UPDATE Purtătorul de cuvânt al BOR scapă de acuzația de discriminare

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 03.10.2018 - 17:18
Vasile Bănescu. Sursa: Inquam Photos - George Călin

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a scăpat de acuzația de discriminare privind mamele minore care provin „dintr-o anumită etnie”. CNCD a considerat că afirmația lui Bănescu se încadrează în limitele libertății de exprimare.

SHARE

UPDATE 17.10: Andreea Bragă, președinta FILIA, una dintre organizațiile care a depus sesizarea împotriva lui Vasile Bănescu, s-a declarat surprinsă de faptul că CNCD a luat decizia chiar în preajma referendumului pentru căsătorie, susținut public de BOR. Ea a criticat și faptul că FILIA și E-Romja, cealaltă organizație care a depus sesizarea, nu au primit motivarea deciziei Consiliului. 

„Cred că nu este o coincidență faptul că CNCD a decis să comunice public în acest moment, cu câteva zile înainte de referendum, decizia, în condițiile în care acest dosar trenează din mai și în condițiile în care am solicitat să primim decizia CNCD, când se pronunță. Noi, până în acest moment, nu am primit hotărârea CNCD și nu știm ce conține această hotărâre, am aflat din presă ce conține - că CNCD a decis că nu este discriminare. Un comentariu foarte direct, din punctul meu de vedere, este că membrii acestui Consiliu poate au luat decizia în același mod în care au luat-o și în alte dosare cu încărcătură politică, adică să fie cumva influențați de capitalul simbolic pe care îl deține această instituție. Cât timp nu există o hârtie, cred că este lipsit de profesionalism să nu transmită răspunsul lor persoanelor care au făcut o sesizare împotriva discriminării”, a declarat Andreea Bragă, pentru Newsweek România. 

------

 15.50: Vasile Bănescu a declarat, pentru revista Newsweek România, că salută „luciditatea și obiectivitatea” CNCD și că „libertatea de exprimare are doar granițele firești ale bunului simț și ale protejării demnității persoanei. Dincolo de acestea, ea trebuie să rămână invulnerabilă la orice formă de ideologizare a discursului public”. 

----

„Afirmațiile domnului Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, privind necesitatea introducerii educației sexuale în școli, ocazie cu care a declarat că un factor de risc al natalității la fetele minore provine din rândul comunității de romi, nu constituie discriminare, declarația se încadrează în limitele libertății de exprimare”, a precizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).  

Hotărârea a fost adoptată cu șase voturi pentru si un vot impotrivă. 

„Nu am discriminat pe nimeni. A fost vorba despre educația sexuală în școli - se invocă un fenomen al mamelor minore, iar eu am explicat că soluția nu este introducerea educației sexuale intensive. Cauzele reale pentru care unele minore ajung să rămână gravide nu sunt legate de absența, la ora aceasta, din curricula școlară a unei asemenea materii, eu am spus doar că sunt cauze de natură socială. Mai ales că aceste ore există în fapt, sunt ținute de profesorii de biologie și de diriginți”, declara Vasile Bănescu, pentru Newsweek România, în luna iulie.

Purtătorul de cuvânt al BOR a fost reclamat la CNCD de organizațiile E-Romnja și Centrul Filia, care au acuzat că declarațiile lui Vasile Bănescu reprezintă discriminare. 

„E un sofism foarte ieftin să spui că o fată de etnie romă sau o fată care a fost abuzată sexual sau o fată care a abandonat școala, care trăiește fără părinții ei, plecați în străinătate și care, bineînțeles că intră într-o derivă morală, au ajuns în situația nefericită de a fi gravide din cauza lipsei de educație sexuală. Toate aceste cazuri care se invocă au în spate, de fapt, motive sociologice. Abandon școlar, plecarea părinților în străinătate, lipsa accesului la informare virtuală, deci pe internet, în mediul rural și, nu în ultimul rând, apartenența la o anumită etnie, unde, după cum bine știm, viața sexuală se începe mult mai devreme”, a spus Vasile Bănescu, în luna ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te