Sanofi renunță să mai dezvolte un vaccin de tip mRNA anti-Covid-19 din cauza succesului rivalilor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.09.2021 - 14:24
Sanofi renunță să mai dezvolte un vaccin de ti mRNA anti-Covid-19 din cauza succesului rivalilor/FOTO: nst.com

Grupul farmaceutic francez Sanofi a anunţat marţi că renunţă la planurile care vizau dezvoltarea propriului său vaccin împotriva COVID-19 bazat pe tehnologia mRNA, din cauza poziţiei dominante dobândite de vaccinurile BioNTech-Pfizer şi Moderna în lupta împotriva pandemiei.

SHARE

Această decizie scoate în evidenţă provocările cu care se confruntă grupurile farmaceutice în concurenţa cu pionierul tehnologiei mRNA, firma germană BioNTech care anul trecut a ieşit din obscuritate graţie alianţei cu gigantul american Pfizer. Cei doi parteneri au livrat până acum 1,5 miliarde de doze de vaccin, devenind cei mai mari producători de vaccinuri împotriva COVID-19 din Occident.

În schimb, Sanofi îşi va concentra eforturile pe parteneriatul cu grupul britanic GlaxoSmithKline pentru a lansa pe piaţă un nou tip de vaccin împotriva COVID-19 care se bazează pe o abordare mai convenţională, şi pentru care procedurile de testare în masă au şi început.

Grupul francez a precizat marţi că decizia de a renunţa la dezvoltarea unui vaccin bazat pe tehnologia mRNA a fost luată în pofida rezultatelor pozitive înregistrate în a doua etapă a studiilor clinice. Potrivit Sanofi, aceste rezultate pozitive au încurajat compania franceză să continue studiile cu privire la această tehnologie pentru alte posibile vaccinuri împotriva gripei şi altor boli, dar să renunţa la domeniul COVID-19 din cauza prezenţei solide de piaţă de care se bucură cele două vaccinuri de tip mRNA aprobate deja.

Citește și: Pieton rupt în două, la propriu, după ce a fost lovit pe trecerea de pietoni cu peste 150 km/h

„Aceste rezultate ne vor lumina direcţia viitoare pentru programele noastre de dezvoltare cu privire la mRNA”, a declarat directorul de cercetare şi dezvoltare de la Sanofi Pasteur, Jean-Francois Toussaint.

La începutul acestei luni, şi firma germană CureVac a recunoscut poziţia dominantă a rivalilor şi a anulat o parte din contractele de producţie semnate cu doi posibil parteneri pentru vaccinul său experimental de tip mRNA împotriva COVID-19.

Vaccinurile de tip mRNA „păcălesc” corpul uman să producă o serie de proteine denumite antigeni care se găsesc la suprafaţa coronavirusului care provoacă COVID-19. Ulterior antigenii stimulează sistemul imunitar să combată infecţiile viitoare. Conform vaccinurilor bazate pe o tehnologie mai tradiţională, cum este abordarea pe care se va concentra Sanofi, antigenii sunt produşi în laborator şi ulterior sunt combinaţi cu un adjuvant furnizat de GSK.

Citește și: Creștere suspectă a infecțiilor COVID în București: 2.500 cazuri, față de 600 în urmă cu o zi

Directorul general de la Sanofi, Thomas Triomphe le-a spus jurnaliştilor că Uniunea Europeană şi Marea Britanie au comandat 75 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de firma franceză, mizând pe faptul că acesta va primi aprobările necesare în viitor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te