Orban, despre OUG pe codurile penale: Trebuie să fim cu ochii în patru

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 11.12.2018 - 12:17
Ludovic Orban nu crede că Iohannis ar trebui să participe la ședințele de guvern. Foto Inquam Photos/Virgil Simionescu

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, critică intenţia Guvernului de a adopta o OUG pentru articolele declarate constituţionale din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală și spune că trebuie să fim „cu ochii în patru.”

SHARE

Ludovic Orban se aşteaptă la „orice fel de subterfugiu” în privinţa ordonanței. „Ştiţi cum e vorba aia, după ce te-ai fript cu ciorbă, sufli şi-n iaurt. Întotdeauna, când PSD are o iniţiativă în domeniul justiţiei, trebuie să fim cu ochii în patru, pentru că ne putem aştepta la orice fel de subterfugiu, pentru a face servicii penalilor din coaliţia de guvernare. N-am văzut niciun text despre Ordonanţă, sunt împotriva reglementării, mai ales a domeniului politicilor penale, a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, prin intermediul OUG”, a decarat liderul PNL.
Întrebat cum i se pare sugestia făcută de USR ca preşedintele Klaus Iohannis să participe la toate şedinţele de Guvern din acest an, pentru a preveni adoptarea unei OUG pe amnistie şi graţiere, liderul PNL a răspuns: „Mi se pare o prostie fără margini. Există o Constituţie a României. Preşedintele participă la şedinţele de Guvern la care se dezbat chestiuni legate de apărare, de siguranţă naţională, de politică externă, conducând şedinţele la care participă. Sigur, dacă sunt puncte pe aceste competenţe constituţionale conferite de Constituţie, preşedintele poate să participe la şedinţele de Guvern şi sunt convins că o va face, dar nici nu poate să se ducă în fiecare zi de şedinţă de Guvern, să ciocănească la uşa Guvernului şi să intre peste membrii Guvernului. Asta mi se pare chiar o propunere destul de ciudată şi de stranie”, a susținut Ludovic Orban.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni, după ce a participat la şedinţa conducerii PSD, referindu-se la modificarea Codurilor penale prin OUG, că va fi făcută o analiză la minister şi că o soluţie declarată constituţională o transpui în lege, justificând astfel ordonanţa de urgenţă. El a ţinut să precizeze că în niciuna dintre cele două şedinţe la care a participat nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere.
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, în 3 decembrie, că îi solicită preşedintelui Iohannis să participe la toate şedintele de guvern din luna decembrie pentru a preveni adoptarea Ordonanţei privind amnistia şi graţierea. ”Adoptarea ordonanţei ar înseamna sfârşitul democraţiei în România”, a declarat Dan Barna.

Citește și Codurile penale, modificate prin ordonanță de urgență. Liviu Dragnea a explicat de ce se grăbește

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.