Produsul românesc care ar costa 4,50 lei pe kilogram și a fost recunoscut de UE. „O realizare unică”

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.06.2023 - 19:32
Pita de Pecica, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Facebook/Pita de Pecica

Produsul îşi datorează renumele dovezilor istorice ale vechimii sale, transmise pe cale orală, strânse în reviste şi cărţi, pentru a fi conservate pentru generaţiile viitoare.

SHARE

Potrivit Executivului comunitar, "Pita de Pecica" este un produs de brutărie coaptă la cuptor în regiunea Pecica din România. 

Tradiţia fabricării acestei pâini, prepararea aluatului, metoda de frământare şi modul de gătire sunt transmise din generaţie în generaţie.

Produsul românesc care ar costa 4,50 lei pe kilogram și a fost recunoscut de UE

România avea anterior 11 produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care zece Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap şi Plăcintă dobrogeană; iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.

"Este o realizare unică în judeţul Arad şi extrem de rară şi la nivel naţional! Felicit echipa care a lucrat la acest proiect, în primul rând pe sufletista doamnă Marinela Petran, directorul GAL Pecica şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală. Felicit si brutarii din Pecica pentru că duc mai departe tradiţia pâinii pe vatră, dar şi administraţia pecicană, fiindcă a crezut în acest proiect. Ca preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, că pecican, sunt mândru de această realizare! ", a declarat Iustin Cionca.

Citește și: Istoria impresionantă a castelului unde s-a filmat serialul Wednesday: Curtea trebuia să fie din aur

"În conformitate cu articolul 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, cererea de înregistrare a denumirii „Pită de Pecica”, depusă de România, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Deoarece Comisiei nu i s-a comunicat nicio declaraţie de opoziţie motivată în conformitate cu articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, denumirea „Pită de Pecica” trebuie, prin urmare, înregistrată", se arată în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1221 al Comisiei Europene.

Pita de Pecica este unul dintre cele mai puternice branduri gastronomice româneşti. La Pecica a fost construit şi un Muzeu al Pitei, unde este pusă în valoare această tradiţie seculară de coacere a pâinii de casă.

Costă 4,50 lei kilogramul

Pita de Pecica se vinde online cu 4,50 lei kilogramul, iar pentru două kilograme consumatorii ar trebui să scoată din buzunare 8,49 lei, potrivit produsedelațară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te