Trump, un președinte bun pentru România

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 30.06.2018 - 17:07
În ciuda controverselor din jurul liderului american deciziile luate de Donald Trump avantajează țara noastră

Al 45-lea președinte al SUA resetează politica globală. După doar un an și jumătate de mandat. O face zgomotos, în stil de showman. Pentru România, aceste mișcări tectonice reprezintă oportunități, dar și vulnerabilități. Pe care nu prea știm să le fructificăm sau să le evităm.

SHARE

Extrem de controversat, țintă predilectă a presei mainstream de orientare liberală (stânga progresistă), Donald Trump, al 45-lea președinte al SUA, bifează punct cu punct promisiunile făcute în campania electorală Americii și lumii. 

S-a scurs deja un an și jumătate de la învestitura sa în poziția de cel mai puternic om al planetei. Inițiativele de politică internă și externă îl poziționează deja drept un președinte eficient. Desigur, comportamentul său public și maniera în care-și atinge scopurile au rămas perfectibile. Scandalurile care-i însoțesc mandatul sunt dintre cele mai răsunătoare din istoria Americii.
Uraganul implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, de pildă, nu a atins încă punctul său maxim. Cu toate acestea, procurorii nu au găsit probe evidente că Trump ar fi uneltit cu Moscova pentru a ajunge președinte.  La sfârșitul lui 2017, ajunsese la un indice de popularitate pozitivă de 46% și un indice negativ de 53%. Aceleași cifre de după primul an al fostului președinte Barack Obama.

„Make America great again“ a fost sloganul lui Donald Trump în campania electorală. Dar ce înseamnă „great again“? Înseamnă revitalizare  economică internă și extinderea influenței globale a SUA, prin recucerirea unor zone pierdute în timpul Administrației lui Barack Obama. Filosofia lui Donald Trump e simplă, dar nu simplistă: relansarea economică întărește SUA și îi oferă resursele pentru a-și păstra rolul de hegemon global, contestat tot mai vehement de Rusia și China. 

Pentru a evalua prestația lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA este esențial să facem o distincție între vorbe și fapte. Declarațiile sale au rămas la fel de acide ca în campania electorală, comportamentul său nu a încetat să fie agresiv și coleric, specific unei personalități narcisiste, metodele sunt în continuare ale unui showman de televiziune. Realizările sale sunt, însă, de necontestat.

Cum schimbă Donald Trump paradigma relațiilor internaționale și ce înseamnă asta pentru România? Care sunt oportunitățile pe care țara noastră le poate fructifica și vulnerabilitățile pe care să le evite? Are România această capacitate? Câteva întrebări la care Newsweek România încearcă să răspundă. 


Citește dosarul complet despre beneficiile pe care le are România din relația cu SUA conduse de Donald Trump, dar și despre greșelile pe care le face țara noastră în noul context global


„It’s the economy, stupid!“


Reușite și eșecuri în marile dosare de politică externă


Cea mai bună poziție geostrategică din istorie


Cristian Diaconescu: SUA - Europa, o ruptură majoră? Ce rol poate juca România


Teodor Baconschi: Simptomul Donald Trump

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te