România îl expulzează pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 27.04.2021 - 00:09
România îl expulzează pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București/FOTO: ro.sputnik.md
România expulează pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București

Ministerul de Externe al României a anunțat că a decis să expulzeze pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei de la București, pentru spionaj militar. Potrivit MAE, "activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena (...) din 1961".

SHARE

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, arată Ministerul de Externe, într-un comunicat. 

Citește și: Videochatista Oana Lovin întreabă, Ambasada Rusiei răspunde. Acuze la adresa UE și NATO

Ambasadorul Rusiei la București se victimizează

România e la prima expulzare a unui oficial rus. Anterior, Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria au adoptat măsuri similare.

Valery Kuzmin s-a plâns, cu trei zile înainte de anunțul MAE, că diplomații ruși sunt victima unei campanii de expulzare peste tot prin Europa, susținând că aceștia respectă la literă convenția invocată acum de România.  

„În ultimele luni, lumea a asistat din nou la numeroasele episoade cu expulzarea diplomaților și declararea acestora persona non grata, în unele cazuri aceasta seamănă cu «bătălii diplomatice».

În acest context, primim întrebări dacă celebra Convenție de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, semnată în urmă cu 60 de ani, este relevantă și acum. Deseori, întrebările sunt legate de motivele comportamentului «imperceptibil» al diplomaților ruși în România în comparație cu mulți colegi occidentali.

Serviciul diplomatic rus a acționat întotdeauna pe baza prevederilor Convenției de la Viena din 1961, adică normele respective ale dreptului internațional, care, în special, interzic strict ambasadelor străine și angajaților acestora să intervină în treburile interne ale acelor state în care sunt acreditate”, susținea ambasadorul.

În acest context, urmează ca Moscova să expulzeze un diplomat român, având în vedere și mențiunea făcută de Valery Kuzmin că principiul fundamental al relațiilor diplomatice moderne, convenția sus-menționată se bazează pe PRINCIPIUL RECIPROCITĂȚII.

Ambasadorul neagă orice implicare a diplomaților ruși în treburile interne ale României.  

„Ambasada Rusiei, în conformitate cu Convenția de la Viena, își limitează activitatea politică în țara gazdă exclusiv la studiul și analiza politicii interne și externe a României pentru a-și informa guvernul în acest sens, precum și pentru a explica politica externă și internă a Rusiei către reprezentanții autorităților române și opinia publică românească. Apropo, chiar și în această lucrare complet „convențională”, suntem obligați periodic să auzim despre «nemulțumirea» din partea Bucureștiului”, susține Valery Kuzmin.

Știre în curs de actualizare

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te