Răsturnare de situație: plăcuțele de înmatriculare anti-PSD ar putea fi revocate în Suedia

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 30.07.2018 - 20:27

Purtărorul de cuvânt al Agenţiei de Transport din Suedia, Eva Isaksen a declarat pentru Realitatea TV că plăcuțele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD vor fi revocate miercuri și de autoritățile din Suedia.

SHARE

Decizia suedezilor a venit după ce autoritățile române le-au contactat pe cele din Suedia și le-au explicat semnificația mesajului. Astfel, românul nu va mai avea dreptul să le folosească nici pe teritoriul Suediei, potrivit Realitatea.net.
Eva Isaksen a declarat că revocarea numerelor de înmatriculare se va face chiar dacă numele preferențiale sunt legale în Uniunea Europeană. Țările prin care trece mașina își păstrează libertatea de a nu le accepta și de a-i cere șoferului să le schimbe cu cele standard.

Dar, pentru că mesajul plăcuțelor preferențiale de la autoturismul deținut de Răzvan Ștefănescu este ofensator, după cum au informat autoritățile române, acestea vor fi anulate. „De miercuri, nu va mai putea deţine acele numere de înmatriculare”, a precizat Eva Isaksen pentru Realitatea.
Oficialii nordici spun că este prima dată când se întâmplă astfel de probleme la nivel european şi că, de obicei, şoferii legitimaţi sunt lăsaţi să plece mai departe de poliţiştii din alte ţări.

Citește și: De ce s-a contrazis Poliția în cazul „M**E PSD”: „Este o chestie ambiguă și pentru noi”

Reacția autorităților suedeze a venit după ce, Poliția Rutieră București i-a confiscat plăcuțele de înmatriculare și carnetul lui Răzvan Ștefănescu, proprietarul automobilului Audi înregristrat în Suedia cu numărul M**E PSD. Poliția Rutieră și-a motivat acțiunile în baza unei convenții încheiate la Viena în 1980.            

 „Totodată, art. 36, alin. (3) cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (...), context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează și în bazele de date”, se arată în răspunsul trimis către Newsweek România.

Acțiunea poliției a fost criticată dur, și a atras câteva zeci de persoane care s-au adunat în fața sediului Poliției Rutiere din strada Udriște din Capitală pentru a protesta față de reținerea permisului și a plăcuțelor posesorului mașinii înmatriculate în Suedia cu numărul ”M..E PSD”.

Citește și: Poliția invocă Convenția de la Viena, după ce a ridicat plăcuțele mașinii cu numărul „M**EPSD”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te