Rusia alimentează sentimentele fals naționaliste prin AUR și SOS. Jocul destabilizării din România

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.01.2024 - 12:22
Rusia alimentează sentimentele fals naționaliste prin AUR și SOS. Jocul destabilizării din România - Foto: Profimedia images

Rusia alimentează sentimentele fals naționaliste prin partidele AUR și SOS. Jocul destabilizării UE. Politicienii de extremă-dreapta din Europa, păpușați de la Kremlin, câștigă tot mai mulți adepți printre cei nemulțumiți de clasa politică actuală. România este vizată direct.

SHARE

Rusia alimentează sentimentul neoimperialist și fals naționalist în Europa pentru a induce în conștiița europenilor falsa credință că bătrânul continent și valorile europene liberale și democratice sunt cauza crizelor pe care oamenii de rând sunt nevoiți să le suporte. 

Rusia alimentează sentimentele fals naționaliste prin AUR și SOS. Jocul destabilizării din România

Mai mult, Rusia urmărește ca prin acest sentiment fals naționalist, care exprimă prin toți porii doar ură față de „străini” și/sau valori occidentale, și să creeze o prăpastie între Ucraina și aliații săi pentru a slăbi ajutorul și pentru a face ca țara aflată la nord de România să fie din nou controlată total de la Kremlin, iar acesta să fie doar începutul unui asalt spre Republica Moldova și spre țările care au fost odată sub influența rusească din flancul estic al NATO.

Rusia lui Putin nu își mai ascunde intențiile de a recâștiga influența pe care a avut-o în anii de glorie ai URSS în Europa. Mai mult, Vladimir Putin a spus-o clar, înainte de a declanșa invazia din 24 februarie 2022 în Ucraina, printr-o serie de cerințe adresate Statelor Unite, că dorește ca Alianța NATO să se restrângă la nivelul anilor 1997.

Reamintim că România a aderat la NATO în 2004, în al doilea val, alături de țări precum Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

Citește și: Clanul Onoriu se ocupă de finanțele celei mai mari afaceri a AUR. Curg contractele cu statul

Planul dictatorului de la Moscova este de a influența alegerile din statele europene prin injecția, promovarea și finanțarea unor partide cu viziuni anti-europene, anti nato, dar pro-estice și deschise la reluarea relațiilor cu Rusia.

Ce-i unește pe extremiștii de dreapta europeni?

Pretențiile de a apăra identitățile naționale, de a rescrie istoria prin anexarea „vechilor teritorii“, fanatismul religios, respingerea minoritățior, respingerea valorilor occidentale, lupta împotriva „marelui dușman“ (Statele Unite n.red.), lupta împotriva islamismului, închiderea frontierelor împotriva imigrației.

Citește și: Oficiali ucraineni pentru Newsweek, după revendicările teritoriale ale lui Târziu: „Asta vrea Putin”

Experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au analizat două dintre ultimele declarații ale liderilor partidelor extremiste din România, AUR și SOS, și din Ungaria - Partidul „Patria Noastră”, condus de liderul László Torotskoi, care spunea zilele trecute că Ungaria ar trebui să revendice regiunea ucraineană Transcarpatia dacă Ucraina va pierde războiul cu Rusia.

"Dacă acest război se termină cu pierderea statalităţii Ucrainei, pentru că şi acest lucru este în cărţi, atunci, ca singurul partid maghiar care adoptă această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia", a spus el, stârnind aplauzele mulţimii.

Retorica anexării teritoriilor pe model rusesc a AUR și SOS

În România, Putin a pus aceeași placă a anexării teritoriale și reîntregirea „poporului vorbitor de limba română din Ucraina. Claudiu Târziu, unul dintre principalii lideri AUR, a declarat că România trebuie să "reintegreze" teritoriile din Ucraina învecinate cu România, unde trăiește populația românească.

Citește și: Analiști militari ruși, trimitere la AUR: Partidele naționaliste nu au în sondaje cât vrea Moscova

„Istoria ne pune din nou într-un context în care mari imperii se luptă între ele și trebuie să ne sculăm cu aceste mari imperii pentru a ne obține suveranitatea sau pentru a ne păstra ce este păstrat în ea și a o reîntregi.

Noi nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în granițele lui firești. Basarabia nu poate fi uitată. Ee trebuie să vină acasă. Bucovina de nord nu poate fi uitată. Sudul Basarabiei nu poate fi uitat, ținutul Herța, Transcarpatia - tot ce a fost și este a națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele aceluiași stat.

Acesta este idealul pentru care noi ne-am născut și pe care nu avem voie să-l uităm, să-l ignorăm sau asupra căruia să tăcem”, declara Claudiu Târziu într-o conferință a Partidului AUR, de ziua Unirii.

„Partidele lui Putin”, pericolul pentru alegerile din România

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, românii par hotărâți să se prezinte masiv la vot la alegerile din 2024, însă înclinația spre a alege un partid extremist apropiat de Rusia este foarte mare. Acesta este și marele pericol pentru România și pentru parcursul nostru european.

Citește și: Claudiu Târziu lăudat în ziarul lui Putin după ce au vrut anexarea unor părți din Ucraina

Astfel, potrivit celui mai recent sondaj INSCOP, Partidul AUR, care prin vocea unuia dintre liderii săi cer anexarea unor terirorii din Ucraina, ocupă locul 3, cu 18,4% în preferințele românilor, la o distanță extrem de mică față de PNL, care ocupă locul secund cu 18,8%. În fruntea clasamentului electoral din România se află în continuare de PSD care conduce sondajele cu 29,5% din electorat.

Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) se clasează abia pe locul 4 în preferințele românilor cu 12,9%, UDMR ar atrage 4,8%, Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român) s-ar situa la 3,4%. Pro România și REPER ar obține, 3% și, respectiv 0,5% din voturi, iar 2,2% dintre repondenți ar opta pentru alt partid.

Citește și: Hellvig îl acuză pe Claudiu Târziu (AUR) că se coordonează cu Budapesta, în vena intereselor Rusiei

„Dacă adunați polul suveranist – Șoșoacă + AUR + voturile potențiale din străinătate – o să vedeți că e un scor comparabil cu PSD”, a declarat Marius Pieleanu, șeful unui alt mare institut de sondare a opiniei publice, la b1tv.

„SOS”-ul Șoșoacăi, o matrioșkă a Rusiei 

Un alt pericol pentru România este Partidul SOS, condus de Diana Șoșoacă, un personaj inexistent din spațiul public până în 2020 și care și-a clădit întreaga carieră politică pe scandaluri pe teme fals naționaliste în care adesea promovează discursuri ale urii, care, la fel ca AUR, sau ca partidul extremist din Ungaria cer anexarea unor terirorii din Ucraina pe model rusesc. 

Citește și: Cum a intrat Diana Șoșoacă în politică și cine sunt oamenii din spatele ei? Cum o sprijină Rusia?

Potrivit ultimului sondaj INSCOP, Diana Șoșoacă și partidul său ar obține 6,5% din voturi, suficient cât să intre în Parlamentul României și să trimită „europarlamentari” cu viziuni rusofile în Parlamentul European.

Diana Șoșoacă, un personaj inexistent din spațiul public până în 2020, și-a clădit întreaga carieră politică pe scandaluri pe teme fals naționaliste în care adesea promovează discursuri ale urii.

Citește și: Partidul extremist german AfD vrea să scoată Germania din UE prin referendum. Asemănarea cu AUR

În mai 2020, Diana Șoșoacă era o simplă avocată. Ea s-a lipit, imediat, de mișcarea unor elevi care cereau anularea examenului de bacalaureat. Motivul ar fi fost acela că elevii nu s-ar fi putut pregăti corespunzător din cauza pandemiei de COVID.

Simion, despre Șoșoacă: „O profesionistă”

După alegerile din 2020, controversatul lider al formațiunii extremiste AUR, George Simion, a declarat că a convins „mulți profesioniști” din diferite medii să se alăture partidului său.

Unul dintre acești „profesioniști” s-a dovedit a fi unul dintre cei mai înfocați susținători a lui Vladimir Putin, lucru pe care și l-a asumat la puțin timp după ce a fost exclusă din AUR, sub pretexul că „nu au avut destul timp să se cunoască”.
Întrebat cum a fost selecția „profesioniștilor”, George Simion declara: „A fost foarte pe repede înainte. A fost un proces extenuant. Da. Pot să vă zic că nu îi știu, trebuie să recunosc. De ce să mint”.

„Marea schizmă” mascată între Simion și Șoșoacă

Diana Șoșoacă a intrat în Parlament umăr la umăr cu George Simion. „Iubirea” dintre cei doi a durat doar un an.

În august 2021, liderul grupului parlamentar senatorial AUR, Claudiu Târziu, a anunţat excluderea din partid a senatoarei Diana Şoşoacă şi revocarea acesteia din funcţia de preşedinte a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor şi din cea de membru al Comisiei juridice. George Simion și-a dat acordul doar cu jumătate de gură. 

Șoșoacă și iubirea față de Rusia lui Putin

Încă de la apariția, brusc, în spațiul public, Diana Șoșoacă nu și-a ascuns niciodată simpatia directă față de Rusia lui Putin. Ea a participat de mai multe ori la discuții la Ambasada Rusiei din România. 

Încă de la declanșarea războiului din Ucraina, Șoșoacă s-a poziționat de partea Rusiei, împrăștiind minciuni și teorii false precum că Ucraina „se bombardează singură”, pentru a acuza Rusia de o agresiune. Cu timpul, discursul ei în privința Ucrainei s-a schimbat, afirmând că războiul declanșat de Rusia în Ucraina nu este treaba NATO și că trupele americane nu au ce căuta în România.

Diana Șoșoacă a acordat un interviu publicației rusești Eurasia Daily, în care exprimă opinii controversate, inclusiv afirmații precum că România este o „colonie” în Uniunea Europeană și că europenii și americanii doresc distrugerea Rusiei.

Soșoacă cere în Parlament ca România să anexeze teritorii din Ucraina

Șoșoacă cere în Parlament anexarea unor teritorii din Ucraina la România.
Senatoarea neafiliată, Diana Șoșoacă, a depus o propunere legislativă în Parlament pentru modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, semnat la Constanța pe 2 iunie 1997.

Propunerea menționează că România ar trebui să urmeze exemplul Rusiei și să anexeze teritoriile istorice care i-au aparținut, precum Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.

Șoșoacă, un pericol pentru România

Senatoarea Diana Șoșoacă, intrată în Parlament pe listele AUR, se comportă ca un veritabil agent de influență al Rusiei, iar ascensiunea sa pe scena politică din țara noastră este un real pericol la adresa parcursului democratic și chiar un pericol în privința securității naționale.

Șoșoacă reușește să convingă tot mai mult o anumită pătură socială, mai puțin vigilentă, mai puțin informată, slab școlarizată, adesea nostalgică după epoca comunistă, dar cu siguranță revoltată pe actuala clasă politică din România.
Simpatizanții Moscovei din România și grupurile din rețelele de socializare în care se propagă rusofilia și scoaterea României din Uniunea Europeană și NATO, și o văd deja pe Șoșoacă în fruntea țării și încearcă prin toate mijloacele să adune mai mulți adepți.

Deja sondajele de opine o plasează pe Șoșoacă și „SOS-ul” ei în lista partidelor care vor intra în Parlament la alegerile din acest an. Partidul SOS este într-o continuă creștere în preferințele românilor, iar acest lucru este cu adevărat îngrijorător.

Potrivit ultimului sondaj, Șoșoacă și partidul său ar obține 6,5% la alegerile europarlamentare, ceea ce înseamnă că extrapolând la toate tururile de alegeri, SOS ar putea intra în Parlamentul României în fața unor partide cu viziuni liberale, pro-europene, pro-dezvoltare și pro-NATO. Iar în ceea ce privește viitorul președinte al României, Diana Șoșoacă se clasează pe locul 3 în topul preferințelor românilor, cu 14,4% în fața lui George Simion.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te