Jandarmeriada - Înainte și după 10 august. 12 zile negre. EXCLUSIV ONLINE

DE Ramona Ursu | Actualizat: 07.09.2018 - 16:41
Foto AFP/Daniel Mihăilescu

Newsweek România vă oferă o cronologie completă a evenimentelor și declarațiilor care au avut loc înainte și după ziua de vineri, 10 august, când s-a desfășurat represiunea jandarmilor asupra protestatarilor din Piața Victoriei.

SHARE

8 august

Procurorii DIICOT au anunțat deschiderea unui dosar penal pe numele lui Ovidiu Grosu, care s-a autointitulat „adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august”. Grosu, pus sub control judiciar, a fost luat în vizor de oamenii legii după ce, în cadrul unei emisiuni la Antena 3 (post de televiziune apropiat puterii politice PSD-ALDE), i-a îndemnat pe cei care urmau să participle la protestul Diasporei să recurgă la violențe împotriva forțelor de ordine. 

9 august

Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a declarant, în conferință de presă: „Am văzut şi citit ameninţări cu moartea, vărsare de sânge la adresa jandarmilor care ar urma să asigure buna desfăşurare a protestului. Autorităţile nu vor tolera astfel de atitudini şi nu vor sta impasibile în faţa unor astfel de manifestări care sunt în afara cadrului legal. Nu vom tolera niciun fel de subordonare civică, de acţiuni violente”.

10 august – ziua protestului Diasporei

  • Primii protestatari au ajuns în Piața Victoriei încă din timpul nopții, fiind români veniți din diaspora. În jurul orei 13.00, în fața Guvernului, erau circa 200 de persoane. 
  • Ora 16.30: Circa 1.500 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei, Bulebardul Kiseleff fiind blocat. Sunt înregistrate primele îmbrânceli între protestatari și jandarmi, iar forțele de ordine folosesc gaze lacrimogene. Situația se detensionează în câteva minute. Totuși, câțiva protestatari primesc îngrijiri medicale, în Piață, de la echipele SMURD. 
  • Ora 17.00: Traficul în Piața Victoriei este blocat, iar în Piață se dă din nou cu gaze lacrimogene. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, anunță la postul de televiziune Digi24 că protestatarii au forțat gardurile instalate în fața Guvernului. 
  • Ora 17.58: Jandarmeria Română, pe pagina oficială de Facebook, anunță că în Piața Victoriei se înregistrează violențe: „Vă rugăm să vă delimitați de grupurile care provoacă violență! Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunțat inițial, pe rețelele de socializare, ca fiind unul pașnic.”
  • Ora 18.00: Tensiunile între jandarmi și protestatari s-au diminuat. Până la această oră, 34 de protestatari și doi jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Mii de oameni erau deja în fața Guvernului. 
  • Ora 18.30: Protestatarii forțează gardul din fața Guvernului, jandarmii intervin din nou cu gaze lacrimogene. Mai mulți protestatari intoxicați cu gaze sunt purtați pe brațe de alți participanți la miting sau de medici și duși spre ambulanțe. 
  • Ora 19.30: Zeci de mii de oameni participă la protestul din Capitală. 
  • Ora 19.39: Jandarmeria Română, printr-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook, face apel la protestatari să se retragă din primele rânduri, din fața Guvernului: „Cei care comit violențe aruncă din spatele lor cu obiecte contondente, sticle și bucați din asfalt. Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecție pentru a putea să continue violențele.”
  • Ora 20.00: Metrorex informează că, prin decizia Direcției Generale de Management Operațional din cadrul MAI pentru asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, începând cu ora 20.00, stația de metrou din Piața Victoriei să fie închisă. Circulația metroului se reia, însă, în mod obișnuit începând cu ora 21.00.
  • Ora 20.30: Câțiva protestatari aruncă cu diverse obiecte în jandarmi. Jandarmii folosesc în continuare gazele lacrimogene. Grupurile violente nu sunt extrase din Piață de către oamenii legii. 
  • Ora 20.37: Jandarmeria Română anunță pe pagina oficială de Facebook că în Piața Victoriei au apărut membri ai unor galerii de fotbal: „În Piața Victoriei și-au făcut apariția persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună-credință să se delimiteze de aceste grupuri și să nu sprijine în niciun fel acțiunile lor violente!” 
  • Ora 21.30: Peste 100.000 de protestatari sunt în Piața Victoriei. Începând cu ora 20.00, jandarmii au folosit gazele lacrimogene la intervale de 15-20 de minute, Piața fiind „sufocată”. Mii de protestatari sunt puși la pământ din cauza gazelor. Peste 140 de persoane rănite, până la ora 21.30. 
  • Ora 22.00: Jandarmeria anuță că va interveni în forță în Piața Victoriei, pentru restabilirea ordinii publice, susținând că „s-au făcut somaţiile legale, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”. 
  • Ora 22.45: Aproape 250 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 
  • Ora 23.00: Scutierii intră în forță în protestatari, se folosesc în continuare gaze lacrimogene, dar și tunul cu apă, manifestanții fiind luați cu asalt de jandarmi. Protestatarii sunt, în general, pașnici, iar grupurile restrânse de persoane violente sunt în continuare lăsate în Piața Victoriei de către oamenii legii. Sunt difuzate primele imagini cu doi jandarmi, printre care o femeie, care sunt loviți de câțiva participanți la protest. Cei doi sunt, însă, protejați tot de protestatari, care fac scut în jurul lor. Cei doi jandarmi au fost lăsați în urmă de colegii lor din același pluton. Protestatarii care i-au apărat îi conduc, în siguranță, spre colegii lor din același pluton.
  • După ora 23.00: Postul de televiziune Antena 3 anunță că o femeie jandarm a fost ucisă în bătaie de protestatari. 
  • Ora 23.30: Președintele Klaus Iohannis postează pe Facebook următorul mesaj: „Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”
  • Ora 00.00: Mii de oameni protestează în continuare pașnic în Piața Victoriei, însă aceștia s-au împrăștiat spre zona Iancu de Hunedoara. Jandarmii acționează în continuare în forță. 
  • Ora 1.00: Jandarmeria anunță că armele celor doi jandarmi loviți de unii participanți la protest au fost sustrase. Este vorba despre două arme de foc care ar fi fost furate, conform Jandarmeriei. 
  • Ora 1.17: Trei turiști israelieni aflați într-un taxi au fost opriți în trafic de jandarmi, la capătul Bulevardului Ion Mihalache. Cei trei au fost scoși din mașină, cu fața în jos, și au fost bătuți de oamenii legii, deși au precizat că sunt turiști. Ulterior, oamenii legii au explicat că au crezut că cei trei sunt protestatari violenți care voiau să fugă.
  • Bilanțul nopții, după protestul Diasporei, a fost de 452 de persoane rănite, care au primit îngrijiri medicale în Piața Victoriei. 70 de persoane au fost spitalizate în acea noapte. 

Citește mai multe dezvăluiri din dosarul Jandarmeriada

10 august: Cronica unei represiuni anunțate

„Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

Carmen Dan a coordonat intervenția

Scurtă istorie a unei manipulări

Minciunile Jandarmeriei

11 august

Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, și Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, au susținut o conferință de presă. Principalele lor declarații: 

  • „Toată acţiunea de aseară a fost supraveghetă de un procuror militar, care poate constata încălcarea legii de către forţele de ordine. Intenţiile noastre au fost clare de la început, lucrurile să rămână civilizate”. (Georgian Enache)
  • „Pentru că nu s-a renunţat la violenţe, prefectul a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, la ora 23.11. Din acel moment şi până la ora 2.00 s-au luat măsuri gradual şi sub toate formele, astfel încât să se evacueze zona, iar persoanele de bună credinţă să se poată retrage în siguranţă, mai ales că erau foarte multe femei, foarte mulţi copii. În tot acest timp, jandarmii din dispozitiv au fost loviţi cu pietre şi alte obiecte contondente şi ulterior s-a decis o intervenţie în forţă.
    Pe parcursul acesteia, s-a confirmat suspicinea că grupul de persoane violente era unul compact şi foarte bine organizat şi avea un obiectiv bine determinat, acela de a instala haosul şi de a se vandaliza zona din Piaţa Victoriei. În aproximativ 30 de minute, jadarmii au reuşit dispersarea grupului violent, fiind reţinute persoanele violente. Vorbim de 33 de persoane care au fost duse la secţiile de poliţie, până acum fiind opt dosare penale. (…) Extracţia (persoanelor violente – n.r.) este o procedură uneori dificilă, pentru că tactic, grupurile acestea violente au fost dispersate în toată mulţimea, nu au fost neapărat compacte, iar extracţia implica anumite riscuri.
    A necesitat o intervenţie, s-a creat o breşă în mijlocul Pieţei Victoria în momentul în care reprezentanţii Brigăzii Speciale, în urma apelurilor la 112 şi a informărilor prin staţie, s-au dus să-şi salveze colegii care erau puşi la pământ şi bătuţi cu brutalitate. Anterior acestui moment, a existat un apel la 112 prin care reprezentanţii unui fast-food din apropiere au reclamat că vitrinele sunt vandalizate, că s-a intrat în magazinul lor.
    A fost momentul în care am decis să trimitem acolo un dispozitiv. Au venit şi colegii noştri de la poliţie pentru intervenţie rapidă. S-a creat o diversiune în care a fost prinsă şi colega noastră (jandarmerița spitalizată – n.r.).” 
  • Marius Militaru a mai declarat că „dincolo de intervențiile dificile pe care le-am avut aseară, de departe cea mai dificilă a fost să explică părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viață”. În aceeași zi, însă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, vizitând-o la spital pe jandarmerița agresată, a precizat că femeia avea „un hematom”, nici vorbă despre un diagnostic-extrem.
    În 12 august, în mass-media a apărut un video în care, ulterior încăierării în care a fost prinsă, în Piața Victoria, jandarmerița, aceasta mergea pe picioarele ei, era perfect conștientă și le spunea colegilor ei: „Fraților, unde dracu m-ați adus?” Declarația ministrului Sănătății, Sorina Pintea, după vizita făcută la Spitalul Floreasca: „Femeia jandarm este bine, s-a ridicat, a comunicat.
    Am vorbit cu cei doi jandarmi, printre care şi o domnişoară de 23 de ani, care este bine. Era pansată, avea o arsură, are un hematom. Nu are fractură de coloană, nu este la Terapie Intensivă, e pe secţia de Chirurgie. Am văzut imaginile, ei sunt bine, mă aşteptam la cu totul altceva”
  • Parchetul Tribunalului București anunță că, urmare a evenimentelor din 10 august, se fac cercetări într-un dosar având ca obiect infracţiunile de ultraj (agresiune asupra a doi lucrători de jandarmerie), nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (sustragerea unei arme) şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Inițial, Jandarmeria anunța că au dispărut două arme, informația infirmându-se ulterior. 
  • Într-o declarație de presă susținută sâmbătă, 11 august, ministrul de Interne, Carmen Dan, spunea că „orice om normal care a urmărit eveniementele de aseară a putut constata că intervenţia în forţă a fost justificată de provocările şi violenţele acelor huligani”. În zilele care au urmat, Carmen Dan s-a contrazis, admițând că au existat situații în care jandarmii au fost violenți inclusiv cu proteestatari pașnici. 

13 august

  • Platforma România 100, 17 ONG-uiri și câteva organizaţii civice au depus denunțuri la Parchetul General împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, a şefului Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, şi a prefecului Capitalei, Speranţa Clişeru, după intervenţia forţelor de ordine la protestul Diaisporei. Infracțiunile de care erau acuzați cei trei oficiali: abuz în serviciu şi purtare abuzivă.
  • Ionel Corbu, prim-procuror al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul București, a anunțat că, initial, urmărirea penală in rem în dosarul „Diaspora” a început pentru infracțiunile de purtare abuzivă, abuz în serviciu, dar că va fi extinsă pentru neglijenţă în serviciu, după ce doi militari jandarmi au fost lăsaţi neizolaţi de către colegii lor, în Piața Victoriei (cazul în care jandarmerița și colegul ei au fost abuzați de câțiva participanți la protest – n.r.)

Marți, 14 august

  • Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarant că nu are ce să-şi reproşeze în privința violențelor din Piața Victoriei şi că Jandarmeria şi-a coordonat toată intervenţia sub supravegherea unui procuror militar. 
  • Jandarmeria Bucureşti a prezentat un proces verbal de sesizare din oficiu, semnat de procurorul militar Bogdan Pîrlog (Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul București), care s-a aflat în Piaţa Victoriei la protestul Diasporei. Conform Jandarmeriei București, procurorul Pîrlog ar fi stat în Piața Victoriei începând cu ora 17.00 până la ora 4.00 dimineața. 
  • Precizările Jandarmeriei referitoare la procurorul Pîrlog au venit după ce prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul București, Ionel Corbu, o contrazicea pe ministrul Carmen Dan și preciza că niciun procuror militar nu a făcut parte din Centrul Mobil de Comandă: „Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din centrul mobil de comandă”. 
  • Ministerul de Interne, Carmen Dan, a numit un nou șef interimar al Jandarmeriei Române, pe Ionuț Sindile, după ce interimatul lui Sebastian Cucoș, aflat pe această funcție, a expirat în 14 august. În 16 august, postul de televiziune B1 TV a difuzat imagini de la protest în care Ionuț Sindile apare coordonând acțiunile în forță ale jandarmilor, în Piața Victoriei. 
  • Procurorul general Augustin Lazăr a dispus preluarea dosarului „Diaspora” de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. 
  • Jandarmerița agresată, despre care purtătorul de cuvând al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a spus că a fost „bătută cu bestialitate” de protestatari și despre care Antena 3 spunea, în seara protestului, că a fost ucisă, a fost externată marți, 14 august.

Miercuri, 15 august

Ionel Corbu, prim-procurorul Parchetului Militar, infirmă declarațiile purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei București referitoare la prezența procurorului militar Bogdan Pîrlog în Centrul Mobil de Comandă, în care s-au decis intervențiile forțelor de ordine în Piața Victoriei: „Colegul nostru (procurorul Pîrlog - n.r.) se afla în zonă, în drum către domiciliu. El era de serviciu, fiind la permanenţă şi văzând ce s-a întâmplat acolo, s-a sesizat din oficiu, procesul-verbal fiind înregistrat la data de 11 august”.

Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, care a coordonat acțiuni ale jandarmilor la protestul Diasporei, declara: „S-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa a fost, probabil că ei se refereau..., după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat (...) Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi întinşi la pământ care sunt călcaţi pe cap. În clipa aceea, comandantul acţiunii a luat decizia ca efectivele brigăzii speciale să acţioneze pe direcţia Springtim. (…) Brigada specială nu a folosit nimic până la ora 23.00. Atunci s-a dat ordin ca Brigada specială să încerce să intervină în sprijinul detaşamentelor de jandarmi şi să-i evacueze de acolo.”

Joi, 16 august

Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul acţiunii jandarmilor din Piaţa Victoriei, a declarant, pentru TVR, că prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a fost prezent la faţa locului de la ora 16.00, iar ordinul de intervenţie a forțelor de ordine și de eliberare a Pieței a fost semnat în jurul orei 20.00. Maiorul Cazan a mai spus că „pe zona Ion Mihalache, în timp ce colegii noştri acţionau, am descoperit un autoturism cu sticle incendiare. I-am văzut pur şi simplu când se aprovizionau din acea maşină pentru a acţiona. (…) La acțiune au participat aproximativ 1.000 de jandarmi. Nu am folosit toate grenadele (cu gaze lacrimogene – n.r.) pe care le-am avut la dispoziție.”
Informația privind existența unei mașini cu sticle incendiare nu a fost confirmată de organele de anchetă, iar maiorul Laurențiu Cazan nu a explicat de ce, dacă a văzut acea mașină, dar și oameni care se „aprovizionau” cu sticle incendiare, nu a intervenit, fiind coordonatorul acțiunilor forțelor de ordine la acest protest. De menționat că, până în 16 august, deși trecuseră cinci zile de la protest, Jandarmeria Română nu a precizat cine a coordonat acțiunile forțelor de ordine la protestul din 10 august. 

17 august 2018

Comisia Europeană confirmă o informație făcută publică, pe Facebook, de jurnalistul Ovidiu Vanghele, și preluată de mass-media, conform căreia premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare, după protestul din 10 august, adresată președintelui CE, Jean-Claude Juncker, și vicepreședintelui CE, Frans Timmermans.
Premierul Dăncilă le-a transmis celor doi oficiali de la Bruxelles că protestul a fost „manevrat” politic și că s-ar fi încercat o lovitură de stat din partea adversarilor politici ai PSD, făcând trimitere directă la președintele Klaus Iohannis: „Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice.
Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine (trimitere la președintele Iohannis- n.r.), respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”.

Pe de altă parte, tot în 17 august, jurnaliştii de la Passport Productions au prezentat mai multe imagini cu jandarmi ale căror numere de identificare de pe caști au fost acoperite cu bandă izolatoare, în timpul protestelor din Piața Victoriei. Imaginile ar fi fost suprinse în 10 august, în jurul orei 16.30, când la protest erau doar câteva sute de protestatari și fuseseră date câteva jejturi de gaze lacrimogene. Mass-media a relatat că ascunderea numerelor de pe căștile jandarmilor, care folosesc la identificarea acestora, arăta faptul că acțiunea violentă a forțelor de ordine a fost una premeditată. 

19 august - Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susținut o declarație de presă referitoare la protestul din 10 august. Principalele declarații

  • Au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care trei sunt cu autor necunoscut. În aceste dosare, sunt cercetate 20 de persoane, trei persoane au fost arestate, iar două au fost puse sub control judiciar. Au fost aplicate 64 de amenzi contravenționale. 
  • Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe. Aceste persoane au fost surprinse în imaginile vizionate și se află acum în acest proces de identificare.
  • Față de acțiunile jandarmilor implicați în misiunea din 10 august, a fost începută o verificare internă. Până în prezent au fost identificate cinci situații susceptibile de comiterea de abuzuri împotriva unor persoane care nu au săvârșit acte de violență. 
  • Chiar dacă inițial s-a dorit ca adunarea publică din 10 august sa fie una legală, protestul nu a fost asumat de niciuna dintre numeroasele organizații și platforme civice care au inițiat, susținut și promovat acest eveniment. 
  • Raportul privind evenimentele din 10 august 2018 are în total 90 de file și este clasificat secret de serviciu. 

Cronologia intervențiilor forțelor de ordine, în Piața Victoriei, prezentată de ministrul de Interne, Carmen Dan

  • Ora 13.55: operaționalizarea punctului de comandă din Piața Victoriei. La acel moment existau două grupuri restrânse de protestatari – unul în Piața Universității și altul în Piața Victoriei. Raportul precizează că la momentul instituirii, dispozitivul a fost unul defensiv, jandarmii având ținuta de serviciu cu mânecă scurtă, fără căști pe cap și echipamente de protecție. Nu a existat, astfel, nicio intenție de intimidare sau provocare din partea Jandarmeriei.
  • Ora 16.00: În punctul de comandă s-au prezentat Prefectul Capitalei și unul dintre viceprimarii Primăriei Municipiului București.
  • Ora 16.22: apar primele manifestări violente. Are loc forțarea cordonului de jandarmi și se încearcă intrarea în curtea Guvernului României. În dispozitivul de jandarmi se aruncă cu pietre și sticle de plastic. 
  • Ora 16.53: primul jandarm rănit și transportat la spital.
  • Ora 18:00: - comandantul acțiunii convoacă o scurtă ședință cu șefii de dispozitive pentru analizarea situației. Potrivit raportului, la ședință a participat si un procuror militar.
  • Ora 18.48: apariția în Piață a primelor persoane cunoscute ca făcând parte din galeriile de fotbal. Venirea acestora în perimetrul în care se desfășura protestul nu s-a făcut în grup organizat, ceea ce a împiedicat Jandarmeria să dispună măsuri de blocare a accesului acestora în piață. Modul de exercitare a violenței asupra forțelor de ordine a avut un caracter de noutate. Astfel, agresiunile s-au manifestat individual sau în grupuri organizate, de-a lungul întregului dispozitiv, cu mobilitate crescută, atât în zona de contact, cât și în interiorul masei de participanți din rândurile 2 și 3 în adâncime. 
  • Ora 20.00: comandantul acțiunii prezintă prefectului situația, informându-l cu privire la necesitatea unei intervenții pentru restabilirea ordinii publice. În acest context, prefectul își exprimă acordul cu privire la o astfel de acțiune.
  • Ora 21.30: se conturează un grup de persoane violente în zona Bulevardului Iancu de Hunedoara, cunoscut ca făcând parte din galeriile de fotbal. S-a dispus constituirea unui dispozitiv pentru izolarea grupului de suporteri care se manifestau violent, însă, din cauza celor care nu s-au delimitat de persoanele agresive, acțiunea nu a reușit. 
  • În intervalul de timp cuprins între orele 21.00 și 22.00, au fost efectuate în mod repetat avertizări și somații prin intermediul mijloacelor de amplificare sonoră. La ora 22.02 a fost efectuată ultima somație, acordându-se un interval de timp suficient pentru ca protestatarii să poată părăsi Piața. 
  • Ora 22.53: dispeceratul 112 semnalează că în zona unui fast-food din Calea Buzești un grup de persoane se manifestă violent. Jandarmeria București solicită intervenția Poliției, întrucât nu aveau pe moment posibilitatea să ajungă în zona respectivă. În primă fază au fost direcționate în zonă două echipaje ale Serviciului pentru Acțiuni Speciale din Poliția Capitalei, ulterior, în scurt timp, în sprijinul acestora venind alte două echipaje. 
  • În jurul orei 23.01, echipajele ajunse raportează că nu există acte de violență sau vandalism în zonă, fapt pentru care li se transmite ordinul să se retragă. Între timp echipajele sunt blocate de mulțimea de oameni care înconjoară mașinile și astfel se solicită sprijinul Jandarmeriei. Alte trei echipaje ale poliției care sunt direcționate către aceeași zonă sunt blocate în zona Pasajului Victoria. La solicitarea Poliției, două detașamente de jandarmerie sunt direcționate dinspre Palatul Victoria către echipajele de poliție blocate în zona fast-food-ului. Acesta este momentul când cei doi jandarmi – un bărbat și o femeie – sunt izolați de restul detașamentelor și sunt atacați, fiind sustras pistolul unuia dintre ei.
  • Ora 23.11: comandantul acțiunii ordonă intervenția pentru restabilirea ordinii publice. Pe durata restabilirii ordinii publice au existat interacțiuni violențe între forțele de ordine și agresori, situații în care persoane care nu au exercitat violențe, dar nu au părăsit piața, au avut de suferit.
  • Ora 01.15: ordinea publică a fost restabilită. 
  • În legătură cu folosirea gazelor lacrimogene, s-au folosit cele de tip OC și CS. 
  • Urmare a incidentelor petrecute la manifestația publică din 10 august, 452 de persoane, dintre care 33 de jandarmi, au necesitat asistență medicală la fața locului. Din totalul persoanelor, 70 au fost transportate la spital, 14 fiind jandarmi, iar 9 au rămas internate cel puțin 24 de ore. Dintre cele 9 persoane spitalizate, 3 au fost jandarmi. 

Luni, 20 august

Ilie Gâzea (62 de ani), un bărbat din județul Teleorman care a participat la protestul Diasporei, a murit, în noaptea de 19 spre 20 august, la Spitalul Județean Alexandria. Bătrânul suferea de diverse afecțiuni și a fost expus la gaze lacrimogene, în Piața Victoriei, făcândui-se rău în timpul protestului. Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că „în noaptea de 10 august 2018, pacientul s-a prezentat la una dintre ambulanţele SMURD aflate la faţa locului, acuzând sângerare la nivelul nasului.” Cu câteva zile înainte, în 15 august, Departamentul pentru Situații de Urgențe sfătuia persoanele care au participat la protestul din Piața Victoriei și care au fost expuse la gaze lacrimogene să se trateze acasă, „prin spălarea abundentă a ochilor și a feței”, nefiind „necesară deplasarea populației către unitățile de primiri urgență pentru efectuarea unor controale de rutină”. 

Tot în 20 august, sPoliția Capitalei a anunțat că a fost găsită arma furată de la jandarmerița agresată la mitingul din 10 august. Pistolul a fost recuperat din zona Petrechioaia, judeţul Ilfov. În 14 august, la patru zile după protest, cel care furase pistolul jandarmeriței a fost reținut de oamenii legii. Arma nu a fost găsită atunci, ci în 20 august. 

21 august 

  • Audiată în Comisia de apărare a Camarei Deputaților, cu privire la intervenția Jandarmeriei la protestul Diasporei, ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat că „au fost idientificate șase cazuri în care zece jandarmi au fost semnalați ca posibili autori au unor fapte penale”. În 19 august, ministrul Carmen Dan preciza că au existat „cinci situații susceptibile de comiterea de abuzuri împotriva unor persoane care nu au săvârșit acte de violență”, referindu-se la jandarmi. 
  • În cadrul acelorași audieri din Parlament, Carmen Dan a declarat că, în ziua de 10 august, a fost în biroul ei din cadrul ministerului de Interne, începând cu ora 13.00 până la ora 3.00 dimineața, dar că nu a vorbit cu prefectul Capitalei, Speranța Clișeru, cea care a semnat ordinal de evacuare a Pieței Victoria, și nu a dat niciun ordin forțelor de ordine. Carmen Dan a spus că a stat în minister, venind din concediu, ca să „împărtășească propriile trăiri” cu colegii ei care finalizaseră acțiunea din stradă, dar că „nu a fost nicio ședință operatică, ci de informare”.
  • Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul forțelor de ordine din Piața Victoriei, audiat, la rândul său, în Comisia de Apărare a Camerei Deputațior, a declarant, referitor la indicativele acoperite cu bandă de pe căștile unor jandarmi: „La nivelul instituției noastre au fost efective care au venit în sprijin pe de-o parte, pe de altă parte și în cadrul instituției noastre au fost reorganizări. Situațiile sunt cunoscute, au fost discutate. Nu mai corespundea acel indicativ, (...) dar pot sa va asigur ca nu este niciun impediment în identificarea acelor jandarmi care au acționat în acel fel”. 
  • În 21 august, Parchetul General a anunțat că, până la acestă data, în dosarul „Diaspora”, au fost înregistrate 386 de plângeri penale venite din partea protestatarilor sau a diferitelor organizații, având legătură cu violențele forțelor de ordine.

Citește mai multe dezvăluiri din dosarul Jandarmeriada

10 august: Cronica unei represiuni anunțate

„Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

Carmen Dan a coordonat intervenția

Scurtă istorie a unei manipulări

Minciunile Jandarmeriei

__________________

Read the English version of this article here

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te