Krichbaum: Kovesi ar putea fi susținută la șefia Parchetului European de Franța și Germania

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 07.02.2019 - 19:38
Kovesi are cele mai mari șanse să ajungă procuror șef european. Foto Inquam Photos/Bogdan Buda

Președintele comisiei pentru afaceri europene, Gunther Krichbaum, a declarat joi, la București, că Franța și Germania, deși au propriii candidați pentru șefia Parchetului European, ar putea ajunge la un compromis pentru a o susține pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

SHARE

„Competențele dnei Kovesi sunt fără nicio urmă de îndoială, este practic predestinată pentru această funcție și eu mi-aș putea imagina că Germania și Franța ar putea ajunge la un compromis și ar putea găsi o soluție de comun acord în favoarea candidatului român.

Am adresat și o solicitare ministrului român al Justiției de a se situa și de a sprijini candidatul român pentru că este un candidat care are șanse și care este candidat la o funcție înaltă la nivel european și care ar fi practic oprit, frânat de către propriii săi conaționali”, a declarat Krichbaum, într-o conferință de presă la București, citat de G4Media.

Parlamentarul german, care s-a remarcat în trecut prin critici dure împotriva derapajelor de la respectarea statului de drept în România, a dezvăluit că Tudorel Toader a susținut în fața delegației germane că nu el a revocat-o pe Kovesi de la șefia DNA, ci președintele Klaus Iohannis.

„Noi știm cum au funcționat și cum funcționează lucrurile în România și ar fi mai simplu, așa ca să folosim un exemplu mai clasic, să faci să treacă o cămilă printr-o gaură de ac decât să accepte Comisia de la Veneția o încălcare a statului de drept. De asemenea, domnul Toader a spus textual că «m-aș bucura dacă ea, adică doamna Kovesi, v-ar face și dvs ceea ce ne-a făcut nouă, aici în România», acest lucru fiind practic o declarație destul de clară. Tot ce-a făcut, de fapt, dna Kovesi este să lupte în favoarea statului de drept, a combătut corupția și merită sprijinul și nu altceva”, a punctat parlamentarul german.

Declarațiile lui Krichbaum vin după ce luni ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că cei care au selectat-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc pe lista scurtă pentru șefia Parchetului European nu cunosc abuzurile pe care aceasta le-a comis în România și a anunțat că va trimite fiecărui ministru de justiție din UE decizia CCR privind demiterea acesteia din funcția de șefă a DNA.

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecția pentru postul de procuror european realizată de un Comitet special de selecție. Ea a fost urmată de Jean – Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -