Mașinile românilor, confiscate în Italia

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.12.2018 - 17:59
Mașinile cu numere românești sunt oprite în trafic și confiscate

Schimbarea Codului Rutier italian a stârnit nemulțumirea în rândul românilor stabiliți în această țară și care circulă cu mașini înmatriculate în România.

SHARE

Românii au raportat mai multe cazuri în care autoturisme cu numere românești au fost confiscate, iar zeci de români au fost amendați de polițiști în doar câteva zile de la intrarea în vigoare a noilor reglementări. 

„Decretul cu privire la siguranță”, inițiar de vicepremierul italian Matteo Salvini, a intrat în vigoare pe 4 decembrie și limitează circulația mașinilor înmatriculate în străinătate de șoferii care au reședința în Italia la cel mult 60 de zile. 

Practic, se interzice „persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de șaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Sunt exceptate de la această interdicție anumite cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Deja au fost semnalate cazuri în care mașini cu număr românesc au fost confiscate de autorități în regiunile Lazio, Emilia Romagna și Toscana, unde polițiștii au făcut controale. De asemenea, șoferii au fost amendați cu cel puțin 500 de euro, potrivit Libertatea

Pentru cazurile de încălcare a interdicției de circulație a vehiculului înmatriculat în străinătate, amenzile administrative variază între 712 și 2.848 euro. „Autoritatea Rutieră italiană (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdicția de circulație pentru vehiculul în cauză, care este sechestrat. În cazul în care, după 180 de zile de la data infracțiunii, nu au fost îndeplinite formalitățile pentru înmatricularea vehiculului în Italia, vehiculul este confiscat”, arată Ambasada României la Roma.

Ludovic Orban: Somez guvernul să ia atitudine

„Guvernul României a atins un nivel de nepăsare și incapacitate cronice, nefiind în stare să mai apere interesele românilor din străinătate sau măcar să fie la curent cu modul în care le sunt încălcate drepturi fundamentale, precum cel la proprietate sau liberă circulație. Somez Guvernul să întreprindă toate demersurile necesare față de autoritățile italiene pentru a opri discriminarea la care sunt supuși cetățenii români, care ar trebui să se bucure de aceleași drepturi în cadrul Uniunii Europene.

Este vorba de încălcarea gravă a două principii fundamentale, cele referitoare la dreptul de proprietate și la libera circulație. Implicit, este vorba de încălcarea Tratatului Uniunii Europene prin care probabil sute de mii de români sunt prejudiciați și puși într-o situație extrem de dificilă în pragul sărbătorilor”, a cerut liderul PNL Ludovic Orban, cel care a adus situația în atenția autorităților românești.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te