„Totodată, art. 36, alin. (3) cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (...), context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează și în bazele de date”, se arată în răspunsul trimis către Newsweek România.
Poliția ignoră astfel mesajul Ambasadei Suediei, care susține că plăcuțele erau valabile pe întreg teritoriul UE.„Ambasada Suediei în România vrea să clarifice faptul că plăcuţele de înmatriculare personalizate, emise de Agenţia suedeză de Transport, sunt valide pentru călătoriile în Uniunea Europeană”, a scris această ambsadă, pe Facebook.
Diplomații suedezi au precizat doar că șoferul este obligat să aibă asupra sa și plăcuțele de înmatriculare cu număr clasic, precum și documentele oficiale „atât pentru numărul original, cât și pentru cel personalizat”.
Brigada Rutieră transmite că a fost întocmit dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu, românul care conduce maşina M...E PSD, pe motiv că automobilul nu are drept de circulaţie în ţară cu plăcuţe personalizate, iar Biroul Interpol Stockholm a anunţat că numerele sunt valabile doar pe teritoriul Suediei.
Șoferului i s-a făcut dosar penal
„Astăzi, în jurul orei 06.00, un echipaj de poliţie al Brigăzii Rutiere din cadrul D.G.P.M.B., aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea declanşării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei juridice în ceea ce priveşte regimul de înmatriculare şi circulaţie şi a vehiculului pe drumurile publice. În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România, faptă prev. şi ped. de art. 334, alin. (4) din Codul Penal", se arată în comunicatul Brigăzii Ruriere.
În continuare, poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, pentru stabilirea situaţiei şi a regimului de circulaţie internaţională pe teritoriul statelor Uniunii Europene, mai precizează sursa citată.