaccinarea nu trebuie să fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă sau

- imunizarea cu o doză nouă (administrată persoanelor imunizate cu schemă completă), de la care să nu fi trecut mai mult de 270 de zile, iar între momentul imunizării complete și administrarea noii doze să fi trecut cel puțin 120 de zile, sau, în cazul unui vaccin administrat într-o singură doză, de la data administrării dozei unice să fi trecut cel puțin  14 zile;

2. O confirmare a unei infecții pentru SARS-CoV-2 care a avut loc în ultimele 180 de zile și pentru care poate fi prezentat un certificat medical de vindecare și rezultatul negativ al unui test pentru virusul SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor)

Persoanelor vaccinate sau însănătoșite, care nu prezintă un test PCR sau dovada efectuării dozei a 3a/booster, li se aplică măsura carantinei, cu posibilitatea încheierii acesteia, imediat ce poate fi prezentat.rezultatul negativ al unui test PCR.

Persoanele care nu îndeplinesc niciuna dintre condițiile menționate mai sus trebuie să se înregistreze prin intermediul platformei Pre Travel Clearance – PTC (https://entry.ptc.gv.at/en.html) și vor fi plasate în carantină pentru o perioadă de 10 zile.  Măsura carantinei poate fi încheiată anticipat, începând cu ziua a cincea,  dacă persoana în cauză prezintă rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Valentine’s Day la Roma

Capitala Italiei emană romantism aproape la fiecare colț de stradă. Indiferent în ce punct vă poartă pașii, veți descoperi o atmosferă misterioasă, caldă, plină de farmec şi numeroase monumente istorice. Iar dintre obiectivele vizitate nu trebuie să lipsească Fontana di Trevi. Se spune că bănuțul aruncat pe spate în fântână face minuni în dragoste. Apoi, alcătuit doar din străduţe înguste, pietruite şi clădiri istorice, Trastevere, al 13-lea district al Romei, merită vizitat pentru şarmul său aparte şi pentru restaurantele şi terasele locale.

Condiții de intrare în Italia

Ministerul Sănătății italian a emis, la data de 27 ianuarie 2022, o ordonanță care se aplică în perioada 01 februarie-15 martie 2022.

Potrivit actului normativ menționat, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile și care doresc să intre pe teritoriul italian în perioada menționată anterior, au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări, următoarele documente:

1. Formularul de localizare a pasagerilor (https://app.euplf.eu) în format digital (prin vizualizarea acestuia pe dispozitivul mobil) sau tipărit;

2. Certificatul verde COVID-19 care atestă una din situațiile următoare:

- vaccinarea anti-SARS-CoV-2, cu certificarea finalizării schemei de vaccinare de cel puțin 14 zile;

- vindecarea de COVID-19, cu încetarea perioadei de izolare prescrisă în urma infecției;

- efectuarea unui test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ, cu 72 de ore anterior intrării în Italia sau a unui test rapid (tip antigen), cu rezultat negativ, cu 48 de ore înainte.

Persoanele care nu prezintă Certificatul verde COVID-19 care să ateste una dintre cele 3 situații indicate la litera b. de mai sus, au obligația de a respecta măsura autoizolării pentru o perioadă de 5 zile la adresa indicată în formularul de localizare a pasagerilor (https://app.euplf.eu) și să efectueze un test molecular sau antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la finalul perioadei de autoizolare.

Copiii cu vârsta sub șase ani sunt exceptați de la măsura efectuării testului molecular sau antigen, dar nu de la obligația izolării, atunci când măsura se aplică părinților.

Valentine’s Day la Paris

“Orașul luminilor” este o destinație pe care, probabil, v-ar face plăcere s-o vizitați în fiecare zi, indiferent de anotimp. Dar aproape nimic nu poate fi mai romantic decât o plimbare cu ”bateaux mouche” și o cină luată pe apele Senei. De asemenea, Parisul merită văzut și de sus, fie din Turnul Eiffel, fie de pe Arcul de triumf, fie de pe scările Bazilicii Sacre-Coeur. Și, obligatoriu, faceți o oprire în Parcul Bois de Vincennes. În mijlocul său se află un templu construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, cunoscut drept „Templul Romantic”.

Condiții de intrare în Franța

La intrarea pe teritoriul francez se aplică următoarele măsuri pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani care sosesc din România, conform Strategiei de redeschidere a frontierelor:

- Nu este necesară prezentarea unui test negativ pentru COVID–19 pentru persoanele care sunt vaccinate complet cu un vaccin autorizat de UE. Schema de vaccinare este considerată completă la 28 de zile de la administrarea dozei unice pentru vaccinul Janssen (Johnson & Johnson), la 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze  pentru celelalte vaccinuri recunoscute de Agenția Europeană a Medicamentului (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield) și, pentru persoanele care au efectuat toate dozele necesare dintr-un vaccin autorizat de OMS și nerecunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului, la 7 zile de la administrarea unei doze complementare de vaccin cu ARN mesager care beneficiază de o astfel de recunoaștere.

Din 30 ianuarie 2022, pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă, persoanele cu vârsta de peste 18 ani care doresc să intre pe teritoriul francez trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin cu ARN mesager, cel mai târziu  la 9 luni de la ultima doză administrată.

Valentine’s Day la Barcelona

În cazul în care vă tentează o experienţă urbană într-o metropolă europeană cu aer de primăvară, încărcată de istorie şi cultură, vă puteţi gândi, de pildă, la Barcelona.

Când spui Barcelona, spui Antoni Gaudi, spui Parc Guell. Dar, nu numai. Sagrada Familia, La Padrera, Casa Batllo si Muzeul Pablo Picasso sunt numai câteva dintre zecile de obiective ce merită bifate. Iar pentru cei interesati de shopping, în afară de magazinele chic de pe Les Ramblas, la circa 30 de minute cu mașina de Barcelona, există La Rocca Village – unul dintre cele mai apreciate outlet-uri.

Condiții de intrare în Spania

Toți pasagerii care se îmbarcă în România cu destinația Spania trebuie să prezinte:

1. Certificatul european digital COVID – opțiuni: 

- certificatul european digital COVID care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, de la care au trecut minim 14 zile;

- certificatul european digital COVID care atestă recuperarea post-COVID-19, de la care au trecut minim 11 zile, dar nu mai mult de 180 de zile;

- certificatul european digital COVID care atestă rezultatul negativ al unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore anterioare călătoriei sau certificatul digital european care atestă rezultatul negativ al unui test antigen realizat în ultimele 48 de ore anterioare călătoriei;

2. Formularul privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau al paginii de internet https://www.spth.gob.es/.

Minorii cu vârsta de până la 12 ani nu trebuie să prezinte certificatul european digital COVID, dar pentru aceștia trebuie completat formularul privind starea de sănătate (https://www.spth.gob.es/).

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te