Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,16 %
99,91 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Stăpânii scenei globale

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 12.05.2019 - 10:44

Președintele SUA, Donald Trump, miliardarul amerian George Soros și fondatorul Wikileaks, Julian Assange, sunt trei mari personalități care domină de ani buni scena internațională.

SHARE

Donald Trump, George Soros și Julian Assange au multe lucruri în comun. Trump și Soros sunt miliardari, locuiesc și fac afaceri în New York.

„The New York Times Magazine“ a scris, în vara anului trecut, că George Soros este al doilea cel mai detestat miliardar al momentului. După Donald Trump. Care îi este cel mai mare adversar.

Cei doi reprezintă două ideologii antagonice: conservatorismul tradiționalist și patriotic vs. internaționalismul liberal. Dreapta creștină naționalistă vs. Stânga internaționalistă.

De cealaltă parte, George Soros și Julian Assange sunt lideri iconici ai Stângii, susțin o agendă progresistă, în care efectele libertății necondiționate nu sunt, întotdeauna, cele mai benefice pentru societățile pe care le influențează. Primul este cel mai înverșunat suporter al „societății deschise“, al doilea este un „înger căzut al libertății de exprimare“.

Toți trei sunt demonizați și apreciați în aceeași măsură. Trump este detestat de globaliști pentru izolaționismul și naționalismul său, Soros este dușmanul politicienilor autocrați, populiști și extremiști, iar Assange este spaima guvernelor obsedate să-și protejeze secretele.

„Agent al Istoriei“

George Soros a fost un investitor rapace, a falimentat indivizi și țări, dar și un filantrop politic, ce a scos popoare întregi din bezna dictaturilor. „Sunt o singură persoană, care, la un moment dat, este angajată într-o activitate imorală, iar în restul timpului încearcă să fie moral“, se confesa Soros la postul de televiziune CBS, în 1998. De-a lungul vieții a alocat 32 de miliarde de dolari din averea sa personală pentru cauze filantropice.

Numele său este cunoscut în peste 100 de țări, inclusiv în România.

Îi place să se autocaracterizeze drept un „agent al istoriei“.

George Soros a vrut să facă bani sau istorie?

A făcut și una, și alta.

Un showman eficient

Al 45-lea președinte al SUA este extrem de controversat, o țintă predilectă a presei de orientare liberală, care bifează punct cu punct promisiunile făcute în campania electorală Americii și lumii.

Inițiativele de politică internă și externă îl poziționează deja drept un președinte eficient. Desigur, comportamentul său public și maniera în care-și atinge scopurile au rămas perfectibile. Scandalurile care-i însoțesc mandatul sunt dintre cele mai răsunătoare din istoria Americii.

„Make America Great Again“ a fost sloganul lui Donald Trump în campania electorală. Ce înseamnă „Great Again“? Înseamnă revitalizare  economică internă și extinderea influenței globale a SUA, prin recucerirea unor zone pierdute în timpul Administrației lui Barack Obama. Filosofia lui Donald Trump e simplă, dar nu simplistă: relansarea economică întărește SUA și îi oferă resursele pentru a-și păstra rolul de hegemon global, contestat tot mai vehement de Rusia și China.

Unealta Rusiei

Ce este frapant la un personaj notoriu precum Julian Assange, fondatorul Wikileaks, arestat recent la Londra, este că, în mai puțin de un deceniu, s-a metamorfozat din eroul antisistem la nivel global, în unealta Rusiei și dușman al democrației liberale. Dintr-un veritabil erou al libertății de exprimare, speranța jurnalismului, Assange a devenit un personaj cu foarte multe pete.

Julian Assange (47 de ani) trebuie să răspundă în fața autorităților americane pentru divulgarea de informații secrete și a celor suedeze, pentru cele de agresiune sexuală aduse de două femei.

Un personaj pe care mulți dintre suporterii săi au ajuns realmente să-l deteste, în primul rând pentru legăturile cu hackerii ruși și cu serviciile de informații ale Moscovei. 

Citește bilanțul primul an de Newsweek România

 

Newsweek România. Primul an - Anchetele care au schimbat viața publică

Newsweek România. Primul an - PSD își respectă promisiunile: crește pensiile! Doar pe cele speciale

Newsweek România. Primul an - Judecătorii condamnați de completul academic

Newsweek România. Primul an - Guvernul studiilor „după ureche“

Newsweek România. Primul an - România, un dezastru social

Newsweek România. Primul an. „Revoluția“ și „Mineriada“, trei decenii de diversiune și de nedreptate

Newsweek România. Primul an - Excepțiile care confirmă performanțele în sport

Newsweek România. Primul an - Flashback auto. 365 de zile cu cheia în contact

Newsweek România. Primul an - Români care schimbă lumea

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te