În serialul Uciși prin grija statului, Newsweek România a dezvăluit cum 362 de copii au murit în centrele de plasament și în școlile speciale, între 2013 și 2017.
Mulți dintre ei s-au sinucis de dorul părinților sau pentru că se simțeau singuri și neiubiți, închiși în clădirile proaspăt modernizate, de care șefii de centre sunt atât de mândri. Newsweek România a mers pe urmele copiilor care și-au pus capăt zilelor sau care s-au stins măcinați de boli cumplite în Neamț și Dolj, cele două județe cu cel mai mare număr de decese – 21.
Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului nici măcar nu centralizează date despre decesele copiilor instituționalizați, de după anul 2015. Sistemul consideră că s-a achitat de responsabilitate dacă le oferă copiilor mese calde, haine și un pat unde să doarmă; de sufletele lor nu-i mai pasă nimănui.
Poveștile copiilor abandonați a doua oară arată cum cei aproape 3.000 de tineri care ies anual din sistemul de protecție sfârșesc, adesea, în stradă, dependenți de droguri, trăind din cerșit. Protecția Copilului nu monitorizează cazurile copiilor care pleacă pe porțile centrelor, iar cei aproape 1.000 de lei și un curs de o săptămână nu sunt suficiente pentru un tânăr dezinstituționalizat ca să se descurce în lumea reală.
Până în prezent, 62 de vieți a luat epidemia de rujeolă. În dosarul Epidemia nepăsării, Newsweek
România a arătat că cele mai multe victime ale rujeolei sunt copiii din comunitățile sărace, nevaccinați, pe care chiar și medicii le evită. Boala a reizbucnit în 2017, când guvernarea PSD a rămas fără vaccinul ROR, dar, luni întregi, Ministerul Sănătății a refuzat să recunoască situația.
Documentarul Familia care ne dezbină și analiza De ce a eșuat referendumul tratează unul dintre
subiectele care au divizat cel mai adânc societatea românească post-decembristă. Referendumul pentru modificarea definiției căsătoriei în Constituție, inițiat de Coaliția pentru Familie, un grup de ONG-uri conservatoare și religioase, s-a transformat într-o vânătoare a comunității gay, acuzată că uneltește să fure copiii familiilor tradiționale. Eșecul referendumului se explică prin asocierea cu șeful PSD, Liviu Dragnea, amenințarea cu un RoExit și implicarea politică a Bisericii Ortodoxe.
Încă o palmă peste fața femeilor abuzate prezintă epopeea închiderii singurului centru pentru victimele violenței domestice în regim de urgență, deschis nonstop, din București, după ce Primăria Capitalei a anunțat mai întâi că nu mai sunt fonduri, apoi că are propriile centre.
În primele trei luni din 2019, s-au emis 234 de ordine de protecție provizorie doar în București. La nivel na-țional, în 2018, 23.000 de oameni au fost victime ale violenței, dintre care peste 1.000 de copii. Au fost 171 de violuri în familie, potrivit datelor IGPR, obținute de centrul Filia.
O nouă epocă pentru Decretul ceaușist 770? a atras atenția asupra numărului în creștere de spitale județene care refuză să facă întreruperi de sarcină la cerere, invocând motive religioase. Situația este cunoscută la nivelul Ministerului Sănătății,care nu centralizează spitalele care nu mai fac avorturi, iar Colegiul Medicilor este de părere că „a întrerupe o sarcină la cerere înseamnă a curma o viață“.
Citește bilanțul primul an de Newsweek România
Newsweek România. Primul an - Anchetele care au schimbat viața publică
Newsweek România. Primul an - PSD își respectă promisiunile: crește pensiile! Doar pe cele speciale
Newsweek România. Primul an - Judecătorii condamnați de completul academic
Newsweek România. Primul an - Guvernul studiilor „după ureche“
Newsweek România. Primul an. „Revoluția“ și „Mineriada“, trei decenii de diversiune și de nedreptate
Newsweek România. Primul an - Stăpânii scenei globale
Newsweek România. Primul an - Excepțiile care confirmă performanțele în sport
Newsweek România. Primul an - Flashback auto. 365 de zile cu cheia în contact