În fiecare an, sute de țări, inclusiv România, trec primăvara, în ultima duminică din luna martie, la ora de vară și toamna, în ultima duminică a lunii octombrie, la ora de iarnă.
Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea orei, dar decizia aparține fiecărei țări UE în parte.
Mai trece România la ora de iarnă în 2024? Zeci de țări au renunțat. Bolnavii, afectați de schimbare
România trece la ora de iarnă în 2024 în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, astfel încât ora 04:00 va deveni ora 03:00. Ceea ce înseamnă că românii „câștigă” o oră de somn în plus.
România a adoptat sistemul schimbării orei de două ori pe an, primăvara și toamna, propus de omul de știință Benjamin Franklin în 1784 din rațiuni de economisire de energie, în 1917, în timpul Primului Război Mondial.
Citește și: Cum ne afectează organismul schimbarea orei
După conflagrație, România a renunțat la trecerea la ora de vară și ora de iarnă, dar sistemul a fost reintrodus din 1932 până în anul 1939.
Între 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent pentru România, iar din anul 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
Apoi, din 1979, România a revenit din nou la ora de vară și ora de iarnă.
Zeci de țări din întreaga lume, precum Turcia, Belarus, Rusia, Islanda, Vietnam, Afganistan, India, Japonia, Filipine, Singapore, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Irak, Ecuador, Guatemala, Nicaragura, Venezuela, Panama, Columbia, Arizona, Insulele Hawaii, statul american Ontario, Tunisia, Namibia și Egipt, au renunțat în ultima vreme la schimbarea orei.
Citește și: Dormitul mai mult în weekend scade riscul unor boli grave. Câte ore să dormim noaptea
Studiile economice recente au indicat că schimbarea orei nu aduce vreun beneficiu cuantificabil.
Iar un medic, de exemplu, a explicat că trecerea la ora de vară și de iarnă îi afectează pe bolnavii sub tratament.
„Schimbarea este dăunătoare pentru persoanele care iau medicamente, deoarece le încurcă programul zilnic de administrare.
Pacienţilor mei care iau medicamente de trei ori pe zi le recomand încă din ziua de luni din săptămâna dinaintea schimbării orei să-şi modifice medicaţia înapoi cu 10 minute în fiecare zi.
În acest fel, pe măsură ce se obişnuiesc treptat cu noul regim, acesta va fi automat ajustat la noua oră”, a explicat medicul psihiatru Veselin Gherev.