PFA sau SRL, tu ce alegi în contextul noilor măsuri fiscale? Sfaturile unui economist

DE Alin Crișan | 17.10.2023 - 21:59
PFA sau SRL, tu ce alegi în contextul noilor măsuri fiscale? Sfaturile unui economist - Foto: Ziarul de Iași/ imagine cu caracter ilustrativ

Noul pachet de măsuri fiscal-bugetare asumat luna trecută de Guvern îi bulversează pe cei care vor să intre în afaceri, dar încă nu ştiu ce formă de organizare a activităţii li se potriveşte mai bine, PFA sau SRL.

SHARE

Potrivit proiectului de lege, pentru PFA-uri se are în vedere eliminarea plafoanelor pentru contribuţiile la sănătate, astfel că vor plăti la CASS 10% din veniturile nete, iar pentru SRL-uri sunt prevăzute două cote de impozitare: 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri mai mici de 60.000 euro, respectiv 3% pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro.

PFA sau SRL, tu ce alegi în contextul noilor măsuri fiscale? Sfaturile unui economist 

Referitor la acest subiect, prof. dr. Costel Istrate, prodecan al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cadru didactic al Departamentului de Contabilitate, Informatică economică şi Statistică, a spus pentru „Ziarul de Iaşi” că, din punct de vedere strict fiscal, în anul 2024 (şi, probabil, şi în anii următori) pare să fie mai favorabilă şi mai sigură crearea unei societăţi cu răspundere limitată (SRL) decât desfăşurarea de activităţi ca persoană fizică autorizată (PFA), mai ales în cazul estimării unor venituri anuale de sub pragul de 60 de salarii minime brute (198.000 lei, cu salariul minim brut de 3.300 lei cât este în prezent, aproximativ 40.000 euro).

„Am făcut o simulare pentru veniturile unui IT-ist şi, dacă are un venit anual mai mic de 60 de salarii minime, impozitarea ca PFA este foarte apropiată de cea pe salarii. Dacă, dimpotrivă, nu-i vorba de IT-işti, PFA rămâne, în continuare, uşor mai favorabilă fiscal decât angajarea şi remunerarea cu salariu.

În toate cazurile, dacă regulile rămân în forma propusă de Guvern, pentru cei care câştigă mai puţin de 60 de salarii minime pe an (adică sub 40.000 euro/an: 3.300 euro/lună, la nivelul din prezent), forma de organizare a activităţii ca SRL este clar mai ieftină din punct de vedere fiscal decât PFA: simplificând la maximum impozitele şi contribuţiile cumulate la SRL (impozit pe venitul microîntreprinderilor, impozit pe dividende şi CASS) ar fi cam la jumătate faţă de cele care vor fi suportate de PFA, cu unele diferenţieri importante, în funcţie de tipul de activitate ori de nivelul cheltuielilor profesionale”, ne-a explicat prof. dr. Costel Istrate.

Cât priveşte eliminarea plafoanelor pentru CASS, în cazul activităţilor independente (PFA, cu cele trei forme sale: întreprindere individuală, întreprindere familială şi PFA propriu-zisă), argumentele Guvernului ţin de eliminarea unei facilităţi.

„Într-adevăr, taxarea (din perspectiva CASS) de până acum a acestor categorii de persoane se făcea după reguli care pot fi calificate drept facilităţi fiscale: nimic obligatoriu până la 6 salarii minime (după ce o perioadă lungă limita a fost de 12 salarii minime), iar plata era limitată la cota aplicată pragurilor de 6 salarii minime, 12 salarii minime sau 24 salarii minime pe an.

Persoanele cărora li se schimbă regimul fiscal vor putea ajunge să aibă de plătit (mult) mai mult ca până acum, ceea ce le poate crea disconfort major”, arată prof. dr. Costel Istrate, care consideră că, cel mai probabil, mulţi vor renunţa pe viitor la această formă de organizare a activităţii.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te