Klaus Iohannis: România e deschisă la o creștere a prezenței militare americane în țară

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.08.2019 - 11:49
Președintele Klaus Iohannis alături de liderul Statelor Unite, Donald Trump/Foto: Digi24

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Washington, că a discutat cu Donald Trump despre „importanța creșterii prezenței militare americane în România”, iar liderul de la Casa Albă s-a arătat foarte deschis.

SHARE

„Am arătat disponibilitatea de a găzdui contingente mai mari americane și președintele Trump a fost foarte deschis. Vrem să avem mai mulți militari, de exemplu în Brigada Multinațională, în Comandamentul Regional pe care dorim să-l creăm, în Poliția Aeriană... Președintele Trump este foarte interesat și tema va fi urmărită în continuare de Secretarul Apărării și aprofundată”, a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea de la Casa Albă cu Donald Trump, potrivit administrației prezidențiale.

De asemenea, cu ocazia vizitei, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanța securității rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale.

Klaus Iohannis a precizat, într-un comunicat al Administrației prezidențiale, că a discutat și despre admiterea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru români, dar a  observat și sprijinului clar al președintelui Trump pentru eforturile sale de apărare a statului de drept și a luptei împotriva corupției din România.

„Pot spune că a fost o nouă întâlnire foarte bună cu domnul președinte Trump, într-un moment simbolic – 30 de ani de la Revoluția din Decembrie și 15 ani de la aderarea României la NATO –, întâlnire desfășurată într-o atmosferă foarte deschisă, pozitivă, care îmi dă garanția că Parteneriatul nostru Strategic va continua să se dezvolte și să se aprofundeze, în interesul direct al României și al românilor”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit Hotnews.

Întrebat dacă Exxon, un gigant american important, s-ar retrage din proiectul Mării Negre sunt din cauza modificărilor făcute la această Ordonanță 114 și la legea off-shore, Iohannis a spus că această chestiune a fost adusă în discuție și crede că vom primi clarificări în perioada imediat următoare, dar nu vrea să facă speculații.

Totodată, întrebat dacă, în discuția referitoare la criza gazelor din Europa, președintele Trump a avansat vreo soluție, șeful statului a spus doar că Trump este foarte interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră, „lucru extrem de important și pentru noi, evident, dar și tehnologia nucleară civilă este în atenția noastră comună și sperăm să se găsească soluții bune, importante, pentru România, care, cu siguranță, este capabilă să devină furnizor de energie în regiune”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te