Recunoașteți personajul? Un mare actor român moare la 53 ani după ce a refuzat să meargă la medici

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.11.2023 - 20:05
Recunoașteți personajul - Foto: Arhiva / Colaj
Adrian Pintea - Foto: Studiourile Buftea / Facebook

Voi recunoașteți personajul din imagine? Băiețelul a ajuns un mare actor, a fost idolul femeilor, însă a sfârșit într-un mod tragic. Iată-i povestea.

SHARE

Băiețelul din imagine este nimeni altul decât Adrian Pintea. Celebrul actor care a cucerit inimile a mii de români, însă a avut un sfârșit tragic. Iată-i povestea.

Din copilărie i-a plăcut arta

Adrian Virgil Pintea s-a născut la 9 octombrie 1954, la Beiuș, jud. Bihor. Și-a petrecut copilăria în localitatea natală, apoi la Oradea.

Când a încheiat primele trei luni de viaţă, tatăl său, Adrian, ofițer în armata regală, a plecat într-o lume mai bună. Adrian a crescut alături de mama sa, Maria și de sora sa, Rodica, apoi alături şi de soţul mamei sale, George Pintea.

Încă de la o vârstă fragedă scria versuri şi proză, desena şi iubea animalele, în mod special caii, apoi în adolescenţă cânta la chitară şi iubea rock-ul.

Citește și: Cotescu: Bolnav, refuză să anuleze spectacolul: „Nu putem trimite publicul acasă”. Moare în 3 zile

În clasa a VII-a a primit premiul pentru poezie din partea unei reviste pentru liceeni din Oradea, moment în care a recitat pentru prima dată în public poezia „Invitaţie la vals”, impresionând profund publicul cu talentul său artistic.

În anul 1973 a absolvit Liceul nr. 2 din Oradea, iar în anul 1979 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – secţia actorie, la clasa profesorului Petre Vasilescu.

În anul 1977 a debutat în teatru în „Oedip salvat” de Radu Stanca, la studioul Cassandra şi în rolul lui Treplev în „Pescărușul” de A. P. Cehov, regia Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra.

Debutul în film s-a produs un an mai târziu, în drama de război „Între oglinzi paralele”, regia Mircea Veroiu, alături de nume mari ca Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin şi Fory Etterle.

Spre sfârșitul anilor ’80, Pintea a devenit asistent universitar la IATC, la clasa Olgăi Tudorache, iar după pensionarea acesteia a devenit titular pe postul de profesor universitar, în 1990, fiind foarte iubit de studenții săi, cărora le era, deopotrivă, pedagog și prieten, critic și admirator.

Marile iubiri ale lui Pintea

La vremea debutului său, în 1980, Adrian Pintea a trăit o poveste de dragoste cu celebra actriță Irina Petrescu, mai în vârstă cu 13 ani. S-au cunoscut când el era încă student ('78-'79), pe când Irina Petrescu avea 36 de ani, iar Adrian doar 23.

„Am cunoscut în tinereţe o femeie absolut superbă, mult mai în vârstă decât mine, care mi-a servit lecţiile exacte de inhibare şi de distrugere a propriului meu egoism“, povestea actorul. 

După separarea de aceasta, a urmat o perioadă zbuciumată pentru actor, când a apărut o femeie care, dintr-o mare dragoste pentru el, a renunțat la familia sa. Silvia Mihaela, de profesie arhitect, l-a ajutat pe actor să depășească momentele mai grele din viața sa. Cei doi s-au căsătorit în anul 1984.

Ca profesor, Adrian Pintea a stârnit adevărate pasiuni printre studente. În anul 1993, Laura Jianu, o studentă la clasa lui Alexandru Repan, se îndrăgostește nebunește de el și, de dragul lui, face eforturi pentru a-i fi mereu mai aproape. Laura a trecut la clasa Olgăi Tudorache, pentru a fi mai aproape de iubitul ei, asistentul Adrian Pintea. Iubirea lor s-a încheiat brutal după ce Laura a absolvit facultatea.

Ea s-a măritat și a plecat în Anglia. Dar, relația dintre Adrian și soția sa, Silvia Mihaela, se rupsese iremediabil. Cei doi au divorțat.

Adrian Pintea o întâlnește curând pe Lavinia Tatomir. El avea 43 de ani, ea 16. Lavinia era fiica medicului actorilor Teatrului Național din Craiova. Diferența de vârstă dintre cei doi, când s-au casatorit, era de aproape 27 de ani. Pe 25 decembrie 2000, Lavinia Tatomir, proaspată studentă la Medicină, a devenit doamna Pintea.

Adrian Pintea a murit într-un mod straniu

Adrian Pintea a decedat înainte să împlinească 54 de ani.

Medicii au constatat că actorul avea ciroză, dar suferea și de hipertensiune pulmonară și renală. Din cauza unei insuficiențe cardiace severe nu s-a putut apela la un transplant.

Părinții se întreabă dacă un tratament greșit urmat de actor nu i-ar fi grăbit sfârșitul. Ei susțin că Pintea a refuzat tratamentul medicilor și a ales să fie tratat de soția sa.

„Un bolnav cronic, cum era Adrian, a ales să aibă încredere în puterile energoterapeutei (aplicat de soția Lavinia). În anul 2001, Lavinia Tatomir a declarat că l-a vindecat pe Adrian de ciroză. În alte interviuri pretinde că știa că Adrian va muri, dar că s-a căsătorit cu el din dragoste. În anul 2007, Lavinia declara că Adrian a fost omorât. Ne rezervăm dreptul de a afla adevărul despre moartea lui Adrian Pintea, moarte declanșată de un implant dentar.

Nu este o consolare pentru familie că Lavinia Tatomir l-a ajutat să treacă dincolo; atât familia, cât și prietenii preferau ca Lavinia să-l ajute să rămână printre noi”, ne-au declarat George și Rodica Pintea, tatăl și sora actorului”, spuneau părinții pentru Libertatea.

Lavinia credea că moartea actorului a venit pe fondul neînțelegerilor cu familia sa.

Citește și: Actrița ce a făcut din Iordache un „derbedeu”. Adrian Pintea, în patima alcoolului după despărțire

Declarațiile familiei veneau la scurt timp după ce Lavinia a declarat că ‘decompensarea organismului’ lui Adrian Pintea a survenit pe fondul neînțelegerilor pe care el le avea cu tatăl și cu sora sa. În acel moment, prin intermediul avocatului, familia Pintea a luat legătură cu medicii care l-au îngrijit pe Adrian.

Apropiații spun că Lavinia este cea care l-a scăpat pe Adrian Pintea de abuzul de alcool.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te