„Revoluția“ și „Mineriada“, trei decenii de diversiune și de nedreptate

DE Ramona Ursu | Actualizat: 12.05.2019 - 10:44

Două dintre momentele-cheie ale României ultimelor trei decenii, Revoluția din 1989 și Mineriada din 13-15 iunie 1990, ambele scrise în numele unei democrații pătate cu sânge, au fost subiectele unor ample documentare realizate de Newsweek România.

SHARE

IntitulateComplicii“ și „Cine a tras în noi“, dosarele realizate de revista noastră, legate de cele două evenimente, au răscolit o istorie de care până și oamenii legii s-au ferit zeci de ani. O istorie pentru care unii au plătit cu viața ca să aducă România pe șinele libertății. O istorie pe care un Sistem criminal rămas în picioare și după ’89 luptă cu toată forța ca să o distrugă, pentru a-și acoperi, în vitrina țării, chiar crimele comise.

Cele două documentare au prezentat mărturii tulburătoare ale victimelor, dar și ale „călăilor“, precum și documente inedite și dezvăluiri ale procurorilor care au lucrat, de-a lungul anilor, în cele controversate dosare ale României postdecembriste, „Revoluția“ și „Mineriada“.

În documentarul dedicat Revoluției, Newsweek România a arătat cum a funcționat, în decembrie 1989, binomul Securitate-Armată, responsabil, în egală măsură, pentru crimele de atunci. Printre cei intervievați au fost și oameni din „lotul Iliescu“, printre care Răzvan Theodorescu, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu. Teoriile lor despre ceea ce s-a întâmplat la Revoluție sfidează realitatea, rezumându-se la o înșiruire de manipulări și de diversiuni.

De exemplu, Răzvan Theodorescu este de părere că România ar trebui să le mulțumească pentru libertate lui Ion Iliescu (judecat pentru infracțiuni contra umanității atât în dosarul „Revoluției“, cât și în cel al „Mineriadei“)  și generalului Iulian Vlad, ultimul șef al Securității, decedat în 2017.

În decembrie 1989, Vlad a fost arestat și condamnat la 25 de ani de închisoare, însă Iliescu l-a grațiat în 1993, iar ulterior s-a pus în mișcare o adevărată mașinărie prin care imaginea lui Iulian Vlad să fie spălată.

Pe de altă parte, istoricul Mădălin Hodor a descris în detaliu diversiunea pe care fosta Securitate, prin reprezentanți de bază, a continuat să o pună în practică, pe pe tema Revoluției, și în ultimii 29 de ani. Iar actorul Ion Caramitru, una dintre figurile reprezentative ale revoluționarilor, a dezvăluit, pentru Newsweek România, cum „șase oameni din fosta Securitate au ajuns în fruntea PSD“.

Cât privește „Complicii“, revista noastră a publicat, în cadrul documentarului, și un interviu cu Petre Roman. Judecat pentru infracțiuni contra umanității în dosarul „Mineriadei“, Roman îi consideră și acum pe „golani“ doar niște „nemernici din Piața Universității“.

„Trenurile morții“, o pată pe istoria României

O parte din poveștile cutremurătoare ale evreilor deportați din România au fost strânse, timp de câțiva ani, de Mugur Vărzariu,într-un fotoreportaj-document de excepție, publicat de Newsweek România.

Citește bilanțul primul an de Newsweek România

 

Newsweek România. Primul an - Anchetele care au schimbat viața publică

Newsweek România. Primul an - PSD își respectă promisiunile: crește pensiile! Doar pe cele speciale

Newsweek România. Primul an - Judecătorii condamnați de completul academic

Newsweek România. Primul an - Guvernul studiilor „după ureche“

Newsweek România. Primul an - România, un dezastru social

Newsweek România. Primul an - Stăpânii scenei globale

Newsweek România. Primul an - Excepțiile care confirmă performanțele în sport

Newsweek România. Primul an - Flashback auto. 365 de zile cu cheia în contact

Newsweek România. Primul an - Români care schimbă lumea

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te