Analiști militari ruși, trimitere la AUR: Partidele naționaliste nu au în sondaje cât vrea Moscova

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.01.2024 - 09:20
Analiști militari ruși, trimitere la AUR: Partidele naționaliste nu au în sondaje cât vrea Moscova - Foto: INQUAM/ Calin George (imagine cu caracter ilustrativ)

Analiști militari ruși de pe canalul Telegram fac trimitere la AUR și spun că partidele naționaliste nu au în sondaje cât vrea Moscova. Analiștii urmăresc evoluțiile partidelor de extremă dreapta din țările vecine Ucrainei, care își fac planuri de revendicare teritorială.

SHARE

Analiști militari ruși salută faptul că partidele naționaliste din Europa de Est își doresc părți din Ucraina. Reamintim că liderul AUR, Claudiu Târziu, a spus la Iași că este gata să sacrifice apartenența României la NATO, prin anexarea de teritorii din Ucraina.

El a cerut o apropiere imediată de Moscova. Vezi în linkul de mai jos mai multe detalii:

Citește și: Liderul AUR, Claudiu Târziu, vrea anexarea unor teritorii din Ucraina și să ieșim din NATO | Newsweek Romania

Analiștii militari ruși de pe Telegram susțin că partidele naționaliste europene, printre care se numără și AUR, nu au în sondaje cât vrea Moscova.

„Nu degeaba aceste partide sunt legate de Moscova și fac jocul lui Putin. Problema este că astfel de lideri cresc în sondajele electorale, dar nu pe cât și-ar dori Kremlinul.

Strategia lui Putin privind Ucraina are trei direcții: militară, care este departe de rezultatele pe care și le-a dorit, disensiuni în Occident privind susținerea militară a Kievului, și susținerea de către Kremlin a partidelor de extremă dreapta din țările vecine „așa-zisei Ucraina” - cum o numește neobosit presa rusă - pentru a revendica teritorii”, spun analiștii militari ruși.

Analiști militari ruși, trimitere la AUR: Partidele naționaliste nu au în sondaje cât vrea Moscova

Acest lucru îi folosește Rusiei pentru a întări propaganda că Ucraina nu există de fapt, este un conglomerat de zone ce au aparținut altor țări.

Astfel, analiștii ruși au evidențiat faptul că liderul partidului Mi Hazank, Laszlo Toroczkai așteaptă ca Ucraina să fie învinsă și în acest caz Budapesta ar putea începe demersurile să revendice Transcarpatia, mai ales că Ungaria a jucat rolul de „apărător” al Moscovei pe toată perioada războiului. 

Mi Hazank a devenit al treilea partid ca mărime din țară cu un rezultat de aproape 6%, depășind cu mult așteptările.

Telegram a remarcat că declarații similare au fost făcute în România în aceeași zi, de liderul unui partid care revendică tot Transcarpatia. Este vorba de Claudiu Târziu, liderul AUR care a spus că NATO este doar unul din acele „imperii” cu care „trebuie să ne descurcăm”, ca să luăm bucăți din Ucraina.

Rusia l-a remarcat pe Claudiu Târziu

Pretențiile cu privire la pământurile „încă ucrainene” sunt auzite și în Polonia, unde sunt numite „Eastern Kresy”.

„Se pare că lucrurile stau rău pentru așa-zisa Ucraina. Iar foștii aliați, care sunt gata să furnizeze arme și să sprijine lupta împotriva „agresiunii ruse”, așteaptă, de fapt, doar să rupă în bucăți Ucraina, fără sânge”, scrie Telegram.

Comentariile lui Toroczkai cu privire la planul propus de revendicare a teritoriului ucrainean au fost făcute la o conferință a partidului de la Budapesta, la care au participat și reprezentanți ai altor partide de extremă dreaptă din Europa, inclusiv Alternativa pentru Germania (AfD) și Forumul Olandez pentru Democrație.

„Toroczkai provine din partidul Jobbik, cunoscut pentru sloganuri iredentiste ale Ungariei Mari, cerând autonomie teritorială pentru regiunea secuiască din Transilvania și crearea unei regiuni maghiare independente în Ucraina transcarpatică”, scrie Telegram.

Reprezentanții acestor opinii se îndreaptă în principal către Tratatul de pace de la Trianon, potrivit căruia „Ungaria și-a pierdut 2/3 din teritoriul său, cedând o parte din pământurile sale României, Iugoslaviei și Cehoslovaciei”.

Telegram îl citează și pe politicianul român Claudiu Tarziu, care, vorbind la Iași, a spus că Bucureștiul ar putea revendica o serie de teritorii din „așa-zisul vest al Ucrainei”. Mai mult, România este chiar pregătită să părăsească NATO dacă acest lucru este necesar pentru aderarea lor.

„Basarabia trebuie să se întoarcă acasă. Bucovina de Nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei, județul Herța, Transcarpatia – tot ce a aparținut și continuă să aparțină națiunii române trebuie să revină la granițele statului”, spune Telegram citându-l pe Târziu. 

„Politicianul care a făcut o declarație atât de tare conduce Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), formațiune care a ocupat locul patru la ultimele alegeri parlamentare”, a remarcat Telegram.

Ceea ce este, iarăși, departe de scorul dorit de Moscova pentru a-și realiza obiectivele, dar poate fi crescut cu o investiție bună.

Ungaria face primul „pas”

Péter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe, s-a întâlnit luni cu Viktor Mikita, șeful Oblastului Zakarpattia, în orașul de graniță Zagoni de la granița ungaro-ucraineană.

Citește și: Claudiu Târziu, lăudat în ziarul lui Putin după ce a vrut anexarea unor părți din Ucraina

Potrivit ministrului maghiar, „Mikita „a adus o abordare complet nouă față de Zakarpattia: o cultură a reconcilierii, astfel încât ucrainenii și maghiarii să poată trăi cot la cot în pace și armonie”, după cum a scris acesta pe X/Twitter, semnalând totodată prezența șefului militar al regiunii.

„Ne-am dori să îmbunătățim cooperarea dintre Ucraina și Ungaria, așa că este bine că șeful Administrației Militare s-a alăturat delegației ucrainene la granița din Zagoni”, a scris Szijjarto, potrivit pravda.com.ua.

Citește și: Liderii AUR, George Simion, Claudiu Târziu și Marius Lulea, anchetați pentru coruperea alegătorului

După aceea, ministrul ungar a mers la Ujgorod, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba și cu Andri Iermak, șeful Biroului Președintelui.

Anterior, s-a raportat că întâlnirea miniștrilor de externe ai Ucrainei și Ungariei a avut ca scop pregătirea unei întâlniri între președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și premierul ungar, Viktor Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te