La ce preț uriaș se vinde „Salinate de Turda”, recunoscut de UE produs tradițional. Unde îl găsești

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.11.2023 - 11:55
La ce preț uriaș se vinde „Salinate de Turda”, recunoscut de UE - Foto: Arhiva

La un preț uriaș se vinde „Salinate de Turda”, recunoscut de UE produs tradițional. Este un produs greu de găsit în marile lanțuri comerciale, dar și în restaurante.

SHARE

Produsul tradițional românesc „Salinate Turda” se vinde la un preț prohibitiv de 18 lei pe 80 de grame sau 100 de grame. Este destul de greu de găsit.

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului "Salinate de Turda" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european.

Citește și: Produsul românesc care ar costa 4,50 lei pe kilogram și a fost recunoscut de UE. „O realizare unică”

Produsul se afla la vânzare la Mega Image, dar momentan este indisponibil.

În „Cămara noastră” se vinde pentru 19 lei / 100 de grame salinate cotlet de porc.

Citește și: Care sunt cel mai valoroase lucruri produse în România

Salinate „ceafă de porc” se vinde la 19 lei pentru 80 de grame.

Ce produse se fac din această gamă

Gama conţine patru sortimente: pulpă, cotlet, piept şi ceafă, care sunt maturate iniţial în saramură naturală şi atent condimentate cu un amestec de condimente naturale. Carnea se odihneşte apoi pentru 25 de zile în micro-climatul natural al Salinei Turda, în condiţii ideale de umiditate şi temperatură, unde capătă un gust desăvârşit.

Gama „Salinate” a obținut atestatul de „produs tradiţional românesc”, fiind primul produs din carne din judeţul Cluj cu această titulatură. Specialităţile sunt disponibile la intrarea în Salina Turda, prin intermediul unui automat special amenajat, în magazinele proprii ale CIA Aboliv din Turda şi în magazine selectate din reţeaua Mega Image din Bucureşti.

Cine mai e protejat?

"Salinate de Turda - IGP" se alătură celor 12 produse româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Novac afumat din Ţara Bârsei (Indicaţie Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Cârnaţi de Pleşcoi (Indicaţie Geografică Protejată), Caşcaval de Săveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salata cu icre de ştiucă de Tulcea (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Ibăneşti (Denumire de Origine Protejată), Salată tradiţională cu icre de crap (Specialitate Tradiţională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicaţie Geografică Protejată) şi Pită de Pecica (Indicaţie Geografică Protejată).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te